Runebergin torttu näyttäytyy täysin uudessa valossa, kun tuttu torttutaikina muunnetaan mureaksi leivospohjaksi, joka kruunataan taivaallisella vadelmakinuskilla. ”Parempaa kuin alkuperäinen”, hehkutettiin maisteluraadissa. Kahden hyvän välillä vertailu on vaikeaa, mutta ainakin tässä on vastustamaton yhdistelmä jotain tuttua ja samalla ihan uutta!

Reseptin taustalla on amerikkalainen millionaire’s shortbread eli miljonäärin leivos, jossa on muropohja, kinuskitäyte ja suklaakuorrute. Tässä leivoksessa on samat rakenteet, mutta maku on Runebergin päivään mukautettu. Leivos toimii hyvin myös ystävänpäivänä, jolloin pinnan voi koristella vaikka sydänrakeilla. Manteliaromin voi jättää pohjataikinasta pois.

Löydät reseptistä kaksi vaihtoehtoista tapaa vadelmakinuskin valmistamiseen. Pakastekuivatuista vadelmista syntyy vaaleamman värinen kinuski. Julkaisun jälkeen sain useita kyselyitä, voisiko reseptin tehdä pakastetuista tai tuoreista vadelmista. Niinpä lisäsin ohjeeseen myös tämän version, joka muistuttaa väriltään enemmän vadelmahilloa. Reseptikuvista löytyy kumpikin vaihtoehto vertailtavaksi.