Viime kesänä laitoimme ystävien mökillä rosvopaistia ja silloin tuli kokeneempien johdolla opiskeltua tämän maakuopassa kypsennettävän perinneruoan valmistusta. Silloin päätin, että tämän vuoden juhannuksena mökillä laitamme rosvopaistia aaton pääruoaksi ja otan homman itsekin haltuun. Tästä todellakin syntyi joulukinkun veroinen liharuoka!

Rosvopaistin valmistaminen on koko päivän mittainen ohjelmanumero. Se alkaa jo edellisinä päivinä lihan marinoimisella ja kuopan kaivamisella. Nuotion sytytyksestä paistin nostamiseen kuopasta kuluu tämän ohjeen lihamäärällä yli 8 tuntia. Tulta on ylläpidettävä ja vahdittava, joten ympärille kannattaa kerätä hyvä porukka, jonka kesken voi oheen kehittää pihapelejä ja muuta ajanvietettä. Kaunis ilma tietenkin vaaditaan, mutta myös metsäpalovaroitus täytyy huomioida.