Rocky Road tarkoittaa suklaata, jonka joukkoon on sekoitettu vaahtokarkkeja ja lisäksi esimerkiksi jotain näistä: (suola)pähkinöitä, muroja, rusinoita, kuivahedelmiä, murennettuja pikkuleipiä, hillonokareita, pehmeitä karkkeja, suklaapaloja, valmiita karkkirouheita, fudge-paloja… Perinteet vaihtelevat riippuen siitä, missä maailmankolkassa liikutaan. Meiltäpäin katsottuna Rocky Road on kulkenut pitkän taipaleen, tarkemmin sanottuna maapallon toiselta puolelta saakka. Wikipedia kertoo vapaasti käännettynä herkkupaloista seuraavaa:
Rocky Road keksittiin Australiassa vuonna 1853, kun pyrittiin myymään makeisia, jotka olivat pilaantuneet pitkän kuljetusmatkan aikana Euroopasta. Melbournen ulkopuolella olevissa kaupungeissa asuvat kullankaivajat olivat varakkaita, mutta vailla koulusivistystä. Piittaamattomat liikemiehet käyttivät hyväkseen näitä miehiä sekoittaen pilaantuneisiin makeisiin huonolaatuista suklaata ja muita ”täyteaineita”, kuten paikallisia pähkinöitä. Nimi Rocky Road tulee siitä ”kivisestä tiestä”, joka matkaajien oli kuljettava päästäkseen kultakentille.
Niin maitosuklaata kuin tummaa suklaata sopii käyttää. Itse kokeilin ensin pelkällä maitosuklaalla, mutta lopputulos oli jopa minun makeaan makuuni turhan äitelä. Päädyin sekoittamaan keskenään kumpaakin suklaalajia. Halusin suklaan ja pehmeiden vaahtokarkkien rinnalle rapeutta. Valitsinkin toiseksi raaka-aineeksi Muro-keksit. Seuraavaksi olisin kokeillut digestivejä, muroja ja pähkinöitä. Sekoitin suklaan joukkoon myös hieman voita. Arvelen tämän vaikuttaneen positiivisesti suklaan rakenteeseen ja leikkautuvuuteen.
16 – 25 kappaletta
Ainekset:
25 g voita
200 g maitosuklaata
200 g tummaa suklaata
2 dl minivaahtokarkkeja
n. 100 g Muro-keksejä
Sulata voi, maitosuklaa ja tummaa suklaa kukin erikseen. Yhdistä sulat keskenään.
Vuoraa pieni uunivuoka (18 x 18 cm) leivinpaperilla. Levitä pohjalle ohut kerros suklaata. Ripottele päälle vaahtokarkkeja ja murennettuja Muro-keksejä. Valuta päälle suklaata ohut kerros – sen verran, että keksit ja vaahtokarkit peittyvät.
Toista vaahtokarkkien ja keksien ripottelu vielä kaksi kertaa. Säästä päällimmäiseen kerrokseen hieman muita kerroksia enemmän suklaata. Ravistele lopuksi vuokaa, jotta suklaa valuu joka kohtaan. Halutessasi voit laittaa vielä pinnalle vaahtokarkkeja ja/tai keksejä.
Nosta vuoka jääkaappiin jähmettymään. Voit nopeuttaa jähmettymistä laittamalla vuoan hetkeksi aikaa pakastimeen. Leikkaa terävällä leipäveitsellä suklaalevy pieniksi neliöiksi. Säilytä Rocky Road -palat jääkaapissa.
Sari: sulatit suklaata todennäköisesti liian kuumalla, jolloin se meni kokkareiseksi. Tai sitten voi oli liian kuumaa suklaan joukkoon lisättäessä. Suklaan kanssa toimiessa miedot lämpötilat ovat valttia.
Mitä tein väärin, kun suklaa ei todellakaan ollut juoksevaa vaan melkoista jänkkiä. Olisiko sulaneiden suklaiden ja/tai voin pitänyt ensin jäähtyä vai mikä oli?
Namskis! Tämä menee tänään testiin maidottmalla suklaalla (Brunberg) ja ranskalaisilla pastilleilla sekä vaahtiksilla.
Sweets: ei ole oikeastaan muuta väliä kuin oma maku. Eli valitse sen mukaan. Toiset tykkäävät tummemmista toiset makeammista. Itse olen käyttänyt ihan perussuklaita. Aikanaan järjestetyssä Kinuskiraadissa tykättiin eniten Fazerin tummasta leivontasuklaasta.
Moikka! Kuinka tumma suklaa olisi parasta? Entä onko suklaan merkillä väliä? 🙂
kermis
mignon ja kaikille muillekkin tiedoksi: itse tein näitä ilman voita ja ilman temperointia ja säilyivät kaksi kuukautta ja varmaan olisivat pidempäänkin säilyneet ellei niitä oltais käyty popsimassa.
Joten hyvin voi jättä voin poisja temperoida tai sitten voi kokeilla samalla lailla miten minä tein.
Pumppernikkeli
Teen näitä pääsiäiseksi moussekakun seuraksi. Nyt kun tiedän, että suklaata ei saa sulattaa myöskään kovalla lämmöllä… 😀 Mun suosikkitäytteet on minivaahtokarkit, riisimurot, popkorni ja kuivatut karpalot. Toki aika täynnä eikä täytteet meinaa mahtua suklaan kanssa, mutta eikös ne täytteet ole pääasia?! 🙂
Mignon: eikös voi sula joka tapauksessa huoneenlämmössä, joten en usko, että temperoinnista on hyötyä. Voin toki olla väärässäkin.
Onnistuukohan tässä suklaan temperointi, vaikka suklaassa on voita mukana? Olisi kiva jos joululahjasuklaa ei sulaisi pukinpussissa 😉
juustonaksu: samaa mieltä nalamurun kanssa! Kiitos taas nalamuru! 🙂
nalamuru
Juustonaksu olen tehnyt rockyroadia silikonisiin muotteihin ja niistä ainakin irtoaa helposti. Sellaiseen kova muoviseen jääpalamuottiin en lähtisi kokeilemaan. Mini muffinivuokiin saa myös kivoja rocky road makeisia.
Toimiikohan Rocky road jääpala muoteissa? Ajattelin lähinnä, että irtoaakohan suklaa nätisti muotista..
Hwwnna: kunhan lähde ja linkki löytyy, niin reseptin kopiointi on ok. Kiitos, että varmistit! (Kuvan kopioimiselle en voi antaa lupaa, mutta varmasti tarkoititkin pelkkää tekstiä.)
Voinko julkaista reseptisi omalla sivullani, jos laitan siihen suoran linkin tänne?
Pumppernikkeli: epäilisin, että lämpö on liian korkea – suklaa pitää sulattaa miedolla lämmöllä, jotta se ei ylikuumene. Sen jälkeen suklaata ei voi enää pelastaa. Itse sulatan aina mikrossa, noin 250-270 W:n lämmöllä. Kuuma vesihaude on yleinen sulatuskeino, mutta sitä en ole kokeillut. Eihän joukkoon päässyt vesitippaa – sekin tekee hallaa sulatusprosessille?
Pumppernikkeli
Mikäköhän on ongelmana, että aina kun yritän sulattaa suklaata, se jämähtää köntiksi kattilan pohjalle, eikä Rocky Roadin täytteiden sekoittaminen suklaaseen onnistu? Sulatanko suklaata liian pitkään, vai onko ihan kaukaa haettua? Olen myös koittanut vesihauteessa sulattamisessa, mutta samanlainen lopputulos… Yleensä teen niin, että levitän suklaakönttiä pohjalle, sitten täytteitä ja taas suklaata, mitta aikamoiseksi sählingiksi menee.
Onko muilla ilmennyt samanlaista ongelmaa? 🙂
Laitan kondensoidun maidon, suklaat ja voin kattilaan, sulatan pienellä lämmöllä tasaiseksi sulaksi. Otan seoksen pois liedeltä, sekoitan vaahtokarkit ja muut lisukkeet sulaan ja laitan vuokaan.
SuklaaPilvi
Nam! Kokeilin siskon kanssa viime viikonloppuna pistimme pähkinäsekoitusta ja haribon minivaahtokakrkkeja ja oli niiin hyvää ei menny kuin pari tuntia syödä kun oli niin hyvää 😉
sojan kotikeittiö
kahvihiiri: miten lisäät ton kondensoidun maidon?
itse käytän kondensoitua maitoa lisänä :3
Alisa: käyttäisin mieluummin kuivattuja marjoja, jo säilyvyyden kannalta..
Onko kukaan kokeillut näihin jäisiä marjoja? mustikoita, mansikoita, jne
Maukasta!
Itse käytin suolapähkinöitä ja vaahtokarkkeja. Vaahtokarkit leikkasi saksilla ja hyvin toimi, kun välillä kasvoi lämpöiseen veteen.
Mitä täällä puhutaan, että vaahtokarkkien leikkaaminen saksilla olisi vaikeaa? Fiskarseilla toimi hyvin ja ihanan. Helposti pilkkoutui näteiksi paloiksi. Palaset leikkuulaudalla, katsotaan mitä tulee 😀
hallakki
Näitä olen tehnyt Pirkan ohjeella, huomenna aion valmistaa tällä reseptillä viikonloppunamiksi 🙂
Tässä on tullut paljon täytevaihtoehtoja, ajattelin panna ehkä cashewpähkinöitä, Haribon minivaahtokarkkeja, riisimuroja tai keksimuruja tai toffeeta yms. 😀
Näitä olis tarkotus tehä kaverin polttareissa järjestettävälle piknikille. Taattua hyvää testattu moneen kertaan, pähkinä, bis bis lisällä 🙂
Löysin ranskankielisestä leivontakirjasta myös rocky roadin ohjeen. Se oli lähes samanlainen, mutta síinä ei sekoitettu suklaita. Hyvää tuli, ja huomiseksi synttäreille teen uudestaan. Pitää vain muistaa laittaa leivinpaperi väliin 😀
Voi että, ihana ohje, mutta minulta taisi mennä tehdessäni jotain pieleen. Kun sekoitin sulat keskenään seos meni ihan paakkuiseksi ja muutenkin jähmettyi. Sulatin kaikki aineet kyllä erikseen, mutta jotenkin onnistuin mokaamaan… 🙂 Jännityksellä odotan, millaisia näistä nyt tulee, tällä hetkellä on suklaa jääkaapissa, täytteinä käytin Digestive-keksejä ja vaahtokarkkeja. 🙂 Myöhäiseksi äitienpäivälahjaksi menevät… 😀
Ainiin, minä en jaksanut ruveta sähläämään saksilla noiden isojen vaahtokarkkien kanssa, vaan raa’asti revin ne. 😀 Toivotaan että noista nyt tulee edes vähän kelvollisia vaikka sovelsin ja sähläsin vähän. 😀
Ihan järjettömän hyviä, kiitos =) Paloittelin sekaan digestiven kaurakeksejä ja pieniä vaahtokarkkeja, nam.
Voi tätä mun päätä! Unohdin laittaa sekaan voita. Saa nähdä kuinka onnistuvat. Voisikohan olla että voi vaikuttaa vain rakenteeseen, eli on ehkä helpommin leikkautuvaa?
Tämmöisiä on tehnyt mieli kokeilla myös. Varmaan ensi kuussa voisi tehdä. Yhdessä ohjeessa kerran oli polkkakepin paloja ja asia houkuttelee itseänikin, joten saa nähdä mitä kaikkea näiden väliin päätyy 😉
Mä kippaan aina sulan suklaaseoksen kaiken muun joukkoon ja hellästi sekottelen lusikalla. Silloin ei oo astian koolla väliä, seoksen voi kaataa vaan leivinpaperille ja lusikalla painella sen verran levälleen kuin haluaa. Ei oo kuitenkaan niin ”juoksevaa” että itsekseen mihinkään leviäisi. Tosin tässä Kinuskikissan ohjeessa taitaa olla suhteessa enemmän suklaata kuin omassani, joten en ole varma leviääkö tämä helpommin. Jos levittää suht ohuesti, niin voi valmiista levystä taittaa paloja, ei tarvii välttämättä leikata. Taitetuissa ja leikatuissa paloissa on molemmissa oma viehätyksensä :-).
mä leikkasin kans saksilla isot vaahtokarkit pieniksi, oli aika työläs 😀 mutta välillä ku kasteli sakset kuumassa vedessä ni leikkas taas hyvin 🙂
ja olihan tosi hyvää. mulla vaan ei ollu tarpeeksi pientä astiaa ni jäi vaan yksi kerroksiseksi.. suolapähkinöitä vois kokeilla seuraavalla kerralla 🙂
Tein näitä työkavereille vappunamiksi ja kaikki kysyivät, että mistä olen ostanut näin hyviä suklaita. Kerroin, että ihan omin pikku kätösin tein Kinuskikissan ohjeella, jolloin vastaus oli, että ”No niin tietysti, kun olivat näin hyviä” 😀 Hauskaa Vappua!!
Pakko pistää lusikkani myös tähän soppaan, sillä näitä en voi vastustaa! Itse tykkään laittaa suolattuja cashew- tai pistaasipähkinöitä, mutta hiukan pienemmäksi rouhittuna. Lisäksi kuivattua hedelmää/marjoja (esim. karpaloa tai pienittyä kuivattua mansikkaa). Vähän pienittyjä toffeepaloja tai fudgea. Ja viimeisimpään versioon turkinpippurirouhetta! Se oli kyllä piste iin päälle, mutta kannattaa olla varovainen, ettei se peitä kaikkia muita makuja. Jos on isoja vaahtokarkkeja, niin niitä oon leikannu myös pienemmäksi saksilla, mutta ne tuppaa tarttumaan saksiin kiinni… Auttaiskohan saksien öljyäminen? Minivaahtokarkit on helppoja.
Ja mä oon kyllä sulattanut suklaan ja voin yhdessä, tosin mikrossa miedolla lämmöllä, ihan ilman ongelmia. Olen törmännyt sellaiseenkin ohjeeseen, jossa suklaa temperoitiin, jolloin valmiit karkit voi säilyttää huoneenlämmössä. En oo itse viitsinyt nähdä sitä vaivaa, kun ei nämä meillä kauan säily kuitenkaan.
Mun ei vaan auta usein näitä tehdä, kun niin kauan kuin niitä on jääkaapissa, niin aina (AINA) ohikulkiessa käsi käy kipolla :D.
Kiva, että olette käyneet ahkerasti kommentoimassa! Ihania makuideoita olette heitelleet. Kannattaa hei lukaista kaikki kommentit läpi ennen kuin ryhtyy itse toimeen! Esimerkiksi metrilaku ja fudge kuulostivat tooooosi koukuttavilta. Minusta oli myös kiva ajatus sekoittaa näihin valmiita karkkeja. Kunhan makeisten rakenne vaan on oikea eli leikkautuu levyä paloiteltaessa. Tuli mieleeni, että daim-rakeetkin olisivat kivoja. Ja karkkirouheet! Lisään nämä kaikki listaan.
hilippa: juu, uskoisin, että tuokin menetelmä onnistuu oikein hyvin.
HELMIHILLA:
Mitä tästä opimme? Ensimmäiseksi tulee mieleen, että lakua olisi pitänyt ostaa tuplamäärä. Jotain olisi saattanut jäädä suklaatehtaaseenkin. 🙂
Vai mitä muut tuumaatte?
Ja älkää kysykö, millaisia sukalaita tuli! Ennen kuin suklaatehdas avasi ovensa, lakut oli haihtuneet parempiin suihin 😉
Me käytiin markkinoilla ja ostettiin metrilakua. Nyt on 11 eri makuista lakua, josta jokainen voi saksia omaan suklaapellin alueeseensa mitä ikinä haluaa 🙂 . Tästä ei paljon enää hyväskän tekeminen hauskemmaksi muutu!
Ensimmäistä kertaa tein ja tuli kyllä tosi hyvää 🙂 Itse laitoin joukkoon vaahtokarkkeja, suolapähkinöitä ja lakritsia.
Pola
Täytyykin kokeilla tätä sinun ohjettasi kun meillä tehdään Rocky road aina fudge tyylisesti toffee suklaa sekoituksena ja se kaikkine täytteineen on aivan yltiö makea.
Miten taas päädyinkään sivuillesi! Ajatuksissani oli kokeilla Rocky Roadin valmistamista ja etsiskelin sopivaa ohjetta… Ajatteli tsekata, olisiko Kinuskikissa joskus tehnyt moista – ja olithan sinä!
Itse ajattelin oikaista ja sekoittaa kaikki ainekset kulhossa… mahtaisiko kovasti poiketa sinun kauniista tuloksesta?
Kylläpä pikkuleipurit olivat onnessaan, kun saivat valita monien täytteiden vaihtoehdoista omat suosikkinsa 🙂 . Mukaan kelpuuttivat vaahtokarkkia, keksiä ja fudgea.
Rocky road pakastekuivatuista mansikoista ja vaahtokarkieista on oma suosikkini.
Olisikohan ollut lämpötilaero syynä suklaan käyttäytymiseen? En tiedä, suklaa on välillä vähän haastava.. 😀
Itse laitan suklaat ja voin aina yhtäaikaa vesihauteeseen, lämpenevät siinä samaan aikaan.
Palat näyttävät hurjan hyviltä, melkeimpä voisi vapuksi tälläisiä loihtia. 🙂
Oi nyt tekee taas mieli. Tein tänää noitten ohjeiden mukaan ja kyl oli ihan sika hyvää. Taidanpa nyt tassutella jääkaapille ottamaan palan tuota Rocky Road kakkua tai mikä ikinä onkaan. 🙂
itse olen käyttänyt tähän parisataa grammaa maitosuklaata ja 300g tummaa suklaata, sulattanut vesihauteessa ensin puolet, herkuiksi sekaan olen lisännyt vaahtokarkkeja, cashewpähkinöitä, lakritsaa ja m&m-suklaarakeita, sitten sulattanut loput suklaat päälle ja koristeeksi vielä noita m&m rakeita. Ja tää on niin täydellistä, että en ymmärrä mistä tulee niin täydellinen makua.
Lisään suolapähkinätkin listaan. 🙂
Suklaan ja voin erikseen sulatus on riskien minimointia. En nimittäin halua, että teille käy kuten minulla ensimmäisen satsin kanssa. 🙂 Sulatin rasvan kattilassa, otin liedeltä ja laitoin suklaat perään, sitten kattilan takaisin miedolle lämmölle. Suklaa ei siitä tykännyt, vaan muuttui kummallisen kovaksi. Voi olla, että lieden lämpötila oli liian suuri, vaikka olikin alle puoliteholla. Vastaavalla keinolla sulatus onnistuu kyllä, jos rasvaa on reilusti enemmän suhteessa suklaaseen. Tästä hämääntyneenä minäkin virheeni tein. En sano, etteikö voisi onnistua, minua paremmalla onnella. 🙂
Taas yksi herkku sivultasi leipomislistan jatkeeksi :).
Montakohan päivää näitä voi säilyttää? Tuskin siis säilyvät kauaa, kyllä ne niin hyviä on että mein herkkusuut syö ne saman tien.