Muistatteko 85-vuotiaan Risto-vaarin, jonka ihastuttava kesäkurpitsakakku saavutti suurta suosiota blogissa kesäkuussa? Nyt sain kunnian jakaa kanssanne toisen hänen ohjeistaan, punajuurikakun, joka ei mehevyydessään ja maukkaudessaan hävinnyt yhtään kurpitsakakulle. Valmistin kakun Riston ohjeen mukaan koristelussa vain hieman säveltäen. Ristolta opin myös hauskan kikan vuoan jauhottamiseen pähkinärouheella. Kakku sai näin kivan makuisen ja koristeellisen pinnan. Kiitos, Risto!
Taikina:
3 ½ dl vehnäjauhoja
3 dl sokeria
1 dl kaakaojauhetta
1 rkl leivinjauhetta
2 tl neilikkaa
2 tl vaniljasokeria
4 dl punajuuriraastetta (n. 400 g punajuuria)
250 g voita tai margariinia
4 munaa
Vuokaan:
voita tai margariinia
hasselpähkinärouhetta
Koristelu:
2 dl vispikermaa
2 tl sokeria
sitruunamelissan lehtiä
Voitele vuoka (halkaisija 24 cm) ja jauhota hasselpähkinärouheella.
Sekoita kaikki kuivat aineet keskenään. Pese ja kuori punajuuret (suojaa kädet hanskoilla!). Raasta hienoksi raasteeksi – mitä hienompi raaste, sitä mehevämpi kakku. Lisää raaste vatkaimella sekoittaen jauhoseoksen joukkoon.
Sulata voi ja sekoita jauho-punajuuriseokseen. Lisää munat taikinaan yksitellen vatkaten.
Paista 175 asteessa noin tunti. Anna seistä hetken aikaa vuoassa ennen kumoamista.
Mittaa kulhoon kerma ja sokeri ja vatkaa vaahdoksi. Koristele kakku pursottamalla kermasta ruusukkeita. Viimeistele sitruunamelissan lehdillä.
Aamuriemu
Hei Maris! Kiitos pikaisesta vastauksestasi. Mietinkin vähän, että pakastaminen voisi olla vähän turha toimenpide näin lyhyellä aikavälillä. Koristelut ajattelin tosiaan tehdä sitten vasta sunnuntaina. Joo, täällä Chilessä lämpöä ja aurinkoa riittää, vaikka kesä ei ole vielä edes virallisesti alkanut!
maris
Aamuriemu: no ohhoh, teillä onkin siellä vähän erilaiset lukemat mittarissa kuin täällä! 😄
Hmm.. nuo kaikki kolme mainitsemaasi leivonnaista säilyvät minusta ihan huoneenlämmössäkin, ilman kuorrutteita ja koristeluja siis. Mutta toisaalta, koska teillä on niin lämmintäkin, niin olisikohan parasta laittaa ainakin kakut jäähdyttyään jääkaappiin. Pakkaisi vaikka pussiin tai ilmatiiviiseen rasiaan. Porkkana- ja punajuurikakut ovat itsessään niin kosteita, että eivät varmasti kuivahda jääkaappisäilytyksenkään aikana. Pikemminkin päinvastoin. 😊
Mokkapalapohjan uskoisin säilyvän ihan huoneenlämmössäkin. Tosin sekin kannattaa suojata hyvin, ettei pääse kuivahtamaan. Pakastamaan ei ehkä kannata enää rueta, kun kuitenkin noin lähellä on tarjoilu. 🙂
Aamuriemu
Moi! Punajuurikakku on uunissa(yksi suosikkiresepteistäni!). Porkkanakakkua myös meinaan leipoa, samaten mokkapaloja(kuorrutuksen laitan vasta sunnuntaina). Miten nämä leivokset kannattaisi säilyttää sunnuntaille; pakkaseen, jääkaappiin vai huoneenlämmössä(meillä ollaan aika trooppisissa sääolosuhteissa, kun ulkona on asteita 34-36 ,niin huoneenlämpökin on jotain melkein 30 astetta).
KatjaE: kyllä, hyvin onnistuu!
Epätietoinen kyselee. Pitäisi saada tytön synttäreille tarjottavaa, mielellään pakkaseen. Onnistuuko tämän kakun tai kesäkurpitsakakun pakastaminen?
Kermaa ja mustapippuria
Meillä kakku jakoi mielipiteitä. Omasta mielestäni kakku oli hyvä uudenlainen kokemus, terveellisempää ja hyvää.Mieheni antoi kuitenkin kakulle arvosanan 4 (4-10), koska punajuuri oli niin kauheaa. Itse maistelin seuraavina päivinä, muistanko väärin, mutta kyllä kakku tosiaan oli todella hyvää.
Kiitos vastauksesta, makuun eikä kakun ulkonäköön tuo ei vaikuttanut.
Minun uuni paistaa varmasti eri teholla, voipi olla, että oli liian ylhäälläkin.
Pääasia, että maku oli erinomainen.
Tänään kakkua maistessani uudestaan, maku oli vain parantunut.
Kiitos Risto vaarille maukkaasta ohjeesta.
Tänään teen ystävälleni kirjassasi olevaa savusiikapiirakkaa.
TAKU:
Kun yksityiskohdista ei tiedä, niin mietin, paistaakohan uunisi tehokkaammin 175°:ssa kuin Kinuskikissan uuni. Tai olisiko kakku ollut uunissa ehkä liian ylhäällä? Tällöin kakku ei kypsynyt tasaisesti. Reunat kypsyivät ennen keskiosaa, joka sitten kypsyessään alkoi halkeilla.
Minulla on tämä kakku juurikin uunissa. Pinta halkeilee?
Mitähän olen tehnyt väärin?
Kiitokset Risto-vaarille <3 Suklaakakku sai uuden vivahteikkaan maun ja rakenteen. Tänään testattu työpaikan kahvipöydässä, ja hyvillä arvosanoilla 🙂 … myös sellaisilta henkilölöiltä ketkä eivät muuten punajuuresta tykkääkään … Krrrnauskis !
Risto-vaari teki sen taas 🙂 Herkullinen superjuures kakkuun piilotettuna. Tervetuloa kakkuja piristämään hieno punajuuri! Kakun maku vain mehevöityy säilytyksessä. Leipomista ei tarvii jättää tarjoilupäivään. Kiitos tästä, mutta lisää näitä, Risto!
Tämä täytyy ehdottomasti kokeilla, ja pian sittenkin! Hienoa, että välillä tulee aivan uusia ja erilaisempiakin ohjeita. Onhan porkkanakakkukin, mikseipä tosiaan myös punajuuri kävisi kakkuun. Ja on niin komean värinenkin:)
Punajuuri on hieno juures, hieno väri ja hieno maku. Hyvä että se on nyt valloittamassa kakkumaailmaa. Ilman muuta kokeiluun tämä ohje.
Kiitos Risto! Olet mahtava kakkumestari. kaksi reseptiä olemme jo saaneet. Mutta, mutta, me kinuskit odotamme vielä lisää..!
Punajuuren suurena ystävänä tein kertakäyttöisiin Bruno-vuokiin ohjeen 1,5 kertaisena. Korppujauhotin vuoat allergiasyistä, (Aika paljon ja hyvin kannattaa jauhottaa) Aivan IHANA kakku! :);Kiitokset Risto-vaarille!
sojan kotikeittiö
varmasti voi pakastaa
Voin raportoida, että Risto-Vaarin punajuurikakku on kokeiltu ja se hurmasi kaikki! Ei tosiaan tuntunut punajuurelta, vaan koko juures sai ihan uuden, makean ulottuvuuden.
Voiko tämän kakun pakastaa?
Kiitos kaikille kommenteista ja Riston ”kannustuksesta”. 🙂
Mauskis sinulle vastaan, että jos manteli on ok (yleensä pähkinäallergiset eivät voi syödä sitäkään…), niin ilman muuta se sopii hasselpähkinän tilalle.
Susille: kyllä, aina leivonnassa tummaa kaakaojauhetta! 🙂 Hyvä, että varmistit.
Mielenkiintoinen resepti! Tuliskohan hyvä jos korvaisi hasselpähkinärouheen mantelilla, kun ei voi pähkinää käyttää..?
Olen tehnyt samantyylisen suklaa-punajuuri-brownien ja maku oli uskomattoman hyvä. Risto on kyllä mahtava, tämäkin Kinuskikissan blogissa julkaistu resepti menee kokeiluun!
Varmistan vielä: Tarkoitetaanko tässä kaakaojauheella juuri sitä aitoa kaakaojauhetta (esim. Van Houten), ei sokeroitua kaakaojuomajauhetta?
Kiinnostava resepti. Olen kyllä laittanut kakkuun banaania, porkkanaa, omenaa ja kesäkurpitsaa, mutta en vielä punajuurta. Tätä on pakko kokeilla.
Kyllä tuo Risto-vaari on ihan omaa luokkaansa! Hatunnosto Ristolle!
sojan kotikeittiö
tein itse vähän samantyylistä kesällä, siihen ei tullut kaakaota, vaan pähkinärouhetta. Se oli todella mehevää, eikä olis arvannu että punajuurta on. Uskosin että tämäkin hyvfää, menee kokeiluun! ja lapset 3v ja 2v tykkäs kanssa
sireje: säilykepunajuurissa lienee usein etikkaa, joten ne sopivat ennemmin suolaiseen leivontaan. Sen sijaan Pirkka-merkillä on valmiiksi soseutettua punajuuri-perunasosetta (löytyy vihannesosastolta), jonka uskoisin käyvän itse raastetun tilalle.
Tää-Haikuri: samaa mieltä, Risto-vaari on luovan ja ennakkoluulottoman leipurin esikuva! 🙂 Punajuuri maistuu vienosti taustalla. Enemmän se tuo mehevyyttä rakenteeseen. Suklainen maku on päällimmäisenä.
Voiko tähän käyttää jotain säilykepunajuuria?
Mikä innovaattori Risto-vaari onkaan 🙂 Ihan pakko kokeilla, on sen verran erikoinen resepti. Maistuiko punajuuri kuinka vahvasti?