20.11.2014   39 kommenttia Kategoria: Joulu,  Piparkakkutyöt,  Yhteistyöreseptit

Ripustettavat piparkakkutalot


piparkakkutalot

Upeat ripustettavat piparkakkutalot ovat ihana lahjaidea. Kokonaisen talon väkertäminen voi olla iso urakka ainakin isossa mittakaavassa toteutettuna, siksi minäkin tapaan joka joulu tehdä lahjoiksi muunlaisia piparikoristeita. Tänä vuonna ajatus talosta kuitenkin jäi kytemään, mutta mietin miten voisin toteuttaa sen helpommalla tavalla. Yksittäisiä talonseiniä oli mukavaa puuhastella ja koristeluunkin saattoi satsata vähän enemmän aikaa. Talopiparin voi ripustaa koristeeksi ikkunaan, oveen tai vahvalle kuusenoksalle.

Hirsitalon idean sain ulkomaiselta joulufiilistelysaitilta, jossa piparkakkutalon materiaali muistutti suolatikkuja. Halusin hirsitalolle pariksi jotain punaista ja nähtyäni karkkikaupassa punaista mansikkanauhaa tuli mieleen idea tiilitalosta.

8 kappaletta

Taikina:

1 kg valmista piparkakkutaikinaa

Koristelu:
1 rs (125 g) isomaltoosia eli kondiittorin sokeria
punaista karkkinauhaa tai suolatikkuja
sokerikuorrutetta (tuubissa)
pikeeriä (ohje alla)
vihreitä koristerakeita tai -sokeria
punaisia sokerihelmiä

Pikeeri:
½ dl valkuaista
3 ½ dl tomusokeria
7 tippaa sitruunamehua/tiivistettä tai etikkaa

Isomaltoosi, koristesokeri, sokerihelmet ja pursotusvälineet Vispilänkaupasta.


Klikkaa alla olevaa kuvaa, niin saat sen näkymään isompana. Tulosta ja leikkaa irti. Leikkaa myös ikkunan kohdalle aukko.

piparkakkutalo_pieni

Ota taikina sulamaan huoneenlämpöön. Kauli leivinpaperin päällä levyksi, josta saat leikattua kaksi taloa. Aseta päälle paperinen mallikuva ja leikkaa sitä apuna käyttäen talon muotoinen kuvio. Tee ikkunan kohdalle aukko. Leikkaa toinen talo samaan tapaan jättäen hieman leviämisvaraa.

Poista ylimääräinen taikina talojen ympäriltä. Huom! Jos teet hirsitalon suolatikuista, kavenna taloa molemmista sivuista noin puoli senttiä. Näin yksi suolatikku ulottuu peittämään koko sivun.

Täytä ikkuna-aukko isomaltoosilla. Tee kolmion kärkeen reikä cocktailtikun kärjellä. Pyörittele tikkua, jotta aukosta tulee noin 0,5 cm:n kokoinen (jos aukko umpeutuu uunissa, sen voi puhkaista uudelleen pipareiden ollessa vielä kuumia).

piparkakkutalo-vaihe

Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Anna jäähtyä leivinpaperin päällä, jotta isomaltoosi jähmettyy.

piparkakkutalo-vaihe-2

Leikkaa karkkinauhasta sopivan kokoisia pätkiä tiiliksi. Sommittele ensin yksi talo ja leikkaa sen paloja mallina käyttäen muiden talojen tiilet. Kiinnitä palat sokerikuorrutteella.

piparkakkutalo-vaihe-14 piparkakkutalo-vaihe-2-2

Pursota sokerikuorrutetta piparin pintaan ja liimaa päälle suolatikkuja vieri viereen. Leikkaa veitsellä lyhyempiä pätkiä ikkunan molemmille puolille. Harjaosan voi jättää tyhjäksi.

piparkakkutalo-vaihe-5

Valmista pikeeri. Vatkaa valkuaista ja 2 dl tomusokeria sähkövatkaimella 3 minuuttia. Sekoita joukkoon sitruunamehu/etikka ja loput tomusokerista. Jatka vatkaamista hetken aikaa. Laita pikeeri pursotuspussiin, jossa on pieni tylla (2 mm). Sulje pussin toinen pää pussinsulkijalla.

Pursota hirsitalon yläosaan rengas. Ripottele päälle koristerakeita/sokeria. Pursota ikkunalauta pikeeristä ja ripottele siihenkin koristeita. Anna kuivahtaa ennen sokerihelmien lisäämistä.

piparkakkutalo-vaihe-6 piparkakkutalo-vaihe-7
piparkakkutalo-vaihe-8 piparkakkutalo-vaihe-9

Reunusta piparit pikeerillä. Tee reunaosiin paksua, valuvaa pursotusta. Reunusta tiilitalojen ikkunatkin pikeerilumella.

piparkakkutalo-vaihe-10 piparkakkutalo-vaihe-11

Tee myös hirsitaloihin valkoista pursotusta reunoille. Kranssi- ja ikkunakoristeen kuivahdettua voit viimeistellä ne liimaamalla pikeerin avulla pinnalle punaisia sokerihelmiä.

piparkakkutalo-vaihe-12 piparkakkutalo-vaihe-13

Yhteistyössä Vispilänkauppa

vispilankauppa

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
3 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat