rapukakku

Rapujuhlien sesonki jatkuu loppukesästä syksyyn saakka. Rapujuhlissa pääosassa on suolainen tarjoilu, mutta aterian huipentaa teemaan sopiva kakku. Kakun täytteeksi valitsin ajankohtaisen puolukan, jonka runsas sato on kypsymässä eri puolilla Suomea. Täytteet-osioon tein uutena vaniljatäytteen reseptin, jota hyödynsin tässä kakussa. Vaniljatäyte on pehmeän makuinen perustäyte, joka on helppo yhdistää erilaisiin marja-, hedelmä- ja suklaatäytteisiin. Voimakkaan puolukan rinnalle sopii hyvin.

Rapujuhlien vanilja-puolukkakakku

Vinkki: Kakkupohjat-kategoriasta löydät runsaasti muitakin pohjavaihtoehtoja, mm. gluteenittoman kakkupohjan.

Pohja:
pullakakkupohja

Kostutus:
2 dl maitoa

Täytteet:
puolukkatäyte
vaniljatäyte

Kuorrutus:
3 pkt (à 250 g) auringonkeltaista vaniljamassaa

Koristelu:
kuorrutteesta ylijäänyttä vaniljamassaa
tulipunaista pastaväriä (red red)
60 g tummaa suklaata


Tee kakkupohja erillisen ohjeen mukaan 24-senttisessä kakkuvuoassa. Anna jäähtyä ja leikkaa pohja kolmeen osaan. Valmista täytteet.

Nosta ensimmäinen pohjalevy tarjoilulautaselle. Kostuta maidolla ja levitä päälle puolukkatäyte. Nosta päälle seuraava pohjalevy ja kostuta. Levitä vaniljatäyte. Laita kanneksi viimeinen pohja ja kostuta. Huom: täytteitä on reilusti ja niitä jää yli myös kakun kuorruttamista varten. Tasoita kakun reunat veitsellä ja levitä päälle loput täytteestä tasaiseksi tarttumapinnaksi kuorrutteelle. Anna kakun olla jääkaapissa pari tuntia, jotta täytteet jähmettyvät.

rapukakku-vaihe rapukakku-vaihe-2

Kauli keltainen vaniljamassa ohueksi levyksi. Vaniljamassan kanssa ei tarvita tomusokeria. Jos sinulla on jotain muuta massaa, käytä apuna tomusokeria estääksesi massan tarttuminen.

rapukakku-vaihe-3 rapukakku-vaihe-4

Nosta levy kakun päälle ja jaa reunojen vekit tasaisesti. Ota toisella kädellä kiinni levyn alareunasta ja venytä sitä ulospäin kakun pinnasta. Paina massa samalla toisella kädellä kiinni kakun pintaan ylhäältä alas edeten. Etene näin kakun ympäri. Paina alareuna lopuksi kämmensyrjällä tiiviisti kakkulautasta vasten. Leikkaa ylimääräinen kuorrute alareunasta. Mikäli haluat lisäopastusta, katso kuorrutusohjeesta vaihekuvat ja video.

rapukakku-vaihe-5 rapukakku-vaihe-6
rapukakku-vaihe-7 rapukakku-vaihe-8

Ota talteen kuorruttamisesta ylijäänyt kaistale. Värjää se oranssinpunaiseksi tulipunaisella pastavärillä. Kääri kelmuun odottamaan.

rapukakku-vaihe-9

Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä. Laita suklaasula pieneen pursotuspussiin, johon on liittimen avulla kiinnitetty pieni pyöreä tylla (lue myös liittimen käyttöohje). Tässä pursotuksessa on käytetty kahta erikokoista tyllaa. Ääriviivat on tehty 2 mm:n tyllalla ja verkko 1 mm:n tyllalla. Aloita kiinnittämällä pussiin isompi tylla ja pursota sillä isoja kierteitä kakun poikki. Pursota kierteiden ylä- ja alareunaan poikkiviivat.

rapukakku-vaihe-10 rapukakku-vaihe-11

Vaihda tämän jälkeen pursotuspussiin pienempi tylla. Pursota kaarevia viivoja ristiin poikkiviivojen sisäpuolelle.

rapukakku-vaihe-12 rapukakku-vaihe-13

Valmis!

rapukakku-vaihe-14

Kauli punainen massa ohueksi levyksi. Ota rapumuotilla kuvioita.

rapukakku-vaihe-15 rapukakku-vaihe-16

Aseta kuviot kakun päälle.

rapukakku-vaihe-17


Video löytyy myös Youtubesta Kinuskikissan omalta kanavalta.