
Vinkit:
- Värjää täyte mieluiten pastavärillä. Tomuväri saattaa jättää täytteen pilkukkaaksi. Nestemäiset värit taas voivat muuttaa kermavaahdon rakennetta. Kiilteessä nestemäiset värit käyvät, mutta tomuväri voi jäädä sakaksi kiillenesteeseen.
- Älä vaihda täytteen vispikermaa kuohukermaan. Sen rakenne muuttuu herkemmin rakeiseksi.
- Mikäli veden näköinen kiille ei ole kakun koristelun kannalta välttämätön, kakun makuja täydentää ihanasti esimerkiksi peilikirkas suklaakiille. Sokeroidun sitruunamehun voi korvata myös mintun makuisella kahvi- tai kaakaojuomalla!
Piparminttu-valkosuklaakakku
Pohja:
200 g minttudominoita
50 g voita tai margariinia
Täyte:
4 liivatelehteä
5 dl vispikermaa
(vihreää ja sinistä pastaväriä)
200 g valkosuklaata
200 g maustamatonta tuorejuustoa
1 dl piparminttulikööriä
Kiille:
3 liivatelehteä
3 ½ dl vettä
2 rkl sokeria
2 tl sitruunamehutiivistettä
sinistä pastaväriä tai nestemäistä väriä
Koriste:
punaisia Candy melts -nappeja rapukoristeeseen
Vuoraa irtopohjavuoan (24-26 cm) pohja leivinpaperilla. Kierrä sisäreunan suojaksi reunakalvo tai leivinpaperisuikale, jotta saat kakun irtoamaan vuoasta siistimmin.
Hienonna dominot tehosekoittimella. Sulata voi kattilassa ja lisää joukkoon keksimurska. Painele seos vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Värjää se halutessasi sinivihreäksi pastaväreillä.
Paloittele valkosuklaa lautaselle ja sulata se mikrossa miedolla lämmöllä. Yhdistä suklaasula tuorejuuston kanssa.
Kuumenna likööri kiehuvaksi ja lisää joukkoon liivatteet. Sekoita suklaa-tuorejuustoseokseen. Yhdistä lopuksi kermavaahdon kanssa vatkaimen hitaimmalla teholla. Vatkaa seosta vain sen aikaa, että ainekset sekoittuvat.
Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.
Laita kiilteen liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Kuumenna 1 dl vettä kiehuvaksi ja sekoita joukkoon sokeri ja liotetut liivatteet. Yhdistä lopun veden kanssa, kun sokeri on sulanut veteen. Lisää sitruunamehutiiviste ja värjää siniseksi.
Kaada täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa pari tuntia.
Irrota kakku vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Nosta päälle rapukoriste.
Lyydia: syy on vuoassa, toiset irtopohjavuoat valitettavasti falskaavat. Silloin on hyvä lukaista tämä vinkki:
http://www.kinuskikissa.fi/kuukauden-vinkki-juustokakun-kiille
Moikka,
miten sait kiilteen pysymään noin siistinä? minulla kiille valui irtopohjanvuorauksesta (leivinpaperilla) huolimatta pitkin jääkaappia ja vetisti keksipohjankin täysin?? vai ymmärsinkö ohjeen väärin?…mittasin 3,5dl vettä, josta kiehutin tuon desin ja loput 2,5dl sitten kaadoin joukkoon kun sokeri oli sulanut.
Kiitos jo etukäteen (haluan kovasti saada kakun onnistumaan) 😀
-JUUSTOKAKKU-:
Jos kuitenkin mintunmaku on ok, mutta ilman alkoholia, niin voisit tehdä täytteen Minttu-unelma –kakun täyteohjetta käyttäen.
http://www.kinuskikissa.fi/minttu-unelma?
Jos ei alkoholin lisäksi myöskään minttu ole toivottava, niin kannattaisi klikata Juustokakut-kategorian kakut esiin ja valita sieltä jokin maukas täyte. Tai valita täyte Täytteet-kategorian vaihtoehdoista. Varmasti löytyy mieluisa. 🙂
(PS. Likööristä alkoholi haihtuu kiehutettaessa.)
Ihana kakku ja resepti! 🙂 Mikähän sopisi hyvin korvaamaan tuon piparminttuliköörin? Jotain alkoholitonta, lasten makuun sopivaa kaipaisin.
hp1992: kiilteen voi jättää pois, laita päälle vaikka suklaarouhetta, jos haluat jotain helppoa koristusta. Helsingissä tietääkseni pastavärejä saa vain Bake & Partystä Herttoniemestä. Verkkokauppojen saralla on sitten muitakin vaihtoehtoja, esim. Confetti.
Hei, olisi juhlat tulossa n. kahden viikon päästä ja ajattelin tätä kakkua kokeilla. Tuntuu että tuon kiilteen voisin jättää kokonaan pois, eli miltä kakku näyttäisi ilman sitä? Pelkällä pohjalla ja täytteellä. Mistä voisin lähtemään etsimään helsingistä pastaväriä? Löytyykö ihan prismasta tai citymarketista?
neabula: anteeksi, että vastaukseni tulee joulutohinoiden vuoksi viiveellä, mutta toivottavasti vielä käyt vilkaisemassa ketjua. KIITOS tästä kertakaikkisen ihanasta palautteesta! Olen tosi iloinen, että kakku oli koko seurueen mieleen moninaisista makumieltymyksistä huolimatta. Hyvää joulunaikaa sinulle!
Tein kakun vaihtoehtona ehdotetulla suklaakiilteellä, ja koristelin kaapista löytyneellä jämä-suklaarouheella. Kakku oli todellinen menestys! Porukassamme on jos sun minkälaista hiihtäjää, eli pari erittäin nirsoa lasta, minä, joka olen perso makealle sekä muutama mies, joka ei välitä makeasta ollenkaan, ja KAIKKI pitivät kakusta hurjasti 🙂
Täytettä tehdessäni olin hiukan huolestunut, maistuuko piparminttu tarpeeksi, mutta maku syveni kakun tekeytyessä kylmässä juuri täydellisen voimakkaaksi. Aivan huippu, suosittelen!
Onpas raikkaan näköinen ja vähällä vaivalla!: )
CRANE:
Sinulla on ollut onnea matkassa, jos koristeet ovat vielä seuraavanakin päivänä olleet kuosissaan. 🙂
Muiden kuin suklaisten koristeiden käytöstä kiilteen pinnalla on kuitenkin syytä varoitella, koska monet ovat tästä kommenteissaan valitelleet. Jopa juuri ennen tarjoilua kiilteen päälle laitetut koristeet ovat alkaneet sulaa silmissä. Kinuskikissalla on samat kokemukset. Juuri ennen tarjoilua laitetut koristeet saattavat kestää tarjoilun ajan, jos kakku tulee syötyä ”siltä istumalta”.
okei, kiitos paljon! =)))
BOOGINA:
Kinuskikissa tekee kakut pääsääntöisesti halkaisijaltaan 24 cm:n vuokaan. Jos sen suuruinen kakku tehdäänkin 20 cm:n vuokaan, niin aineksia tarvitaan 1/3 vähemmän kuin ohjeessa. Toivottavasti tuo tieto auttaa sinua.
Heips! näyttääpä hyvältä! oon tekemässä nyt viikonloppuna juustokakun. en siis tätä, mutta ihan omanalaisen, kummiskin ”perusreseptillä” elikkä keksipohja ja täytteenä tuorejuustoa ja kermaa jne. kysymys kuuluu: oisko sulla jotain hyvää ajatusta siitä mitkä suhteet pitäis olla 20cm vuokaan? se on siis sellai pienempi tietty sit ku yleensä. en haluais keksipohjasta kovin ohutta, meillä tykätään että se on paksu. ja sit se täyteosio voi olla kumminkin paksumpi ku keksipohja, mutta ei liikaa ettei tursua yli vaan mahtuis vuokaan =) mitkä vois olla hyvät suhteet? vastaa pliis mahd. pian jos pystyt!
Mä olen tehnyt vaahtokarkin makuisesta sokerimassasta useita kertoja tällaisia ”littanoita” koristeita kiilteen päälle. Olen laittanut ne paikalleen juuri ennen tarjoilua, eikä ongelmaa ole tullut. Varmastikaan korkeammat koristeet eivät kestä, mutta ainakin mulla on matalat koristeet pysyneet sulamattomina seuraavaankin päivään. En tosin tiedä, voiko kiilteen laadulla olla merkitystä? Lakritsikiilteen päällä on kestänyt koristeet hyvin.
Ymmärtääkseni valkosuklaan värjäys ei ole aina ihan helppo homma, vaan suklaa muuttuu helposti rakeiseksi (ellei sitten käytä ihan suklaan värjäykseen tarkoitettuja värejä).
Miksipä ei valkosuklaasta saisi värjäämällä punaista? 🙂 Ei kyllä kiilteen päällä tosiaan muut jutut kestä.
Tiedoksi meijamummulle ja muille: kiilteen päälle ei kannata laittaa marsipaania eikä muutakaan massaa. Vain suklaa ja candy meltsit käyvät, muut sulavat hyvin nopeasti. Jos candy meltsejä ei löydy (niitä voi tilata verkkokaupoistakin, kuten Confetista), niin ehdottaisin koristeen tekemistä suklaasta. Eihän siitä punaista saa, mutta ravun hahmo on jo itsessään aika vaikuttava.
Jos ei kaupoista löydy candy meltsejä. Valikoima pienellä paikkakunnalla usein toivoton. Voihan vaahtokarkkimassasta värjäämällä/valmiista marsipaanista muotoilla ison ravun tai muutaman pienen?!
Täytyy taas herkutella uudella kakulla viikonloppuna.
Katselin nuita candy melts juttuja et vois tulla halvemmaksi tilata ulkomailta isompi satsi, olivat halvempia..
Alkoholi palaa kyllä pois 🙂 Tosin jos liköörissä on esim. 20% alkoholia, ei se yhdelle kakkupalalle tee juuri mitään, ettäkö haittaisi?
EMMILIINI:
Minä olen kyllä saanut sen tiedon, että alkoholi ei kestä kiehauttamista lainkaan. Alkoholi palaa pois, mutta aromi onneksi säilyy. 🙂
Hei! Haihtuuko likööristä kaikki alkoholi kun se kiehautetaan? Ett uskaltaako tätä raskaana oleva syödä?
Voi kun on kaunis kakku! HIENO!
katju:
Täällä on toinen Oululainen joka kaipailee candy meltsejä lähimyyntiin. Tilasin siis netistä (Ullanunelmasta, siellä oli pienemmät postikulut kuin confetissa http://www.ullanunelma.fi/product_catalog.php?c=292). Toivotaan että joku ottaa ne valikoimiin täällä pohjoisemmassakin ettei aina tarttis postia odotella.
Aivan mahtavan näköinen luomus taas! 🙂 Pitäis metsästää nuita candy meltsejä jostain, Oulussa en oo törmänny.. Ku osuu vastaan niin haalin kerralla kaapin täyteen 🙂