24.09.2011   23 kommenttia Kategoria: Leivokset,  Muffinssit,  Syksy
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Puolukkaleivokset


puolukkaleivokset1puolukkaleivokset2

Puolukka inspiroi paitsi makuna myös koristeluaiheena. Puolukan muotoiset leivokset kirivät siis leivontalistani kärkeen! Kävin pitkään mielessäni läpi erilaisia toteutustapoja. Ensimmäinen ajatus oli leivosten hyydyttäminen pyöreäpohjaisiin laseihin täytekakkutyyliin. Tämä tuntui kuitenkin vaivalloiselta ja sopivien astioiden löytyminen haastavalta. Sitten pohdiskelin cake popseja, joissa käsissä muovailtava taikina syntyy muussatusta kakkupohjasta ja tuorejuustosta. Lopulta tuli mieleen muffinssit - nehän ovat kuin kakkupohjataikinaa, mutta jo valmiiksi oikean muotoisia. Kuorruttaminen on helppoa, koska muffinssit ovat rakenteeltaan tiiviitä.

Jokin täyte leivoksissa tulisi tietenkin olla. Usein olen piilottanut muffinsseihin suklaa- tai keksisydämiä ennen paistamista, mutta täytevalikoima on silloin rajallinen. Voisiko muffinsseista kovertaa sisuksen pois? Näin sinne voisi laittaa melkein mitä tahansa - sellaistakin, mikä ei kestä paistamista. Kyllä se onnistui! Ja puolukkaahan sinne tietenkin upposi - suklaista makeutta raikastamaan.

Valitsin muffinssitaikinaksi suklaisen "luotto-ohjeeni". Suklaarouhe jämäköittää taikinaa. Suklaa kannattaa rouhia hienoksi, jotta isommat suklaapalat eivät tee muffinsseista hajoavaisia sisuksen kovertamista ajatellen.

Marsipaanikuorrutteen sijaan muffinssit voisi koristella näyttävästi vaikka reilulla nokareella puolukkatahnaa ja muutamilla kokonaisilla puolukoilla.

12 kappaletta

Suklaamuffinssitaikina:
150 g voita tai margariinia
1 ½ dl sokeria
2 munaa
3 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
½ dl kaakaojauhetta
1 ½ dl maitoa tai kermaa
100 g tummaa suklaata

Täyte:
puolukkatahna

Kuorrutus ja koristelu:

400 g marsipaania
pastavärejä
vihreää koristelugeeliä

Vinkki: Kannattaa ostaa valmiiksi punaista/vihreää marsipaania. Se säästää vaivaa ja värejä, vaikka sävyjä vielä syventäisikin omilla väreillä. Tässä marsipaania on sävytetty joulunpunaisella ja lehdenvihreällä.


Vaahdota voi/margariini ja sokeri. Lisää munat yksitellen. Yhdistä kuivat aineet ja lisää taikinaan maidon/kerman kanssa. Rouhi suklaa ja lisää taikinaan. Lusikoi taikina muffinssipellin koloihin.

Kypsennä 200 asteessa uunin keskitasolla noin 15 - 20 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä. Nosta jääkaappiin - kylminä muffinssien kovertaminen on helpompaa.

Valmista puolukkatahna erillisen ohjeen mukaan. Tahnan voi tehdä jo etukäteen, mutta tuoreeltaan se on löysempää ja täyttäminen hivenen helpompaa.

Poista muffinssien ympäriltä paperiset vuoat. Leikkaa veitsellä aukko muffinssin pohjaan. Säästä irti leikattu pala.

Koverra munffissin sisusta reilusti pois joko veitsellä tai lusikalla.

Lusikoi sisään puolukkatahnaa.

Laita ehjä palanen aukon päälle suojaksi. Jos aukon reunoihin jää isoja rakoja, voit työntää niihin isompia muruja tukkeeksi.

Halutessasi voit muotoilla muffinsseja hieman pyöreämmiksi. (Tämän vaiheen voi tehdä myös ennen täyttämistä.)

Levitä muffinssien pinnalle loput puolukkatahnasta tarttumapinnaksi marsipaanille. Nosta muffinssit noin tunnin ajaksi jääkaappiin, jotta sisus ja pinta jähmettyvät.

Kauli marsipaani ohueksi (noin 1,5 mm) levyksi tomusokeroidulla alustalla. Ota levystä pyöreitä, halkaisijaltaan noin 12 cm kokoisia paloja valmiin muotin avulla tai hyödyntämällä pyöreän muodon leikkaamisessa sopivan kokoista lautasta tai muuta astiaa.

Muffinssien kuorruttamiseen voi soveltaa samaa tekniikkaa kuin kakun kuorruttamisessa.

Kun olet tasoitellut vekit tiiviisti muffinssin pintaa vasten, viimeistele alareuna kämmensyrjällä painellen.

Leikkaa ylimääräinen marsipaani pois.

Muotoile lehdet vihreästä marsipaanista. Laita yksi lehti jokaisen leivoksen päälle. Viimeistele koristelugeelillä.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan marraskuun arvonta



Toivepuodin joulutuotteista marraskuun arvontaan pääsivät piparipojat-silikonimuotti pienten leivosten tai konvehtien valmistamiseen, jouluiset minimuffinssivuoat, kultaiset makeisvuoat ja Christmas time -kakkukoriste.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat