Käsi ylös, kuka on syönyt talkkunahyve-nimistä jälkiruokaa, jonka yhdistelmä on armottoman toimiva: puolukoita, talkkunajauhoja ja kermavaahtoa? Tätä jälkiruokaa tarjoiltiin työpaikkani ruokalassa kymmenisen vuotta sitten ja talkkunahyvepäivä oli siellä odotettu tapaus. Netistä löytyy talkkunahyveohjeita, joihin tulee myös rahkaa. Terveellisempää ehkä juu, mutta minä unohtaisin rahkan tästä yhteydestä.

Talkkunan juju on sen paahteisessa aromissa. Viljana voi olla esimerkiksi kaura, ohra tai ruis tai näiden sekoitus (kuten omissa jauhoissani). Perinteet talkkunan valmistamisessa vaihtelevat sen mukaan, missäpäin Suomea ollaan. Talkkunahyveen muovaileminen kakuksi on ollut pitkään mielessäni. Talkkunan myötä kakkuni teemaksi muotoutui viljat: täytteessä on myös kauraleseitä ja pohjassa ruista.