Tämä resepti syntyi osana meneillään olevaa piirakkabuumiani. Jääkaapissa oli suklaakreemistä jäljelle jäänyttä mascarpone-juustoa ja jotenkin minua houkutteli sen yhdistäminen kirpeään puolukkaan. Mieltäni lämmitti valtavasti vierailta ja mieheltä saadut kehut. Tykkäsivät siitä, ettei tämä ollut liian makeaa. Uskallan suositella muillekin!
Pohja:
murotaikina
Kostutus:
¼ dl maitoa
¼ tl vaniljasokeria
Täyte:
2 ½ dl Flora Vispiä tai muuta vatkautuvaa kermaa
2 rkl vaniljakreemijauhetta
½ prk (à 250 g) mascarpone-juustoa
1 dl sokeroimattomia puolukoita
Kiille:
2 liivatetta
3 rkl vettä
1 prk (à 125 g) vauvojen Bona Metsämarjoja-sosetta (sis. puolukkaa ja mustikkaa)
Pinnalle:
1 dl (jäisiä) puolukoita
tomusokeria
Valmista murotaikinapohja ohjeen mukaisesti. Anna pohjan jäähtyä. Kostuta vaniljamaidolla.
Vatkaa kerma löysäksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon hiljaisella teholla vatkaten vaniljakreemijauhe ja mascarpone-juusto. Lisää nuolijalla sekoittaen puolukat. Kaada pohjan päälle ja nosta jääkaappiin jähmettymään.
Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Kiehauta kattilassa vesi ja sulata liivatteet siihen. Sekoita marjasoseen joukkoon. Levitä kiille täytteen päälle ja anna hyytyä jääkaapissa.
Koristele torttu "huurrepuolukoilla". Kierittele (mielellään jäisiä!) puolukoita tomusokerissa ja ripottele tortun päälle. Kiille sulattaa tomusokerin nopeasti, joten puolukat kannattaa lisätä vasta juuri ennen tarjoilua.
Tein joskus taannoin tämän, aivan mielettömän hyvää! Mitään negatiivista sanottavaa!!! Kerrassaan ihanaa!! <3
pohjan ohjeessa ei ollut mainintaa että vuoka olisi oitänyt voidella joten pohja jäi aikalailla kiinni. täyteessä oli hyvä idea tuo vaniljakreemijauhe, voisi kokeilla onnistuuko sillä kiinteyttämään jonkun täytteen johon oikeasti kuuluisi liivate. puolukoita laitoin 200g eikä yhtään ollut liikaa. kiilteessä sekoitin kuuman veden ja liivatteen marjasoseeseen ja heti piirakan päälle ja hyvä tuli, tosin valkoinen täyte paistoi läpi joten kiillettä voisi olla enenmän. mutta hyvä kokonaisuus pienillä muutoksilla ja täyte oli uuden ja kivan makuinen.
SUKLAANAPPI:
Ihan hyvä kysymys :-). Ohjeen vaniljamaito on maitoa, joka on maustettu vaniljasokerilla. Tarkempaa tietoa, miten paljon Kinuskikissa on sokeria maitoon laittanut, löydät linkistä:
http://www.kinuskikissa.fi/kakkupohjan-kostutus/?ref=146
UROSPAAKARI:
Uskoisin, että marjasose kuin marjasose, merkistä viis, kunhan mielellään jotain metsäistä marjaa. Siten ollaan linjassa täytteen ja päällismarjojen kanssa. Hyvin toimit. 🙂
Itselläni on jonkinlainen puolukka innostus kausi meneillään, joten tämä on varmasti seuraava kohteeni. Viimemmäksi tein ohjeellasi puoloffee piirakan, ja vieraat kyllä tykkäsivät kovasti, itsestäni puhumattakaan. 😀 Tässä ohjeessa jäin kuitenkin miettimään mitä on tuo vaniljamaito? Ehkä vähän hassu kysymys, mutta saisinko pienen selvennyksen? 😀
Vieläkö tuota Bonan metsämarjasosetta saa jostain? Olen kolmesta kaupasta jo katsonut, eikä ole ollut. Ei näyttänyt Nestlen nettisivuiltakaan tuota löytyvän. Itse olen korvannut tuon Piltin metsämarjasoseella.
xXxSPACE:
Kyllä onnistuu muillakin marjoilla.
Yhtä mieltä ollaan, se marjapuuro on sitten hyvää! 🙂
MIMMI:
Mascarponen vaihto OK.
tämä varmaankin onnistuu myös mustikoilla 😉 en meinaan itse ole mikään puolukoiden ystävä..marjapuurona menee muuten ei ja paljon sokeria =D
voisikohan mascarponen tilalla käyttää vaniljatuorejuustoa tms?
han: pari tuntia riittänee. Voi hetikin syödä, jos ei välitä siitä, että täyte ei pysy täydellisesti muodossaan. Jos kermavaahdon vatkaa hyväksi vaahdoksi, niin ei se paljoa pääse valumaan.
Hei! Kauan aikaa täytettä tarvitsee jäähdytellä hyytyäkseen?
Nekku: kiva kuulla! 🙂
Nam, nam näyttää hyvältä ja sitä se onkin! Olen tehnyt sen monta kertaa ja tykännyt aina yhtä paljon! : )
Jaana: ilman kiillettä saattaisi onnistua. Marjoja ei ehkä ole hyvä sulattaa ja pakastaa uudelleen eli sekoittaisin ne täytteeseen jäisinä ja laittaisin tortun heti pakkaseen.
Voikohan tämän pakastaa…..?
Kiitos Maria! 🙂
Ihan mielettömän ihanaa, suussa sulavaa, todella hyvä yhdistelmä! Lisää mascarponereseptejä 😀
Hilma: kiva, että testasit ja hyvä, että onnistui! Mascarponen määrä on kyllä niin makuasia. Omaan suuhuni se taas maistuu melko voimakkaalta vähemmässäkin määrin käytettynä. Ehkä siihenkin tottuisi, jos enemmän käyttäisi. Puolitoistakertainen kiillekerros kuulostaa ihan hyvältä. Muutan ohjeeseen tuon liivatteen sekoittamisen niin, että sulatetaan vain veteen.
Heippa,piiirakka on nyt tehty ja syötykin jo,hyvää oli!
Tein kiilteen tuolla aikaisemmin kuvaamallani tavalla,ja ei ollut kyllä mitään ongelmaa levittämisen kanssa. Ensi kerralla teen kyllä kiillettä puolitoistakertaisen annoksen,oli nimittäin todella ohut tuo kiille kerros,mun makuuni liian ohut. Ja mascarbonea laitoin koko purkin,kun maistui mielestäni pelkältä kermvaahdolta vaan sen puolikkaan purkin kanssa.
Tätä tulen kyllä tekemään uudestaankin,sen verran herkkua oli!
Hilma: joo, siis voit hyvin sulattaa liivatteet veteen ja lisätä sitten soseen joukkoon. Tulehan sitten kertomaan, onnistuiko levittäminen siten helpommin, niin voin muuttaa sen ohjeeseenkin.
Hei! Tätä ajattelin tehdä tuleville synttäreilleni. Heräsi vain kysymys,että miksi tuo marjasose pitää kuumentaa? Eikö voi vain kiehauttaa tuon 3rkl vettä ja sulattaa liivatteet siihen ja sitten sekoittaa vesi-liivateseos kylmään marjasoseeseen? Varmaankin onnistuisi tuo levittäminen helpommin kun seos on kylmää.
Maria: jeps, patukkaa, ei suklaalevyä.
Aivan ihania leipomuksia! Voisitko vähän selventää tota Daim-moussen ohjetta, onko siinä ihan tota tavallista patukka-Daimia vai onko se Daim-suklaalevy?
mariHoo: joo voi ei, se kiille on kyllä kinkkinen! Toivottavasti kostutus auttaa kuivakkuuteen, jos vielä tulet tätä tekemään. Vaniljakreemijauhetta olen itsekin oppinut käyttämään vasta blogielämän alettua. En itse asiassa edes tiedä, mitä siitä oikeasti tehdään (vaniljakreemiä – voisi päätellä – mutta mihin?), mutta minä käytän sitä kermavaahdon ja täytteiden paksuntamiseen ja makeuttamiseen. Isot marketit myyvät vaniljakreemijauhetta 500 g purkeissa. Laitan tästä joskus kuukauden vinkin, koska asiasta tulee paljon kysymyksiä. Ilman muuta voi korvata vaniljakastikejauheella – hyvin sovellettu!
Tein eilen gluteenittoman version tortusta. Tietystikkin joku meni pieleen, eli en muistanut kostutttaa ja pohja oli kyllä kuivakka=P. Puolukoita olisin voinut myös lisätä enemmän. Laitoin osan puolukoista täytteeseen survottuna. Liivate systeemi oli vaikea saada nätinnäköisesti päälle. (Kiitos vihjeistä, ne auttoivat jonkinmoiseen lopputulokseen.) Sitten en oikein maallikkona tiedä mitä tuo vaniljakreemijauhe on. Laitoin vaniljakastikeen jauhetta. Mitä keittiömestari asiasta tuumaa?Hyväähän lopputulos siltikin oli! Ei liian kirpeää eikä liian makeaa.=)
Tuuli: voitelin vuoan juu. Ihan normaalin piirakan tapaan lähti palat irti.
Aijaa:D
Niin tietysti,lähteekö se leikatessa hyvin irti?Voitelitko vuoan tms..?
Tuuli: Paistoin pohjan normaalissa piirasvuoassa ja täytin piirakan samaan vuokaan, josta sen myös tarjoilin. 🙂
Hei taas!
Teitkö pohjan ensin vuokaan ja kumosit valmiina tarjoiluvadille?Onnistuiko kumoaminen hyvin?Pohja pysyi kasassa?
Vai miten teit sen?
Kiitos etukäteen:)
Nelliina: kiitos ihanasta viestistäsi! Rohkeasti vaan kokeilemaan tätä tai leivoksia! Käy resepti huolella etukäteen läpi ja kysy, jos jokin mietityttää. Ja annathan jälkikäteen palautetta, jos jokin kohta oli epäselvästi sanottu.
Todella inspiroivat sivut ja kuolattavan näköisiä herkkuja. Tätä torttua ja minttusuklaaleivoksia olen katsonut sillä silmällä, josko uskaltaisin joskus toteuttaa. Vähän mietityttää, sillä olen aika noviisi leipomisessa, hyvin innokas sellainen tosin. Onkohan nää liian vaikeita? kaikki koristelukokeilut jätän kyllä suosiolla muille 😉
Kiitos kaikille viesteistänne! Kissanminttu: linkitys ok!
Näyttää todella ihanalta! *T.Puolukan ystävä* Linkitin sinut, toivottavasti sopii..?
ai että.. puolukkaa nam! Itse pidän siitä paljon, mutta olenkin sitten ainoa meidän perheessä, eli yleensä kaikki puolukka-nimiset leipomukset jää meillä syömättä… =D Mutta tämä näyttää ja kuulostaa ihanaisen kirpeältä ja raikkaalta, joten pitää siis varmasti joskus kokeilla!
Hyvän näköinen. Kyllä se vaahtis vähän siinä muffinissa maistu, mut se vaikutti enemmänkin rakenteeseen kuin makuun 🙂
Oi tämä olisi mun piirakka kun tykkään kirpakoista puolukoista ja tämä on taatusti hyvää.
Tämän uskon olevan hyvää… tykkään tosi paljon puolukasta ja varmasti tuo mascarpone antaa siihen ihanaa pehmeyttä ja tasoittaa puolukan kirpeyttä. Voi vitsi että on pitkä lista kokeiltavia juttuja…. ei pitäisi täällä blogeissa surffailla 😉 (mies lihoo ja tulee vielä kalliiksikin;-)
Hyvältä näyttää.
Oi miten kaunis kakku! Ja rakastan puolukoita sekä mascarponea, mahto olla aivan ihanaa! *kirjoittaa reseptiä vihkoonsa kynä sauhuten*
Näyttää aivan älyttömän ihanalle!!!! Itse en erityisemmin ole puolukan ystävä mutta uskaltaisin kokeilla kyllä ;D