Muutama vuosi sitten söin Minna-serkkuni luona tämän tapaista punajuuripiirakkaa, joka oli minusta ihan mielettömän hyvän makuista. Siitä lähtien on tehnyt mieli leipoa tällaista itse. Tein piirakan sydämen muotoisena ja huomaatkos, miten yksinkertaisella keinolla lopputulokseen tulee näyttävyyttä!
Kyselin Instagramissa vinkkejä hyvästä vuohenjuustomerkistä – hyvästä ennen kaikkea siinä mielessä, että se maistuisi tavallista miedommalta. Itse en vuohenjuustosta ole koskaan välittänyt, mutta nyt löytyi sellainen laatu, joka upposi meikäläiseenkin! Toki voit käyttää myös esimerkiksi fetaa tai vaikka Ricottaa.
Tämä ohje on nyt kahteen piirakkaan, sillä ainekset ovat sellaisia, että ne ovat valmiiksi ikään kuin kahteen mitoitettuja. Huomaathan tämän ja tarvittaessa pienennät ohjetta, jos tilaisuus on pienimuotoisempi.
2 kappaletta
Ainekset:
800 g lehtitaikinaa (2 isoa levyä)
700 g (raakana) punajuurta
200 g yrttituorejuustoa
200 g (2 pötkön paketti) vuohenjuustoa (Président Petits Chèvres Doux)
oliiviöljyä
hunajaa
mustapippuria
timjamia
paahdettuja pinjansiemeniä *)
Voiteluun:
1 muna
*) Paahda pinjansiemeniä kuivalla pannulla, kunnes ne ovat saaneet kevyesti väriä.
Ota lehtitaikinalevyt sulamaan huoneenlämpöön. Harjaa punajuuret puhtaiksi, älä kuori. Keitä perunoiden tapaan. Isoilla punajuurilla keittoaika voi olla huomattavasti perunoita pidempi. Anna jäähtyä, kuori ja leikkaa mahdollisimman ohuiksi siivuiksi.
Kauli taikinalevystä iso sydämen muotoinen kuvio (koko ainakin 30 cm). Varsinkin keskiosa kannattaa kaulia ohueksi, jotta se ehtii kypsyä paiston aikana. Reunoissa voi olla hieman enemmän paksuutta. Voitele reunaosa kananmunalla ja taita noin 2 cm:n verran levyn päälle. Voitele taitoksen pinta munalla.
Levitä sydämen keskiosaan yrttituorejuustoa. Asettele päälle punajuurisiivuja osin päällekkäin, jotta muodostuu yhtenäinen punajuuripinta. Laita päälle vuohenjuustoa viipaleina tai muruina.
Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Valuta päälle oliiviöljyä ja hunajaa. Mausta mustapippurilla ja tuoreella timjamilla. Ripottele pinnalle paahdettuja pinjansiemeniä.
Valmista toinen piirakka samaan tapaan.
soja: jos on iso pelti, niin ehkä sen saa pellilliseen uppoamaan. Täytteen kanssa tuskin on ongelmaa, mutta pohja ei saa olla liian paksu, jotta kypsyy. Tunnustele tilannetta ja raportoi mieluusti tänne. 🙂
sojan kotikeittiö
hei, tuosta annoksesta saisi varmaan kätevästi pellillisen? meillä olisi tarve isolle määrällä jälleen =)
Kristiina: oi oi, tässä herahti kyllä vesi kielelle pelkästään kommenttiasi lukiessa. 🙂 Kiitos myös, että mainitsit pakastuksesta, sillä sen suhteen tarvitaankin usein rohkaisua. Täytyypä pitää silmällä, löytyykö tuota vuohenjuustoa omista kaupoista.
Mä olen tehnyt tätä piirakkaa siten, että olen vuollut punajuuret raakoina lastuiksi (tai kiireessä tuupannut jostain silppukoneesta läpi), pyöritellyt pannulla oliiviöljy-timjami-valkosipuli-sipuli-maustettuina, lorauttanut siihen hunajan ja balsamicoa ja mustapippuria (tai meidän paikallisen villiyrttiosuuskunnan pihlajasuolaa <3 ). Muuten kasannut juurikin noin. Ja ihan kaikkein paras vuohenjuusto on kotimainen luomu Saloniemen juustolan Syrjähyppy-chevre (nimellä on tarina, joka liittyy juustoon). Itse käytän mieluiten valkosipulimaustettua versiota. Tuoreen timjamin lisäksi pinnalle voi silputa reilusti rucolaa ja pinjansiemeniä. Olen myös pakastanut piirakan paistettuna, toki ilman noita vihreitä koristeita. Ja jos vuohenjuusto ei miellytä, menee myös paistettuna pelkkien punajuurten kanssa ja pinnalle sitten tarjoiltaessa esim fetaa.
mustepullo: Makuasioita nämä. Jotkut eivät pidä mistään piirakoista kylminä. Itsekin olen usein lämpimän kannalla, kun taas Kinuskivaari syö tavallisimmin kylmänä. Itse punajuurenystävänä olen tätä piirakkaa jo muutamia kertoja ehtinyt tehdä. Jos sitä on jäänyt seuraavaan päivään, on se maistunut herkulliselta kylmänäkin.
Jos ajattelet vierastarjottavaksi, niin tietysti se on parhaimmillaan lämpimänä, ainakin lehtitaikina. Jos sitten piirakkaa sattuu jäämään, niin taatusti tekee kauppansa. 😊
mustepullo: voi tarjota kylmänäkin! 🙂
Voihan tätä syödä myös kylmänä? 🙂
Tuuliina: Jos muutakin tarjottavaa on, niin uskoisin, että yksi sydänpiirakka riittää teidän porukalle. Mukavaa kahvitteluhetkeä kauniista ja maukkaasta piirakasta nauttien! 😊
Heippa! Minkä kokoiselle porukalle 1 sydänpiirakka riittää kahvipöydässä? 🙂 meitä olisi 8-10 aikuista ja pientä muutakin tarjottavaa.
Satuin kuvan piirakan kanssa samaan tarjoilupöytään, jossa piirakka oli kaikkien huomion keskipiste. Punajuuren herkullisen hohdokas punainen väri ja pinjansiementen ja hentojen timjaminversojen koristeellisuus tekivät piirakasta kauniin ja näyttävän. Oliiviöljy ja hunaja antoivat punajuurelle upean kiillon. Vaikka punajuuren ehdoton ystävä olenkin, niin punajuuri piirakan täytteenä oli minulle uusi asia. Ja yllätys, että se maistui piirakassa niin herkulliselta. Lehtitaikinapohja sopi myös pohjaksi mitä parhaiten. Johonkin jouluajan tarjoiluhetkeen aion tämän piirakan valmistaa. Namskis! 😊
Kiitos Miranster! Vähemmän on itsekin tullut käytettyä, mutta punajuuri sopii hyvin joulun odotukseen. 🙂
Brookie Monster
Piirakka näyttää todella herkulliselta. Itse en ole käyttänyt punajuurta leivoksissa, mutta pitää varmaan kokeilla.🙂