20.04.2017   36 kommenttia Kategoria: Lapset,  Makuja maailmalta,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Pullokakku (+ video)


Aidon limsapullon näköiset kakut tulivat ilmiöksi leivontasaiteilla ympäri maailman viime vuoden aikana. Päätin tarttua haasteeseen ja leipoa pullokakun osana Amerikka-viikkoa, sillä Coca-Cola jos jokin on yhdysvaltalainen juttu! Pullokakun teet mistä tahansa suosikkilimsastasi. Esimerkiksi Fanta- tai Jaffa-pullon voi tehdä yhdistämällä oranssit ja keltaiset meltsit. Kuoren voi tehdä myös suklaasta, joka on suositeltavaa (muttei kuulopuheiden mukaan aivan välttämätöntä?) temperoida. Otan tästä mielelläni kommentteja vastaan.

Idea kakussani on, että se maistuu siltä juomalta, jota esittää. Tähän tarkoitukseen on valjastettu SodaStream-tiivisteet. Toimivat loistavasti.

Vielä sananen kakun aiheesta eli Coca-Colasta. Maailman tunnetuimman virvoitusjuoman tarina alkoi Yhdysvalloista, Georgian osavaltiosta vuonna 1886. Apteekkari John Pemberton keksi Atlantan kaupungissa ”makusiirapin” kehittäessään lääkettä päänsärkyyn. Tuote ei myynnyt lääkkeenä, mutta menestysjuoma siitä syntyi, kun makusiirappia sekoitettiin hiilihapolliseen veteen. Juomaa myytiin laseittain soodabaareissa. Pembertonin kirjanpitäjä keksi juomalle nimen Coca-Cola ja piirsi logon, jota käytetään sellaisenaan vielä tänäkin päivänä.

Pemberton myi juoman oikeudet liikemies Asa Griggs Candlerille, joka perusti Coca-Cola Companyn. Hän markkinoi cola-juomaa apteekkareiden kautta. Kymmenen vuotta myöhemmin Coca-Colaa sai kaikkialta Yhdysvalloista. Vuonna 1899 pullotustekniikan ansiosta juomaa alettiin myydä pulloissa, jolloin sitä ei tarvinnut enää nauttia paikan päällä soodabaareissa. Vuonna 1928 Coca-Cola tuli tunnetuksi koko maailmalle, kun se sponsoroi olympiakisoja.

Juoman suosio kasvoi maailmalla. Toinen maailmansota vauhditti tunnettuutta Euroopassa. Joka kuukausi amerikkalaisille sotilaille toimitettiin 6 miljoonaa pulloa Coca-Colaa. Suomeen Coca-Cola tuli 1950-luvulla. 1988 Coca-Cola oli maailman tunnetuin ja suosituin tavaramerkki.

Tänä päivänä Coca-Cola on maailman myydyin virvoitusjuoma. Sitä myydään kaikissa maailman maissa lukuun ottamatta Kuubaa ja Pohjois-Koreaa. (Lähteet: Coca-Cola ja Wikipedia)

Jos innostuit cokiksen makuisista leivonnaisista, kannattaa kokeilla myös Coca-biittejä tai Coca-Cola-juustokakkua.

Vinkki: Katso ohjeen lopusta video pullokakun valmistamisesta! Elävä kuva on paras keino havainnollistaa tekniikkaa.

Coca-Cola-pullokakku

Kuori:
250 g mustia melts-nappeja
250 g melts-nappeja, tumma suklaa

Pohja:
1 tumma levykakkupohja (menekki noin reilu puolet levystä)

Kostutus:
1 ½ dl Coca-Colaa

Täyte:
3 liivatelehteä
3 dl vispikermaa
½ dl cola-tiivistettä (SodaStream)
100 g vaniljatuorejuustoa

Lisäksi:
1,5 litran Coca-Cola-pullo
ympyrämuotteja (tai juomalasi)
askarteluveitsi (kirja- tai askartelukaupoista)
muutama pala tummaa suklaata liimaamiseen


Irrota etiketti muovipullosta repäisemällä (liimauskohta lähtee helposti irti). Säästä etiketti ja korkki. Tyhjennä cokispullo ja halkaise se leveyssuunnassa askarteluveitsen ja tarvittaessa saksien avulla. Pese ja kuivaa huolellisesti. Sulje korkkipää foliopalalla.

Sulata mustat ja ruskeat melts-napit lautasella yhtä aikaa mikrossa miedolla lämmöllä (250 W) tai kuumassa vesihauteessa. Sekoita huolellisesti, jotta väristä tulee tasainen.

Kaada melts-sulaa pullonpuolikkaiden sisään ja kallistele, jotta kuorrute tarttuu joka kohtaan. Anna ylimääräisen melts-sulan valua pullosta takaisin lautaselle. Laita puolikkaat jääkaappiin 15 minuutiksi. Toista käsittely 2-3 kertaa, kunnes kaikki kuorrute on käytetty. Jos meltsit ehtivät jähmettyä, niitä voi lämmittää uudelleen. Vaihtele pullonpuolikkaiden asentoja jääkaapissa pitämällä niitä esimerkiksi pystyssä (suuaukko ylöspäin) ja makuuasennossa. Näin kuoresta tulee mahdollisimman tasainen. Huolehdi siitä, että varsinkin yläreunaan tulee riittävän paksu kerros kuorrutetta, sillä se on herkin hajoamisen kannalta. Viimeisen kerroksen jälkeen anna puolikkaiden olla jääkaapissa useampi tunti tai seuraavaan päivään.

Irrota muovi veistämällä pieni viilto muovin reunaan. Ujuta tämän jälkeen veitsen kärki muovin ja melts-kuoren väliin ja vedä muovi rikki pidemmältä matkalta. Kun saat muovista otteen sormilla, revi se irti. Pullon korkin puoleinen osa kannattaa työntää sormilla pullon kaula-aukon kautta ulos. Vältä turhaan koskettelemasta kuoriosaa, jotta siihen ei tule sormenjälkiä. Laita puolikkaat jääkaappiin odottamaan täyttämistä.

Valmista tumma levykakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Anna jäähtyä.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Kuumenna tiiviste kiehuvaksi. Sulata joukkoon liivatteet. Yhdistä tuorejuuston kanssa. Sekoita tuorejuustoseos kermavaahdon joukkoon.

Leikkaa kakkupohjasta ympyröitä muotin (halkaisija 9 cm ja tätä pienempiä) tai nurinpäin käännetyn juomalasin avulla. Laita pullonpuolikkaiden sisään vuorotellen kakkupohjaa ja täytettä. Kostuta kaikki pohjakerrokset cokiksella. Anna jähmettyä jääkaapissa pari tuntia.

Aseta pullonpuolikkaat tarjoilulautaselle peräkkäin. Halutessasi voit liimata ne yhteen sulatetulla suklaalla. Peitä liitoskohta etiketillä. Laita päähän korkki.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
11 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat