Pullaukko on kaikille tuttu, mutta nyt kahvipöytään lehahtaakin pullasta tehty kukko! Saat ohjeella kaksi isoa kukkoa. Ylijäävästä taikinasta voi leipoa vaikka korvapuusteja.

 

Taikina:
200 g voita
5 dl täysmaitoa
50 g hiivaa
2 ½ dl sokeria
1 rkl vaniljasokeria
2 rkl kardemummaa
1 ½ tl suolaa
1 muna
n. 15 dl vehnäjauhoja

Rulliin:
pehmeää voita
kanelia
sokeria

Pinnalle:
1 muna
2 hasselpähkinää


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon sokerit, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Sekoita joukkoon voisula, kun olet lisännyt noin 2/3 jauhoista. Säästä vähintään yksi desilitra jauhoista, voit lisätä sen tarvittaessa alustamisen aikana. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Lopullinen jauhojen määrä riippuu niin vaivaamisesta kuin jauholaadusta.

Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.

Muotoile taikinasta kaksi litteää ympyrää kukoille vartaloksi. Aseta ne pelleille leivinpaperin päälle. Pyörittele pikkupullat pääksi. Muotoile taikinasta kukoille siivet, jalat, heltat, harjat ja nokat. Leikkaa saksilla lovet helttaan, siipeen ja jalkoihin.

Tee lopusta taikinasta kanelirullia. Kauli taikina jauhoja apuna käyttäen kapeaksi levyksi. Levitä päälle pehmeää voita. Ripottele pinnalle runsaasti kanelia ja sokeria. Kieritä rullalle ja nipistä saumakohta umpeen. Leikkaa rulla noin sentin paksuisiksi siivuiksi.

Asettele siivuja pyrstön paikalle osittain päällekkäin. Ylijääneet siivut voi paistaa sellaisenaan.

Anna pullakukkojen kohota liinan alla 20–30 minuuttia. Voitele munalla. Paina hasselpähkinä silmäksi.

Paista 200 asteessa 15-20 minuuttia. Suojaa pinta paiston loppuvaiheessa foliolla estääksesi herkkien osien palamisen.