14.08.2017   5 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Kahvikakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Pula-ajan kanelikakku


Kesäloman ratoksi kuljetin matkalukemisena vanhoja keittokirjoja, joista tiesin löytyvän kokeilemisen arvoisia juttuja. Tämä resepti on julkaistu vuonna 1943 ilmestyneessä lehtisessä Pula-ajan leivonnaisia. Tein reseptiin joitain muutoksia, jotka olen maininnut sulkeissa. Lopputulos muistuttaa hieman pullakakkua, johon päälle valutettava kaneliseos luo mukavasti lisämakua ja mehevyyttä.

Pula-ajalla lähes kaikki leivonnassa tarvittavat raaka-aineet olivat kortilla. Se tarkoitti, että esimerkiksi kahvia, mausteita, sokeria ja maitotuotteita sai vain henkilökohtaisella ostokortilla rajallisen määrän. Tästä syystä – ja ehkä myös nykyaikaisista makutottumuksistamme johtuen – vanhat reseptit saattavat maistua ”laimeilta”. Sakariiniliuoksen ja sokerin suhde oli oma arvaukseni ja käytin sokeria tarkoituksella säästeliäästi. Pula-ajan kakku ei voi olla yltiömakea ja toisaalta välillä on hyvä herätä miettimään, käytämmekö toisinaan sokeria turhankin holtittomasti. Voit toki halutessasi lisätä sokerin määrää. Tämä kakku parani ehdottomasti vanhetessaan ja oli minusta maukkainta parin päivän päästä.

Taikina:
2 kup (= 3 dl) vehnäjauhoja
muutama tippa sakariiniliuosta (laitoin ½ dl sokeria)
3 tl leivinjauhetta
1 ½ tl kardemummaa (oma lisäys)
1 ½ kup (= 2 ¼ dl) maitoa tai vettä (laitoin kevytmaitoa)
1 ½ rkl voisulaa

Päälle:
1 rkl voisulaa
1 ½ rkl sokeria tai 2 rkl siirappia
1 rkl vettä
1 rkl vehnäjauhoja
½ tl kanelinkorviketta (laitoin 1 tl kanelia)


Suora lainaus:

Kakkupohjaan sekoitetaan kaikki kuivat ainekset ensin, sitten maito ja voisula. Taikina levitetään paistinpannulle, jossa voi on sulatettu. Koristeeksi kakun pinnalle levitetään seos, johon sula voi, sokeri, vesi, jauhot ja kaneli sekoitetaan. Paistetaan noin 15 min.

Omat huomautukset:

Paistaminen 200 asteessa. Paistoaika vuoan materiaalista riippuen 15-20 minuuttia. Minä käytin paistamiseen pientä valurautaista paistinpannua (halkaisija 16 cm).

Valmistusaika: 30 min

Vaikeusaste: Helppo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
7 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat