01.08.2018   5 kommenttia Kategoria: Leivokset
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton

Prinsessa-macaronit


Macaronit ovat tunnettuja värikkäistä kuorista ja mielikuvituksellisista täytteistä. Prinsessateemalla leikittely sopiikin hyvin näihin söpöläisiin. Makumaailmaa yhdistää macaron-kuorien manteli, joka maistuu myös prinsessakakun marsipaanikuorrutteesta. Prinsessakakun täytteet, vanilja ja vadelma, löysivät nekin paikkansa leivosten sisältä.

Macaronit mielletään usein ranskalaisiksi, mutta niiden esiasteita leivottiin italialaisissa luostareissa jo 700-luvulla. 1600-luvulla ranskalaiset kaupungit kehittelivät macaroneista omat versionsa, joista macaron parisien on nykyään tunnetuin. Macaronien kaupallinen myynti alkoi 1700-luvulla, kun Ranskan vallankumouksen jälkeen luostareista häädetyt nunnat alkoivat myydä niitä. Nykyisen kaltainen täytetty macaron syntyi 1900-luvun alussa.

Prinsessakakun ohje puolestaan ilmestyi grön tårta -nimellä 1930-luvulla julkaistussa keittokirjassa, jonka ruotsalainen kotitalousopettaja Jenny Åkerström oli tehnyt opettaessaan Ruotsin prinsessoja. Ruotsinkielisen nimensä klassikkokakku on saanut vihreästä marsipaanikuorrutteesta. Alun perin kakku sisälsi kermavaahdosta ja vaniljakiisselistä tehdyn täytteen. Vadelmahillon käyttö on yleistynyt nykyaikaisissa versioissa.

Vinkki: Macaronit soveltuvat myös juhlakakun koristeluun. Voit pakastaa valmiit leivokset ja siirtää kakun päälle tarjoiluhetken lähestyessä.

35 kappaletta

Taikina:
125 g mantelijauhetta
3 ½ dl (230 g) tomusokeria
3 (100 g) keskikokoisen munan valkuaista (huoneenlämpöisiä!)
¼ tl suolaa
½ dl sokeria
vihreää ja keltaista pastaväriä
pinkkejä nonparelleja

Vadelmahilloke:
½ rkl sokeria
1 tl perunajauhoja
½ rkl vettä
75 g vadelmia

Vaniljatäyte:
2 rkl sokeria
2 tl perunajauhoja
1 ¼ dl kuohukermaa
1 keltuainen
80 g huoneenlämpöistä voita
1 tl vaniljasokeria


Yhdistä mantelijauhe ja tomusokeri. Pyöräytä seos tehosekoittimessa jauhomaiseksi.

Laita valkuaiset kulhoon suolan kanssa (säästä yksi keltuainen täytteeseen). Vatkaa valkuaiset kevyeksi, vaaleaksi vaahdoksi. Jatka vatkaamista keskiteholla ja lisää samalla joukkoon sokeri muutamassa erässä. Sekoita samalla joukkoon pastaväri. Älä vatkaa kankeaksi, kovaksi vaahdoksi, vaan jätä notkeaksi ja kiiltäväksi.

Siivilöi tomusokeri-mantelijauheseos valkuaisvaahdon joukkoon muutamassa erässä välillä nuolijalla sekoittaen. Jos karkein osa mantelijauheesta (korkeintaan pari ruokalusikallista) ei mene siivilän läpi, jätä se pois. Sekoituksen voi tehdä ronskein ottein, jotta saat kuivat aineet uppoamaan marenkivaahtoon tehokkaasti. Valmis taikina on sileää ja tasaista.

Laita taikina pursotuspussiin, jossa on pyöreä tylla (koko esim. 11 mm). Sulje toinen pää pussinsulkijalla. Pursota pellille leivinpaperin päälle pieniä, noin kahden euron kolikon kokoisia kiekkoja. Taikina leviää hieman pursottamisen jälkeen. Koristele puolet kuorista nonparelleilla.

Anna kuorten kuivua pellillä noin 45 minuuttia, kunnes ne ovat pintakuivia. Kypsennä uunissa 130 asteessa 15–20 minuuttia. Käännä pelti paiston puolivälissä, jotta paistotuloksesta tulee tasainen. Huom! Uunien tehoissa on suurta vaihtelua varsinkin matalissa lämpötiloissa. Toiset uunit saattavat vaatia huomattavasti pidemmänkin paistoajan. Jos kuoret jäävät kiinni leivinpaperiin, jatka paistoaikaa. Paista kaikki pellilliset erikseen.

Anna kuorten jäähtyä ja irrota ne sitten leivinpaperista tarvittaessa paperin alapuolelta painaen.

Yhdistä kattilassa vadelmahillokkeen sokeri ja perunajauhot, jotta jauhopaakut häviävät. Lisää vesi ja vadelmat. Lämmitä lieden keskiteholla hyvin sekoittaen, kunnes seos sakenee. Laita pieneen pursotuspussiin ja anna jäähtyä kylmäksi.

Yhdistä kattilassa vaniljatäytteen sokeri ja perunajauhot. Lisää kuohukerma ja keltuainen. Lämmitä liedellä vispilällä sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Vatkaa pehmeä voi vaahdoksi. Lisää joukkoon vaniljasokeri ja kiisseli. Laita pursotuspussiin (pyöreä tylla, esim. 7 mm).

Pursota vaniljatäytettä rinkulaksi macaron-kuoren sileälle puolelle. Pursota keskelle nokare vadelmahilloketta. Paina toinen puolikas kanneksi. Säilytä macaronit jääkaapissa.



Resepti on julkaisu Unelmien Talo&Koti -lehdessä Kinuskikissan leivontakoulussa 5/2018.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
20 tassutusta

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Toivepuodin kesäarvonta



Kesäarvonnassa esitetään ajankohtainen leivontakysymys ja arvotaan vastanneiden kesken Toivepuodin tuotepaketti, joka sisältää päivänvarjo-coktailtikkuja, hopeisia tähtikoristeita, leveää reunakalvoa ja Haganolin salmiakkimixeriä.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit