vanukaskupit

vanukaskupit-2

Lissabonin Belém-kaupunginosalla on aivan erityinen nimikkoleivoksensa. Siinä on yksinkertaisesta ”pikavoitaikinasta” tehty pohja ja vanukasmainen vaniljatäyte. Leivoksista on olemassa myös kanelinen versio. Kokeilin molempia, enkä osannut päättää kumpi on parempi, joten tällä samalla ohjeella voit leipoa kumpaa tahansa. Makeutuksessa käytin hunajaa, joka antaa täytteelle oman lisäarominsa. Täytteeseen tulee reilusti keltuaista. Tarina kertookin, että leivoksen kehittivät Belémissä sijaitsevan luostarin munkit ylijääneistä keltuaisista, kun valkuaisia kului nunnien valkoisten vaatteiden tärkkäykseen.

Pohja:
4 dl vehnäjauhoja
5 ½ rkl kylmää vettä
150 g voita

Vanukastäyte:
3 dl täysmaitoa
½ dl maissitärkkelystä
1 ½ dl SAM Signature Villilaventelihunajaa
1 vaniljatangon siemenet
2 tl kanelia tai 1 sitruunan kuoriraaste
4 keltuaista

Pinnalle:
tuoreita marjoja


Nypi vehnäjauhot sekaisin voin kanssa. Lisää loppuvaiheessa vesi ja sekoita nopeasti tasaiseksi. Kääri taikina tuorekelmuun ja laita jääkaappiin noin tunniksi.

Sekoita maissitärkkelys ja maito kattilassa. Lisää joukkoon loput ainekset keltuaisia lukuun ottamatta.

vanukaskupit-vaihe-2 vanukaskupit-vaihe-3

Kuumenna seos kiehuvaksi ja ota kattila liedeltä. Riko keltuaisten rakenne ja lisää ne vispilällä vatkaten nopeasti kiisselin joukkoon. Palauta kattila liedelle. Sekoittele keskilämmöllä viitisen minuuttia, kunnes kiisseli muuttuu paksummaksi. Älä kuitenkaan päästä kiisseliä kiehumaan.

Jaa pohjataikina pieniin osiin ja painele ohuesti ja tasaisesti pienten voideltujen leivos- tai minimuffinssivuokien pohjalle ja reunoille. Taikinaa jää muutaman kappaleen verran yli täytteen määrään nähden.

vanukaskupit-vaihe-4 vanukaskupit-vaihe-5

Lusikoi kuppeihin vanukastäytettä.

vanukaskupit-vaihe-6

Paista 250-asteisessa uunissa 10-12 minuuttia, kunnes pinta on saanut hieman väriä. Anna jäähtyä hieman ja koristele tuoreilla marjoilla.

Yhteistyössä Hunajainen SAM


hunajainen_sam_logo-2