06.01.2015   6 kommenttia

Pola


pola

Nimimerkki:

Pola

Kinuskileipomo:

Kinuskileipomo Pola

Kuka olet?

Olen pikkaista vajaa kolmekymppinen Kinuski. Asun Keski-Suomen alueella perheeni kanssa, johon kuuluu lisäkseni mies, 5-vuotias esikoinen ja 3-vuotiaat kaksoset. Koulutukseltani olen artesaani-merkonomi, eli käsillä tekeminen kaikissa muodoissa on tuttua. Myös lapset osallistuvat innokkaasti leivontaan, sämpylöitä syntyy ja ainakin kupit nuollaan puhtaiksi.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Leiponut olen aina. Lapsena bravuureitani olivat letut ja pullat. Maalla asuessa leivonnan ensimmäinen askel oli etsiä kanojen pesä ja tarkistaa oliko kananmunia käytettävissä. Yleensä kolusin keittiön kaappeja ja keräsin kaikki käytettävissä olevat aineet pöydälle, sen jälkeen aloin miettiä, että mitäs niistä oikein sais tehtyä. Opiskeluaikoina leivoin leipää erityisen ahkerasti, siihen tarvittavat aineet kun eivät olleet kovin kalliita. Nykyisellään syntyy myös erilaisia kakkuja suvun erinäisiin tarpeisiin ja joskus myös tarpeetta.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

Yleensä leivon pari kertaa viikossa, riippuen kuinka nopeasti leipä loppuu. Kakkuja ja muita herkkuja hieman harvemmin. Tietenkin aina välillä on mukava keksiä jokin syy kakunleivontaan ja siihen nyt kelpaa melkein mikä vain. Tykkään myös viedä leivonnaisia tuliaisiksi vierailuilla.

Useimmiten innostun kuvista. Tykkään selailla leivontablogeja tai kirjoja. Saatan valita reseptin vain kuvan perusteella ja vasta sitten lueskella, mitä kyseiseen leivonnaiseen tulee. Lueskelen paljon keitto- ja leivontakirjoja ihan vain huvikseni ja keräilen mielenkiintoisia reseptejä. Reseptejä on tallessa jo niin paljon, että tuskin saan niitä koskaan kaikkia kokeiltua.

Suosikkiraaka-aineesi?

Tähän voisin vastata, että suklaa. Suklaa toimii niin monessa jutussa ja monessa muodossa. Juustokakussa, muffineissa, kakussa… ihan missä vain. Myös raikkaat maut viehättävät, erityisesti sitruuna. Toimii muuten melkein kuin suklaa, sopii joka paikkaan.

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Lapsuudesta on useitakin leivontamuistoja. Ehkä parhaiten on mieleen jäänyt eräs kerta, kun taas kerran kolusin kaappeja etsien aineita edes johonkin leivontaan. Ainekset löytyi vain vesirinkeleihin. Niinpä pyöräytin rinkelitaikinan ja aloin niitä paistaa. Taikina olikin odotettua riittoisampi ja pian olikin koko keittiö täynnä niitä vesirinkeleitä. Niitä sitten syötiin useampikin päivä.

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Parasta leivonnaista on kyllä vaikea sanoa. Hyviä on useitakin. Oikein hyvin tehdyt kanelipullat, tai raikas ja kevyt juustokakku. Tämä myös riippuu pitkälti siitä, mitä sattuu tekemään mieli. Joskus voi olla, että tuore sämpylä maistuu sillä hetkellä juuri parhaalta. Eli siis mielentilakysymys.

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Monia juttuja on mennyt vinoon, mutta pahoja kömmähdyksiä ei ole sattunut. Muutaman kerran kakkupohja lässähtänyt uunissa, siitäkin selvittiin uudella kakkupohjalla.

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Opittavaa on vielä paljon. Pidemmän aikaa olen yrittänyt konvehtien valmistusta, mutta se ei vielä luonnistu, tätä siis harjoittelen ahkerasti myös tulevaisuudessa. Ylipäänsä erilaisten makeisten teko kiinnostaa tällä hetkellä aika paljon. Marmeladia olen muutaman kerran onnistuneesti tehnyt ja kinuskia, mutta siihen se jääkin.

mari-johanna kysyi sinulta: Jos olisit leivontaväline, niin mikä olisit ja miksi?

Jos olisin leivontaväline, olisin suuri taikinakulho, sinne kun mahtuisi kaikki herkulliset taikinat. 🙂

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Kermaa vai marsipaania kakun päälle?

Jaa meille suosikkireseptisi.

Vesirinkeleiden resepti on ollut leipomossa jo hyvän tovin, mutta ne maistuvat edelleen. 🙂