16.11.2015   8 kommenttia

Piperrys


piperrys 1

Nimimerkki:

Piperrys

Kinuskileipomo:

Kinuskileipomo Piperrys

Kuka olet?

Olen 38-vuotias kotileipuri ja asun Hämeessä. Perheeseeni kuuluvat miehen lisäksi 5-vuotias ja tämän vuoden puolella syntynyt poikanen. Koulutukseltani olen farmaseutti, mutta toistaiseksi olen äitiys/hoitovapaalla.

Koska innostuit leipomisesta ja miten se tapahtui?

Leipominen on kuulunut vahvasti erityisesti äitini suvun perinteisiin. Ensimmäiset leivontaan liittyvät muistot ovat ajalta, kun olen ollut noin 5-vuotias. Pienempänä leipominen toki tapahtui mummon, äitini ja muun suvun opissa ja valvonnassa, mutta noin 10-vuotiaana aloittelin itsenäisen leipomisen.

Kuinka usein leivot? Minkälaiset jutut saavat sinut innostumaan?

Leivon säännöllisen satunnaisesti. Joskus on pakko päästä kokeilemaan jotain ihanaa uutta ideaa, innostun siis kaikesta minulle uudesta. Tykkään myös tuunailla vanhoja hyväksi havaittuja reseptejä. Olen vähän kärsimätön luonteeltani, ja käyn hyvinkin nopeasti tuumasta toimeen. Näin kotona ollessa tulee leivottua huomattavasti enemmän, kuin ruuhkavuosiarjessa työn ja kodin välillä.

Suosikkiraaka-aineesi?

Makusuosikkeja on paljon! Marjat, suklaa, pulla (kardemumma), pähkinät, kerma, voi…
Raaka-aineista sen sijaan olen ihastunut tällä hetkellä turkkilaiseen jugurttiin ja yritänkin ujuttaa sitä vähän joka paikkaan.

Suosikkiosa-alueesi leivonnassa?

Tykkään tehdä hyydykekakkuja, koska makuvaihtoehtoja on niin paljon kuin mielikuvitusta riittää ja pienellä vaivalla saa myös näyttäviä luomuksia aikaiseksi. Muuten olen aika perusleipoja ja mielestäni lopputuotteen maun ja/tai vau-efektin täytyy olla nähdyn vaivan väärtti. Esim. macaronsit eivät saa minua makunsa puolesta syttymään ja tämän takia en niitä ole koskaan edes yrittänyt tehdä.

Kerro jokin hyvin mieleen jäänyt leivontamuisto!

Leipomiseen liittyy niin paljon muistoja! Mummon opit ja ruisleivän tuoksu. Äidin ”prototyypit” jo hyvissä ajoin ennen suvun juhlia. Ensimmäisiä itsenäiseen leivontaan liittyviä muistoja on eräs punaherukkapiirakka, jonka leivoimme ystäväni kanssa. En tiedä, mikä meni pieleen, mutta herukat valuivat pitkin uunia. Käry ja sotku olivat aivan jäätävät. Lisäksi piirakan pohja jäi raa’aksi. Urheasti kuitenkin söimme aikaansaannoksemme ja sotkukin siivottiin hyvässä hengessä kaverini äidin kanssa.

Paras leivonnainen, jota olet maistanut?

Paljon on tullut maisteltua, mutta yksi mieleen jääneistä oli tyrnijuustokakku.

Pahin kömmähdyksesi keittiössä?

Mitään yksittäistä kömmähdystä ei tule mieleen (ehkä tuon punaherukkapiirakan lisäksi), mutta minun kokkailuni on noin yleensäkin yhtä yritystä ja erehdystä. Olen aika kova soveltamaan ohjeita, eli välillä onnistuu ja sitten välillä ei. Miehenikin aina naureskelee, että taasko tuli savolainen supersankari käymään. Mutta virheistä opitaan ja taidot karttuu tekemällä. Soveltaminen ulottuu myös näihin ei-niin-onnistuneisiin tekeleisiin, eli harvoin mitään lentää suoraan roskiin. Tällä hetkellä pienet apulaiset tuovat myös oman lisämausteensa leivontaan ja kokkailuihin.

Mitä haluaisit seuraavaksi oppia?

Voi, paljon! Suklaan käsittely tulee ensimmäisenä mieleen. Olisi ihana osata tehdä suklaasta näyttäviä koristeita ja konvehteja.

Miten haluaisit kehittää Kinuskiyhteisöä? Muita toiveita Kinuskikissalle?

Tässä yhteydessä haluan kiittää Kinuskikissaa valtavasta inspiraation lähteenä toimimisesta. Olen seurannut blogia vuodesta 2009 ja sen kautta minulle on avautunut aivan uusi maailma leivonnan saralla. On ollut mahtavaa seurata blogin kehittymistä ja nähdä harrastuksen muuttuvan työksi. Yhteisö on nyt jo niin paljon enemmän kuin mitä itse olisin voinut edes kuvitella, joten varsinaisia kehitysideoita on vaikea keksiä.

Sivustoon liittyvä toive kuitenkin löytyy: selaan sivuja paljon puhelimella, joten mobiilikinuskikissa olisi varsinkin tämmöiselle kärsimättömälle suuri ilon aihe.

Jensku kysyi sinulta: Milloin ja mitä leivoit viimeksi? Entäpä mitä/milloin ajattelit leipoa seuraavaksi?

Viimeksi leivoin kuvan sydänpullia ja seuraava leipomus lähtee työn alle heti inspiksen iskiessä. Mitä ja milloin – sitä ei voi vielä tietää!

Mitä haluaisit kysyä seuraavalta esittelyssä olevalta Kinuskilta?

Mikä omasta mielestäsi on suurin onnistumisesi leivonnassa?

Jaa meille suosikkireseptisi ja kerro lyhyesti reseptin tarina.

Ystäväni oli tehnyt eräisiin juhliin Kinuskikissan toscakakkua ja siitä tuli ehdottomasti yksi suosikeistani! Samaan leivonnaiseen on ujutettu kaksi lemppariani: toscapiirakka ja pulla.