02.08.2013   37 kommenttia Kategoria: Jäätelöt,  Jälkiruoat,  Kesä,  Leivokset,  Muuta makeaa
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Maidoton,  Pähkinätön

Piparnakkelit


piparnakkelit_minttu

Ehkä joillakin teistä 70/80-luvulla lapsuuttaan viettäneillä tämän reseptin nimi kutkuttelee mukavasti makumuistoja? Aikamatkailu makujen kautta on yksi lempipuuhistani ja samalla ulottuvuus, jota leipomisessa rakastan. Kävely kesällä kauppaan jäätelöä ostamaan… Ja erityisesti paluumatka, jonka jokaisen mäennyppylän kuljen nyt uudelleen jäätelön maku suussa. Odotettu herkutteluhetki kesken kouluviikon, kun oli äidiltä saatu lupa ostaa koulun jäätelöautomaatista Piparnakkeli. Ja se pettymys, kun ne poistuivat automaatista – ja lopulta kaupoistakin. Minkälaisia muistoja teille herää?

Jos koko käsite on tuiki tuntematon, tässä lyhyt briiffi. Piparnakkeli oli kahden tumman, pehmeän suklaakeksin väliin paketoitu jäätelö, jonka myynti loppui arviolta joskus 90-luvulla. Hieman vastaavaa jäätelöä myydään nykyään Puffet-nimellä, mutta käsittääkseni Piparnakkeleiden takana oli tuohon aikaan jäätelöitäkin valmistanut Paulig. Reseptini on siis nimetty tuon muistoissa elävän innoittajan mukaan.

Alkuperäisiä Piparnakkeleita ei saanut mintunmakuisina, mutta minä halusin kokeilla minttujäätelön valmistamista. Lapseni rakastavat minttua, joten pakastimesta yllärinä kaivetut omatekoiset jädet olivat melkoinen elämys.

Tulipa tähän lopuksi mieleeni heittää palloa teillepäin. Tuleeko mieleenne muita lapsuuden herkkuja, joita ei enää nykyään saa mistään? Sellaisia, joista tällainen leivontablogisti voisi yrittää tehdä oman versionsa. Ideoita rohkeasti kehiin!


Vinkit:

  • Voit käyttää kevyt- ja vispikerman tilalla kasviperäisiä kermatuotteita, kuten kaura- tai soijavispiä.
  • Uuneissa ja sen myötä pelleissä on reilustikin kokoeroja. Oman peltini mitat ovat 30 x 38 cm. Jätin reilun desilitran taikinasta käyttämättä, jotta pohjasta ei tullut liian paksu.
  • Mintun sijaan täytteen voi maustaa esimerkiksi vaniljasokerilla, kaakaojauheella, mansikkatomusokerilla tai jäätelökastikkeilla.
  • Levyn voi tarjoilla myös kakkuna tai leikata leivoksiksi.
  • Suosittelen värjäämiseen leivontatarvikeliikkeistä saatavaa pastaväriä. Ruokakaupan nestemäinen väri voi muuttaa täytteen rakennetta. Jauheväri tekee täytteestä helposti pilkukkaan.

10 kappaletta

Pohja:

65 g voita tai margariinia
1 ½ dl ruokosokeria
2 munaa
1 ¾ dl perunajauhoja
½ dl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta
ripaus suolaa
1 ½ tl vaniljasokeria
4 rkl kevytkermaa
ruokaöljyä voiteluun

Minttujäätelötäyte:
2 munaa
2 dl vispikermaa
½ dl tomusokeria
vihreää pastaväriä
¾ dl glukoosisiirappia
1 tl piparminttuaromia


Vatkaa voi ja ruokosokeri vaahdoksi. Lisää munat. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Sekoita ne taikinaan vuorotellen kerman kanssa.

Peitä uunipelti leivinpaperilla. Sivele leivinpaperille kevyesti öljyä. Levitä taikina leivinpaperille ohueksi (noin 3 mm) levyksi.

Paista 200 °C 8-10 minuuttia. Älä kumoa vaan anna pohjan jäähtyä leivinpaperin päällä.

Erottele keltuaiset ja valkuaiset eri kulhoihin. Kaada kolmanteen kulhoon vispikerma. Suorita vaahdotukset seuraavassa järjestyksessä; näin sinun ei tarvitse pestä vatkaimia välillä.

Vatkaa ensin valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Mittaa keltuaisten joukkoon tomusokeri ja vatkaa vaaleaksi vaahdoksi.

Värjää vispikerma vihreäksi pastavärillä. Huomioi, että väri vaalenee hieman, kun vaahdot yhdistetään toisiinsa. Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita kermavaahdon joukkoon glukoosisiirappi. Lisää lopuksi piparminttuaromi rauhallisesti vatkaten. Liika vaahdotus voi aiheuttaa kerman ”puuroutumisen”.

Sekoita nuolijalla käännellen kermavaahtoon keltuais- ja valkuaisvaahdot.

piparnakkelit2-2

Leikkaa pohja kahteen osaan. Nosta toinen levy (sileä pinta alaspäin) vuokaan tai leikkuulaudalle leivinpaperin päälle. Levitä päälle jäätelötäyte.

piparnakkelit2 piparnakkelit2-3

Paina kevyesti päälle toinen pohja (sileä pinta ylöspäin). Anna jäätyä pakastimessa neljä tuntia tai seuraavaan päivään.

piparnakkelit2-4

Tasoita jäisen levyn reunat veitsellä ja leikkaa suorakulmioiksi. Kierrä ympärille leivinpaperisuikaleita tarjoilua varten. Nosta takaisin pakastimeen tai laita heti tarjolle.

piparnakkelit piparnakkelit-2

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
5 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin kesäarvonta



Nordic Waren kullanhohtoinen Jubilee Loaf -vuoka edustaa uusinta muotoilua ja on yksi Kinuskikissan Toivepuodin tähtituotteista. Osallistu Toivepuodin kesäarvontaan ja voit voittaa vuoan itsellesi.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat