21.11.2016   25 kommenttia Kategoria: Joulu,  Konvehdit ja makeiset,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Munaton,  Pähkinätön

Piparminttukarkitpiparminttukarkit

Kuluneet pari viikkoa keittiöni on muistuttanut pientä karkkitehdasta, kun olen suorittanut koekeitoksia Suomen Sokerille tehtävää yhteistyöreseptiä varten. Tämä on ensimmäinen kerta, kun valmistan muotoiltavaa karkkimassaa. Parhaiten oppii tekemällä, sen huomasin jälleen kerran. Vaikka luinkin taustaksi Karkintekijän käsikirjaa (Tammi 2013), lopullinen läpimurto tuli vasta siinä vaiheessa, kun ymmärsin, miltä valmiin karkkimassan kuuluu tuntua ja näyttää. Olen yrittänyt avata oppimaani teille tässä ohjeessa.

Karkkimassan työstäminen on hauskaa ja mielenkiintoista. Sitä ei voi tehdä ilman, että hymy leviää korviin saakka! Niin hupaisaa on venyttää ja vanuttaa purukumimaista massaa, joka pikku hiljaa alkaa taianomaisesti muuttua niin väriltään kuin rakenteeltaan. Työstäminen vie aikansa, mutta paras osuus on edessä, kun saa aloittaa makeisten muotoilun. Minä kokeilin kaikenlaista, kuten kuvasta näkyy: keppejä, sydämiä, kierteitä… Muodon lisäksi voi leikitellä väreillä ja kokeilla erilaisia aromeja. Päivitäthän omat kokeilusi reseptin lopusta löytyvälle Kinuskigalleria-välilehdelle, niin näemme, mitä teidän karkkitehtaissa syntyy!

Karkkien valmistuksen ABC:

  • Digitaalinen paistomittari on makeisten valmistuksessa välttämätön apuväline, koska onnistuminen on yksittäisistä asteista kiinni.
  • Elintarvikehanskat helpottavat työskentelyä: ne suojaavat tarttumiselta ja eristävät lämpöä.
  • Makeiset säilyvät huoneenlämmössä valolta ja pölyltä suojattuna pari viikkoa.
  • Tällä ohjeella valmistat paksun hedelmätoffeen kaltaisia makeisia. Karkit pitävät muotonsa sitä paremmin mitä pidempään työstät (eli venytät) karkkimassaa.

Ainekset:
1 ¼ dl vettä
2 dl Dansukker glukoosisiirappia
4 ¾ dl Dansukker taloussokeria
25 g voita
2 tl piparminttuaromia
punaista pastaväriä


Vuoraa pelti leivinpaperilla ja voitele se öljyllä.

piparminttukarkit-vaihe-3

Mittaa vesi ja glukoosisiirappi kattilaan. Lisää sokeri kattilan keskelle niin, että se ei kosketa reunoja. Kuumenna seos rauhallisesti sekoittaen kiehuvaksi. Jatka keittämistä sekoittelematta, kunnes lämpötila saavuttaa 130 astetta. Nosta kattila liedeltä ja sekoita joukkoon voi ja piparminttuaromi.

piparminttukarkit-vaihe piparminttukarkit-vaihe-2

Kaada kuuma karkkimassa leivinpaperin päälle. Jäähdyttele massaa kääntelemällä sitä lastan avulla. Pidä massa koko ajan liikkeessä, jotta se jäähtyy tasaisesti.

piparminttukarkit-vaihe-4 piparminttukarkit-vaihe-5

Kun massa ei ole enää polttavaa, suojaa kätesi öljytyillä elintarvikehanskoilla ja jatka massan työstämistä käsin. Kääntele sitä ensin pellin päällä ja kun massa jähmettyy lisää, voit kerätä sen pelliltä ja aloittaa venyttämisen käsissä.

piparminttukarkit-vaihe-6

Massan venyttäminen on onnistumisen kannalta ratkaisevaa. Mitä pidempään jaksat jatkaa tätä vaihetta, sitä kiinteämpiä karkkeja saat. Massan läpikuultavuus vähenee pikku hiljaa. Tarvittaessa voit jakaa massan osiin ja käsitellä sitä pienempinä erinä. Valmis massa on täysin vitivalkoista ja jäykkää kuin purukumi. Siitä huolimatta se säilyy ”työstökelpoisena”, kun sokerilientä ei ole keittovaiheessa päästetty liian kuumaksi. Värjää noin neljännes karkkimassasta punaiseksi sekoittamalla joukkoon pastaväriä. Värjääminen on helpointa tehdä siinä vaiheessa, kun massa on vielä hieman lämmintä ja notkeaa.

piparminttukarkit-vaihe-7 piparminttukarkit-vaihe-8
piparminttukarkit-vaihe-9 piparminttukarkit-vaihe-10

Ota isompi pala valkoista ja pienempi punaista massaa ja muotoile niistä tangot. Liitä tangot yhteen ja kieritä korkkiruuville, jotta värit sekoittuvat toisiinsa. Taita tanko kaksinkerroin ja toista korkkiruuville kierittäminen. Voit toistaa tämän useammankin kerran, jos haluat värien osittain sulautuvan toisiinsa. Ohenna tankoa rullaamalla sitä alustaa vasten. Kieritä yhä rullaamisen lomassa korkkiruuville, jotta saat tiheän raidoituksen.

piparminttukarkit-muotoilu piparminttukarkit-muotoilu-2
piparminttukarkit-muotoilu-3 piparminttukarkit-muotoilu-4
piparminttukarkit-muotoilu-5 piparminttukarkit-muotoilu-6

Leikkaa tangosta öljytyillä saksilla ”tyynyjä” tai isompia karkkeja. Puhdista saksista välillä kiinni tarttunut karkkimassa. Voit myös taivuttaa tangon kepiksi tai sydämeksi. Kierrekarkkeja saat kaulimalla tai venyttämällä massan levyksi ja laittamalla päälle toisen värisen levyn. Kieritä rullalle ja leikkaa paloiksi.

piparminttukarkit-muotoilu-7

Aseta karkit leivinpaperin päälle tasaiselle alustalle huoneenlämpöön jähmettymään ja kuivahtamaan tai kääri ne sellofaanista leikattuihin käärepapereihin. Lopullisen koostumuksensa karkit saavat seuraavaan päivään mennessä.

Yhteistyössä Suomen Sokeri

blogirinki

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
5 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan maaliskuun arvontaMaaliskuun arvonnassa palkintona Bonne Maman -merkkisiä marmeladeja ja tahnoja sekä Städterin irtopohjavuoka. Osallistu kertomalla minulle, mikä leivonnan raaka-aine olisit ja perustele vastauksesi. :)

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat