22.11.2019   7 kommenttia Kategoria: Joulu,  Lapset,  Piparkakkutyöt,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Piparkakkutalo


Kaupallinen yhteistyö Dr. Oetkerin ja SOS-lapsikylän kanssa.

Minulta on monena vuotena pyydetty ihan perinteistä piparkakkutaloa ja nyt on aika palata lapsuusjouluihin ja toteuttaa tämä joulunalusajan perinteinen projekti. Pakkasukon piparkakkutalo toki blogista entuudestaan löytyy ja on sekin katsastamisen arvoinen. Tuosta on kuitenkin ehtinyt vierähtää jo 11 vuotta. Sen jälkeen olen monenlaisia piparkakkuaskarteluita vuosittain tehnyt, mutta en kuitenkaan taloa.

Huomaathan, että talon rakennusprojekti on videoitu Instagram Storeihin. Talon osien liimaaminen kuumalla sokerilla näytetään vain stooreissa. Löydät videon myöhemmin Instagram-profiilin kohokohdista.

Talonrakennuspuuhalla voi samalla tukea SOS-lapsikylää, kun jakaa oman piparitalonsa kuvan Instagramissa tunnisteella #piparikoti. Dr. Oetker antaa lapsikylän toimintaan 1 euron jokaisesta kuvasta. SOS-lapsikylä tarjoaa kodin monelle sellaiselle lapselle, joka ei voi asua vanhempiensa kanssa.

Ainekset:
n. 600 g piparkakkutaikinaa
n. 200 g Dr. Oetker valkoista ja vaaleanpunaista sokerimassaa
Dr. Oetker Bloomy mustaherukanmakuisia koristerakeita
Dr. Oetker valkoista (tai värillistä) sokerikuorrutetta
1 Dr. Oetker liivatelehti
Dr. Oetker kultaista glitteriä
½ dl sokeria
Dr. Oetker elintarvikeliimaa
Dr. Oetker isoja koristehelmiä

Ympärillä oleviin joulukuusiin:
Dr. Oetker valkoista sokerimassaa
Dr. Oetker sokerikuorrutteita pikkutuubeissa (neljän pakkaus)
Dr. Oetker pehmeitä kultahelmiä
Dr. Oetker Sweetheart-koristerakeita


Tallenna alla olevat kaavat tietokoneelle (hiiren oikeanpuoleinen painike -> Tallenna kuva nimellä…) ja avaa kuvan- tai tekstinkäsittelyohjelmalla. Muokkaa kaavojen koot siten, että tulostettuna ne vastaavat suunnilleen kaavassa ilmoitettuja senttimetrejä. Voit toki tehdä pienemmän tai isomman talon, mutta muuta tällöin kaikki osat samassa suhteessa. Tulosta paksuhkolle paperille ja leikkaa irti.

Sivuseinä ikkunoineen. Näitä tulee kaksi kappaletta.

Neljä ikkunaluukkua kummankin ikkunan molemmin puolin.

Ovi on tarkoituksella pienempi kuin talon oviaukko. Tämä johtuu siitä, että aukko pienenee uunissa, kun taas ovelle käy päinvastoin.

Takaseinä voi olla ilman aukkoakin. Ison aukon kautta saa kuitenkin ujutettua sisään valonlähteen.

Hahmotelmat palojen kiinnityksestä (ei mittakaavassa). Seinien kiinnitys:

Tässä kuvattu katon osien kiinnitys.

Sulata taikina huoneenlämmössä. Muovaa taikina tasaiseksi ennen kaulimista. Kauli jauhoja apuna käyttäen leivinpaperin päälle levyksi. Leikkaa talon osat suoraan leivinpaperin päällä. Irrota ylimääräinen taikina ympärillä ja siirrä osat leivinpaperin päällä pellille. Jos taikinaa jää yli, siitä voi leipoa pieniä koristeita talon ympärille tai talolle alustan.

Paista 200 asteessa 8-10 minuuttia. Voit suoristaa talon ääriviivoja veitsellä heti uunista ottamisen jälkeen, jolloin piparit ovat vielä pehmeitä. Suorat linjat helpottavat osien asettelua liimausvaiheessa. Anna osien jäähtyä leivinpaperin päällä.

Sekoita valkoista ja vaaleanpunaista sokerimassaa keskenään saadaksesi hennon vaaleanpunaisen sävyn. Voit toki käyttää kuorruttamiseen mitä tahansa sokerimassaväriä sellaisenaankin! Kauli massa tomusokeria apuna käyttäen ohueksi levyksi. Ripottele päälle mustaherukanmakuisia koristerakeita ja kauli kevyesti päältä.

Leikkaa edellä käyttämiäsi kaavoja hyödyntäen sokerimassasta talon pääty- ja sivuseinien kokoiset kuviot. Liimaa sokerikuorrutteella pipariosien päälle. Odota vähintään muutama tunti, jotta pinta kovettuu.

Liimaa sokerikuorrutteella ikkunoiden kohdalle lasit liivatelehdistä. Suihkuta kattopaloihin kultaista glitterjauhetta. Levitä glitter sormella, jotta kiilto tulee kunnolla esiin.

Kokoa seuraavaksi talo (tämä osuus näytetty videolla). Voit tehdä sen piparkakkualustan tai esimerkiksi kakkupaperin päälle. Suosittelen näin isoon taloon liimaksi kuumaa sokeria. Laita sokeri pannulle ja kuumenna liedellä lähes täydellä teholla, kuunnes sokeri on sulanut. Ota pannu liedeltä. Varo sormia toimiessasi kuuman sokerin kanssa!

Liimaa ensin molemmat sivuseinät kiinni talon päätypalaan (katso edeltä kaavojen kohdalta kaavio palojen liittämisestä toisiinsa). Ensimmäiset palat on helpointa kiinnittää kastamalla sivuseinän pääty sokerissa. Loput palat kannattaa kiinnittää levittämällä kuumaa sokeria esimerkiksi puisen voiveitsen avulla. Sokerin alkaessa jähmettyä lämmitä sitä uudelleen. Kiinnitä kattopalat siten, että hieman pienempi pala tulee ensin ja isompi sen jälkeen. Anna jäljelle jäävän sokerin jäähtyä pannulla ja laita se sitten likoamaan kuumaan veteen, johon se liukenee pikku hiljaa.

Talosta saa viimeistellymmän näköisen, kun pursotat nurkkiin, seinien ylä- ja alaosiin sekä ovi- ja ikkuna-aukkojen ympärille valkoista sokerikuorrutetta. Sen voi antaa valua ”kinosmaisesti”.

Kiinnitä piparikoristeet elintarvikeliimalla. Varsinkin isojen helmien liimaamisessa rakenteeltaan paksumpi liima on ehdoton. Laita sisään pattereilla toimiva led-valo.

Yhteistyössä Dr. Oetker ja SOS-lapsikylä

Valmistusaika: 1 vrk tai yli

Vaikeusaste: Vaativampi

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
17 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat