piparkakkupiirakka


Valmis piparitaikina sopii monenlaiseen käyttöön. Perinteisten piparien sijaan voi tehdä erilaisia pipariteoksia tai helpottaa piirakan valmistamista hyödyntämällä taikinaa pohjassa. Tämä piirakka on oikeasti hyvin nopeatekoinen, vaikka koristeluun onkin satsattu. Pohdin pitkään pursottaisinko jättipiparin päälle pikeeriä, kun piirakka on jäähtynyt. Sitten kuitenkin ajattelin, että resepti vaikuttaisi turhaan työläämmältä – kun oikeasti piparikuvio jo itsessään riittää. Heitän ajatuksen kuitenkin ilmaan ja näkisin mieluusti Kinuskigalleria-välilehdellä teidän ratkaisujanne. 🙂 Yhtä lailla koristelun voi hoitaa useilla pienemmillä muoteilla, jos ei omista tuollaista jättimuottia.

Vinkit: Lisää halutessasi täytteeseen hieman kardemummaa, se viimeistelee mausteisuuden!

Pohja ja koristeet:
500 g piparkakkutaikinaa *)

Puolukkatäyte:
¾ dl sokeria
1 ½ rkl perunajauhoja
300 g puolukoita

Rahkatäyte:
1 ½ dl sokeria
½ dl perunajauhoja
400 g luumu-kanelirahkaa
2 dl kevytkermaa

Lisäksi:
Kinuskikissa & Iloleipuri -tuotesarjan irtopohjainen sydänvuoka
Iloleipurin ”lumitähti”-piparkakkumuotti

*) Jos piirakka ei saa sisältää kananmunaa, valitse munaton valmistaikina (esim. Myllyn Paras laktoositon)


Vuoraa irtopohjaisen sydänvuoan pohja leivinpaperilla. Käytä apuna vuoan pohjalevyä. Leivinpaperi helpottaa piirakan irrottamista vuoasta. Voitele vuoan reunat.

Jos käytät valmista piparkakkutaikinaa, ota se sulamaan huoneenlämpöön tai jääkaappiin. Käytä taikina viileänä. Muovaa taikinasta tasainen möykky. Kauli leivinpaperin päälle ohueksi levyksi.

piparkakkupiirakka-vaihe

Kumoa leivinpaperin avulla vuokaan. Painele taikina vuoan pohjalle ja reunoille. Leikkaa ylimääräinen taikina vuoan ulkoreunaa vasten painaen. (Voit käyttää myös pyöreää 24 cm:n vuokaa.)

piparkakkupiirakka-vaihe-2 piparkakkupiirakka-vaihe-3

Kauli loput taikinasta ohueksi levyksi. Ota isolla lumihiutalemuotilla kuvio. Siirrä kuvio leivinpaperilla vuoratulle leikkuulaudalle ja nosta pakastimeen. Kohmeisena kuvio on helpompi nostaa täytteen päälle.

piparkakkupiirakka-vaihe-4 piparkakkupiirakka-vaihe-5

Yhdistä puolukkatäytteen sokeri ja perunajauhot. Sekoita puolukoiden joukkoon. Yhdistä rahkatäytteen sokeri ja perunajauhot. Sekoita luumu-kanelirahkan joukkoon kerma ja sokeri-perunajauhoseos.

piparkakkupiirakka-vaihe-6

Levitä pohjan päälle puolukkatäyte, säästä pieni määrä puolukkaseosta pinnalle. Kaada päälle rahkatäyte ja ripottele pinnalle loput puolukat.

piparkakkupiirakka-vaihe-7 piparkakkupiirakka-vaihe-8

Paista 200 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Laita paiston ajaksi piirakan yläpuolelle uunipelti suojaksi. Tämä estää pinnan ja reunojen tummumisen ja piirakka kypsyy tasaisesti. 25 minuutin kohdalla täyte on jähmettynyt jonkin verran reunoista. Nosta päälle jäinen piparkakku. Laita takaisin uuniin 5-10 minuutiksi ilman uunipeltiä, jotta pipari ja täyte kypsyvät.

piparkakkupiirakka-vaihe-9

Yhteistyössä Iloleipuri

logo-small