Piparitaikinasta tehdyt syötävät lahjat ovat jokavuotinen perinteeni. Niitä on hauska tehdä ja ne ovat helppoja lahjaideoita sellaisellekin, jolta löytyy jo kaikkea. Itse tehty lahja on aina arvokas! Piparikoriste ilahduttaa joulun ajan ja kun se on antanut kylliksi silmänruokaa ja joulutunnelmaa, sen voi syödä pois. Piparkakkukranssia voi käyttää joko ripustettavana seinäkoristeena tai pöydän päällä esimerkiksi siten, että keskelle asettaa kynttilän.
3 kappaletta
Ainekset ja tarvikkeet:
500 g Myllyn Paras piparkakkutaikinaa
¼ dl valkuaista
1 ½ dl tomusokeria
koristerakeita ja nonparelleja
lahjanauhaa
suklaatikkuja, karkkeja, konvehteja
Ota piparkakkutaikina sulamaan huoneenlämpöön. Kun taikina on sulanut, mutta yhä viileää, aloita leipominen. Muovaa taikina tasaiseksi palloksi. Erota pala taikinaa ja kauli leivinpaperin päälle levyksi. Leikkaa levystä ympyrä (halkaisija 20 cm) esimerkiksi nurinpäin käännetyn kulhon avulla. Leikkaa ympyrän sisälle toinen ympyrä pienemmän kipon avulla. Poista keskiosa, jolloin jäljelle jää rengas. Tee samalla tavalla kaksi muuta rengasta. Paista ne yksitellen 200 asteessa noin 8 minuuttia.
Yhdistä jäljelle jäänyt taikina ja leivo siitä pikkupipareita, joista tulee kranssien koristeet: sydämiä, tähtiä, lumihiutaleita jne. Anna piparkakkujen jäähtyä ennen koristelemista.
Mittaa valkuainen ja tomusokeri kulhoon. Vatkaa sähkövatkaimella 3-4 minuuttia. Laita kuorrute pursotuspussiin, jossa on pieni tylla (2 mm) tai pakastuspussiin, jonka päähän leikkaat pienen aukon.
Koristele pikkupiparit kuorrutteella ja ripottele pinnalle nonparelleja ja koristerakeita. Anna koristepursotuksen kovettua ennen kranssien kokoamista. Säästä loput sokerikuorrutteesta pipareiden kiinnittämiseen. Suojaa tyllan pää huolellisesti teipillä, jotta kuorrute ei pääse kuivumaan. Säilytä jääkaapissa.
Kiinnitä renkaaseen nauha, jos haluat tehdä kranssista ripustettavan mallin. Liimaa sitten sokerikuorrutteen avulla renkaaseen koristeita: suklaatikkuja, pipareita ja karkkeja. Jos kranssi on tarkoitettu ripustettavaksi, käytä kiinnittämiseen runsaasti kuorrutetta. Laita koristeita kerroksittain ja suorita kiinnittäminen vaiheittain, jotta alemmat koristeet ehtivät kiinnittyä ennen kuin liimaat päälle seuraavia.
maris: ajatusvirheen paholainen oli päässyt noihin mittoihin, poistin nyt tuon pienemmän mitan ohjeesta kokonaan. Varmasti ajatus oli, että kranssin renkaan leveys olisi pari senttiä, josta se vielä hieman leviää uunissa. Hyvä kun huomasit!! Ja kiva, että oli mieluisaa puuhaa. 🙂
maris
Pari vuotta olen haaveillut näitä piparikransseja kokeilevani, mutta aina se vaan on sitten jäänyt. Nyt otin kranssit työn alle hyvissä ajoin. Eipähän jäänyt ainakaan viime tinkaan. Ja olihan näitä aivan äärettömän kiva tehdä! Minun ”juttuni” ehdottomasti. 😊
Vähän hämmennystä ja päänvaivaa aiheutti kranssipohjan leikkaamiseen käyttettävien ”ympyrämuottien” halkaisijat.Tai lähinnä tuo sisempi (18 cm) mietityttää. Onko se varmasti oikein? Kranssipohjan keksiosa jää ohjeen mukaisilla mitoilla noin sentin levyiseksi eli tosi kapeaksi. Kuvassa näyttäisi aika paljon leveämmältä. 🤔
Itse tein kaksi kranssia, ja toiseen otin sisemmän ympyrän halkaisijaltaan 16 cm:n muotilla ja toiseen 14,5 cm muotilla. Molemmat toimivat hyvin, mutta jos kranssin meinaisi ripustaa, niin silloin kyllä ehdottomasti käyttäisin tuota halkaisijaltaan pienempää muottia. Mutta pöydällä menee hyvin molemmat. 🙂
Kiitos kaikille kivoista kommenteista! 🙂
Tästä tulee nyt meidän aikuisperheen piparkakkutalo. Vähemmän tässä on puuhaa kuin piparkakkutalossa, ja tulee varmuudella syödyksi. Ihanan näköinen! 🙂
mari-johanna
WAU! Ei voi muuta sanoa, tätä täytyy kyllä ehdottomasti harkita eritäin vakavasti kuopuksen opelle joulu muistamiseksi.Poika haluaa muistaa myös teknisen työn opea kun on ollut niin kiva syksy joten taitaa lähteä liikenteeseen kaksi tällaista! Kerrassaan ihana! 🙂
maris
Mykistävän kaunis! Ei voi muuta sanoa… Ja niin herkulliseltakin näyttää, että mahtaako tämmöinen kovin kauaa silmänruokana säilyäkään. 😉
Kiitti paljon tästä. Menee lahjaksi. Kiva ja hauskempi lahja kuin pussiin pakatut piparit. Heti tiedän kaksi jotka tästä ilahtuvat.Ja jos saan kumppanini mukaan talkoissiin niin keksimme helposti useamman.
Ihana! Kiitos tarkoista ohjeista. 🙂