14.12.2018   7 kommenttia Kategoria: Joulu,  Piparkakkutyöt,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Piparkakkukortteli


Kaupallinen yhteistyö Dr. Oetkerin ja SOS-lapsikylän kanssa.

Monen vuoden tauon jälkeen oli kiva palata piparkakkutalojen pariin. Yhden ison talon rakentaminen voi tuntua työläältä ja minusta on mielenkiintoisempaa koristella useita erilaisia. Siksi toteutin korttelin, joka muodostuu toisiinsa kiinnitetyistä taloista, joista jokainen on uniikki. Kortteli on samalla astia, jonka sisään voi asettaa kynttilöitä tai täyttää makeisilla.

Oma korttelini on varsin kookas, mutta tällä samalla tekniikalla voisit tehdä myös 2 x 2 -talon korttelin, johon mahtuisi sisään yksi kynttilä. Söpöjä tulisi myös pienistä rasioista, jotka muodostuisivat neljästä seinämästä.

Talonrakennuspuuhalla voi samalla tukea SOS-lapsikylää, kun jakaa oman piparitalonsa kuvan Instagramissa tunnisteella #piparikoti. Dr. Oetker antaa lapsikylän toimintaan 1 euron jokaisesta kuvasta. SOS-lapsikylä tarjoaa kodin monelle sellaiselle lapselle, joka ei voi asua vanhempiensa kanssa. Piparikotien kylän rakentumista voi seurata osoitteessa oetker.fi/piparikoti.

Ainekset:
750 g piparkakkutaikinaa
n. 300 g Dr. Oetker valkoista sokerimassaa
Dr. Oetker geelivärejä (violetti, sininen ja punainen)
Dr. Oetker valkoista sokerikuorrutetta
Dr. Oetker koristelugeeliä (valkoinen, vihreä ja punainen)
Dr. Oetker koristerakeita (Silver, Christmas ja pehmeitä kultahelmiä)
Dr. Oetker elintarvikeliimaa


Ota piparkakkutaikina sulamaan huoneenlämpöön. Muovaa taikina tasaiseksi ennen kaulimista. Kauli taikina pitkäksi levyksi. Leikkaa pituussuunnassa kahtia ja jaa sen jälkeen osiin sen mukaan, kuinka monen talon korttelin haluat tehdä. Tee jako siten, että saat samalla kertaa kaksi saman levyistä taloa. Tämä takaa sen, että korttelin vastakkaisista sivuista tulee yhtä pitkät. Kokonaisuus on mielenkiintoisempi, kun samalla sivulla olevat talot ovat eri kokoisia matalista ja leveistä pitkiin ja korkeisiin. Tämän korttelin mitat olivat (ennen paistamista) 16 x 22 cm.

Leikkaa taloille harjakatot. Nosta kuviot pellille leivinpaperin päälle. Tee lopusta taikinasta korttelin alusta.

Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia (alustaa voi paistaa hieman kauemmin). Anna kuvioiden jäähtyä leivinpaperin päällä.

Jaa sokerimassa neljään osaan (tai sen mukaan, miten montaa eri sävyä haluat korttelin taloihin). Värjää jokainen osa eri väriseksi sekoittamalla käsin joukkoon geeliväriä. Yhden osan voi jättää valkoiseksi. Tässä sävyt ovat hempeän pastellisia. Kauli sokerimassasta tomusokeria apuna käyttäen ohut levy.

Aseta piparitalo malliksi levyn päälle. Leikkaa piparin reunoja myöten massasta oikean kokoinen pala. Tee ikkuna- ja oviaukot veitsenkärjellä tai esimerkiksi pieniä muotteja hyödyntäen.

Pursota piparkakun pintaan sokerikuorrutetta (ei aukkojen kohdalle). Nosta sokerimassakuvio päälle ja painele kevyesti kiinni.

Kuorruta kaikki talot samaan tapaan eri sävyillä. Huomioi kuorruttaessasi talojen sijainti korttelissa. Eri väriset talot kannattaa sijoittaa hajalleen toisistaan.

Pursota talojen seiniin joulukoristeita koristelugeelillä. Tee geelillä myös ikkunoihin ruudukot ja ikkunanpokat. Liimaa koristelugeelin avulla seiniin sekä ovi- ja ikkuna-aukkojen ympärille sokerihelmiä ja koristerakeita.


Voit hahmotella korttelia asettamalla talot valmiiksi alustan ympärille, jotta osaat kohdentaa ne liimausvaiheessa oikein. Huomaa, että saman levyiset talot tulee sijoittaa korttelin vastakkaisille seinämille, jotta niistä tulee yhtä pitkät. Kiinnitä talot alustaan elintarvikeliiman (hieman sokerikuorrutettava vahvempaa ja kuivempaa ainetta) avulla. Pursota liimaa piparkakkutalon pohjaan ja toiselle sivulle. Paina kiinni piparialustaan. Liimaa seuraava talo samaan tapaan edellisen kylkeen kiinni.

Varmista talojen pysyminen paikoillaan pursottamalla sokerikuorrutetta talojen ”sisäpihan puolelle” saumoihin ja alareunaan. Jos talorivistö uhkaa kallistua, tue sitä hetken aikaa asettamalla viereen esimerkiksi neliskanttinen vuoka tueksi.

Koristele sokerikuorrutteella myös talojen julkisivun puoleiset välit ja alareuna. Sokerikuorrutetta ja koristelugeeliä voi pursottaa runsaammin kinoksiksi talojen katoille. Tämä kannattaa tehdä vasta, kun kortteli on jämähtänyt tukevasti kiinni.

Yhteistyössä Dr. Oetker ja SOS-lapsikylä

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
15 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat