Vastapaistettujen joulutorttujen tuoksu käynnistää joulun odotuksen ihanalla tavalla. Koska torttuja leivotaan pitkin loppusyksyä, mukaan mahtuu myös uudenlaisia muotoja ja makuyhdistelmiä. Vaihtelua voi hakea vaihtamalla perinteisen luumumarmeladin johonkin toiseen makuun tai kokeilemalla uusia malleja. Minä päätin yhdistää tämänvuotiseen torttuohjeeseeni toisen jouluklassikon: piparkakut. Piparkakkujen ja torttujen yhdistelmä on mutkaton ja maukas. Kun taikinan vielä kietaisee rullalle ja muotoilee sydämiksi, syntyy kokonaan uusi jouluherkku.
Dronningholmilla on muuten käynnissä haaste, jossa tehtävänä on yllättää jokin itse valitsemasi taho leipomalla torttuja. Tarkoitus on ilahduttaa lähimmäistä ja tehdä arjesta vähän maukkaampi. Minäkin lähdin haasteeseen mukaan ja leivon huomenna 100 piparitorttua. Mihin ne vien, sen kerron teille torstaina. 🙂 Jos sinä haluat osallistua, voit tehdä sen Dronningholmin sivuilla. Kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan jouluinen tuotepaketti.
Vinkki: Nämä piparitortut on tehty Dronningholmin luumumarmeladista, mutta voi hyvin käyttää muitakin makuja: omena-kanelia tai puolukka-kirsikkaa. Voit tehdä taikinat myös itse. Katso täältä piparkakkutaikinan ja voitaikinan ohje.
20 kappaletta
Ainekset:
4 kpl (400 g) torttutaikinalevyjä
500 g piparkakkutaikinaa
½ prk (150 g) Dronningholm Tähtitorttu luumumarmeladia
Ota pakastetaikinat sulamaan huoneenlämpöön. Aloita leipominen, kun taikinat ovat vielä viileitä. Laita marmeladi pursotuspussiin – näin se on helpompi annostella taikinasuikaleen päälle. Myös pakastuspussi sopii tarkoitukseen. Leikkaa kulmaan aukko.
Leikkaa torttutaikinalevyt pituussuunnassa viiteen osaan. Muovaa piparkakkutaikinasta tasainen pallo ja kauli leivinpaperin päällä torttutaikinan paksuiseksi levyksi. Leikkaa taikinapyörällä yhtä leveiksi suikaleiksi torttutaikinan kanssa. Aseta piparkakkutaikinasuikaleiden päälle torttusuikaleet.
Pursota päälle marmeladia. Kieritä kevyesti rullalle vastakkaisista suunnista.
Nosta pellille leivinpaperin päälle ja nipistä sydämen kärki sormilla.
Paista 200 asteessa noin 15 minuuttia, kunnes torttutaikina on kypsynyt lehteväksi. Älä kuitenkaan päästä piparireunusta tummumaan.
mari-johanna: taikinoissa on eroja, itse tehdyissä varsinkin, joten lopputuloksissa on varmasti vähän eroja. Liika jauhojen käyttö voi olla taikinoiden erottumisen yksi syy. Mutta kiva kuitenkin, että testailit! 🙂
mari-johanna
Nyt on tortut testattu, leivoin tänään valmiiksi tiistai iltaa odottamaan. Minulla tapahtui myös tuota taikinoiden eroamista toisistaan…. vaan lopputulos on kyllä aika siedettävä.
Ei toki niin kaunis kuin Kinuskikissalla, mutta kyllä minä niistä kuvan saan alkuviikosta galleriaan. 🙂
Minulla oli kaupan valmis torttutaikina mutta itse tehty piparitaikina, mene tiedä, mutta jäin pohtimaan että olisko itsetehdyllä ja kaupan valmiilla jotain eroa. Toki pipari taikina oli aivan jääkaappi kylmää kun sitä käsittelin mutta äkkiä se vaan huoneen lämmössä letkuuntuu.
Niin tai näin, mutta tämä on kyllä mukava vaihtelu tavis tortuille! 🙂
Ainariel: Kaikki taikinapyörät eivät tee yhtä hyvää jälkeä. Metallinen pyörä on (ainakin minulla) tukeva ja siinä on myös terävä kuviointi. Kun sillä painaa taikinaa kunnolla pohjaan asti, tulee kaunis jälki. Itselläni on myös muovinen taikinapyörä,jota en ”sattuneesta syystä” usein kelpuuta hommiin. Se on ”lepsu”, hutera ja saattaa vinksahtaa leikatessa sivusuunnassakin eikä se tee niin terävää jälkeä. Joulutorttujen reunoihinkaan ei jää juuri ollenkaan kuviota. Joka tapauksessa, oli pyörä mitä materiaalia tahansa, niin leikatessa on syytä painaa reilusti pohjaan asti.
Seuraavalla kerralla kannattaa varmaan seurata paistotulosta ja antaa piparien olla ehkä ”inasen” kauemmin uunissa. Nämä eivät ota niin helposti nokkiinsa, joten paiston loppuhetkillä voi ottaa yhden tortun uunista ”tarkasteltavaksi” ja tehdä aika-arviointi sen perusteella.
Kiva, että testasit pakastuksen. Kiitos! 🙂
Minun piparitortuista hävis tuo taikinapyörän tekemä kuvio. Lisäks ne jäi inasen raa’aksi kun pelkäsin niin kovasti että poltan ne. Mutta hyviä oli kuitenkin.
Pakastin, ja ihan hyviä ne oli sen jälkeen.
Anki Heino: Ajattelen, että saatoit ehkä käyttää piparitaikinaa kaulitessasi alla vehnäjauhoja. Silloin kokemukseni mukaan taikina saattaa repeillä. Piparitaikinapalloa (Kinuskikissan termi tekstissä yllä) kannattaa ensin painella käsin laakeaksi ja litteäksi ja sitten alkaa kaulia leivinpaperin päällä torttutaikinaa ohuiseksi. (Tai apuna vain ohut ripellys jauhoja!) Muutenkin taikina on heti sulamisen jälkeen notkeimmillaan ja joustavimmillaan. Kuivahtanut taikina saattaa repeillä.
Keskustelin 11.12. 2017 Lubbockin kanssa juuri näistä piparitortuista. Ongelmana oli, että piparisuikale irtoili torttusuikaleesta. Laitan tähän osan vastauksestani, kun se kuitenkin tähän aiheeseen liittyy. Vastasin Jättimäisen texaspullan sivulla:” Kun piparitaikina sinun tortuissasi irtosi, niin saattoikohan syy olla sydämen kärjen nipistämisessä. Minua auttoi onnistumaan ehkä se, että tein todella napakan nipistyksen sydämen kärkeen. Se tavallaan kiristi piparisuikaleen kiinni torttusuikaleeseen. Sydämen yläosassa kannattaa samasta syystä tehdä rullaukset sen verran pitkälle vastakkain, että pipari- ja torttusuikaleet ”lukittuvat” kiinni toisiinsa.”
http://www.kinuskikissa.fi/jattimainen-texaspulla/
Kaunokaisia piparitorttuja seuraavalla keralla! 🙂
Eipä tullut minun omista noin kauniin näköisiä ja piparitaikinakin meni rikki. Noh mutta makuhan on pääasia. Kiitos ihanasta ohjeesta.
Minna-Maarit: minusta tortut ovat parhaita melko vastikään leivottuina, mutta tämäkin voi olla tottumuskysymys. Sinänsä pakastus tuskin muuttaa rakennetta mitenkään. Ja piparitaikinan olemassaolo auttaa näissä tuon säilyvyyden kannalta – sehän ei mene miksikään, kun on rakenteeltaan keksimäistä.
Telma: kiitos! 🙂 Samoja täytteitä voi soveltaa kuin torttuihinkin – ei tosiaan aina tarvitse olla luumua. Mustikkamarmeladi sopii varmasti oikein hyvin!
Hei, onko kukaan pakastanut näitä? Pysyivätkö hyvinä?
Helppoja ja nopeita tehdä ja ennen kaikkea hyviä! Maistuivat niin lapsille kuin aikuisille.
Vinkkinä muille, ei kannata laittaa marmeladia yhtään liikaa, muuten sitä tursuilee rumasti pois välistä. Makua se ei tietenkään haittaa 😊
Onko kokemuksia juuri näistä eri täytteillä? Esimerkiksi mustikka marmeladilla? Mietin kokeiluita seuraavaan kertaan.
Marja-Liisa K: Kuulostaa hyvän näköisiltä niinkin päin. 🙂 Satuitko ottamaan kuvaa? Olisi kiva nähdä kuva galleriassa.
Kokeilin tehdä toisinpäin osan eli piparitaikina ulkoreunaan, tuli vielä näyttävämpiä kun torttutaikina pääsi enemmän leviämään. Vein näitä maistettavaksi jumpparyhmäämme kahvittelutuokioon viimeiselle tunnille ennen joulua, hyvin tuntui maistuvan, ihastusta sai näiden ulkonäkö.
Kurkatkaapa välillä galleriaan, hyvät leipurit! Ja huomatkaa Kisskissin varoitus: Nämä voivat koukuttaa! 🙂
Huiski: ei 🙂
maris
Huiski: ohjeessa ei ainakaan mainita voitelemista, joten ei tarvitse. 🙂 Ja voi olla parempi, että ei voitelekaan, jotta torttutaikina pääsee kohoamaan lehteväksi.
Tarvitseeko näitä voidella jotenkin ennen paistoa?
Kiitos kaikille, kiva että olette käyneet kommentoimassa! 🙂
Kiitos, niin helppo ja toimiva ohje + makuyhdistelmä! Oiva vinkki /vaihtelua koulun joulumyyjäispöytään:)
Kiitos Maris, sitten ei muuta kuin leipomaan näitä ihania piparitorttuja.
maris
Marja-Liisa: uskon kyllä, että pakastaminen onnistuu. Itse olen ainakin ajatellut, että jos/kun näitä teen, niin pistän osan pakastimeen. 🙂
Voiko näitä pakastaa?
Enpä tajunnut kaulita piparitaikinaa leivinpaperin päällä, vaan jauhotetulla pöydällä…ei oikein onnistuneet kun piparitaikina katkeaa jauhotettuna.
Sokeripulla
Laitoin torttutikinan piparkakkutaikinan päälle ja leikkasin suikaleiksi mutta seuravan kerran leikkan kuitenkin erikseen koska jos torttutaikina on hieman leveämpi, se tulee paremmin esiin ☺Tosi hyviä on!
Kiitos Miukku ja Maija! ❤️
Onpa koreita☺katsoin ensin että nämä on varmaan vaikea tehdä ja tarvii jonkun muotin mutta kas vain Kinuskikissahan olikin nerokkaasti jälleen keksinyt näppärän ja näyttävän levonnaisen. Näitä täytyy ehdottomasti kokeilla.
Ehdotuksia torttujen vientiin tuossa dronningholmin haasteessa, paikalliset palvelutalot, terveyskeskukset, sairaalat, päivätoiminnat (tosin kannattaa soitella ensin ja kysyä huolivatko), ehkä myös jotkin pienyrittäjät saattaisivat huolia asiakkailleen tarjottavaksi.
En mene vannomaan kuinka hyviä ideoita ovat ^^
Kiitos kaikille kisuleille kivoista kommenteista! Kiva, kun saa joulutorttujen ja pipareiden tuoksut samaan aikaan uunista ulos. 🙂
Sokeripulla
Kiitos kaunista ideasta. Jotain uutta joulupöytään ja mikei ystävänpäiväksi 🙂
mari-johanna
Voi miten söpöjä! 🙂 Rakkauden täyteistä joulunalus aikaa… sitä toivottavat nämä tortut kaikille ehdottomasti!
Tuota Dronningholmin haastetta täytyy pohtia.. Hmm! mihinkäs voisi torttuja viedä!?
maris
Oijoi miten kauniita! On taas niin kiva ja mielenkiintoinen ohje, että heti tekisi mieli päästä kokeilemaan. 😊
Brookie Monster
Ihanan vaihtoehto perinteiselle joulutortulle🙂