30.11.2015   8 kommenttia Kategoria: Joulu,  Piparkakkutyöt,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Piparikulho


piparikulho

piparikulho2

Piparkakkutaikinasta tehtävä kolmiulotteinen, pyöreä muoto on kiinnostanut minua siitä lähtien, kun joitain vuosia sitten eräs lukija kertoi tekevänsä joka jouluksi iglutalon. Halusin testata tekniikkaa syötävään kippoon, jonka voi täyttää konvehdeilla tai pikkupipareilla. Tuoksuva piparikippo sopii lahjaksi tai tarjoiluastiaksi.

Vaikka tekniikka saattaa kuulostaa haastavalta, se ei suinkaan sitä ole. Isoin haaste lienee uunin kestävän astian löytäminen. Jos omasta kaapista ei löydy sopivaa ”muottia”, kannattaa suunnata marketin tai tavaratalon keittiöosastolle. Omat teräskipponi olen hankkinut kirpparilta superedullisesti.

Yhden huomion tein kokeillessani erilaisia taikinoita: jos laktoosittomuus ei ole välttämätöntä, suosittelen tavallista taikinaa. Laktoositon taikina valui hieman paiston aikana, kun taas perustaikina pysyi täysin muodossaan. Jos kipon on oltava laktoositon, kannattaa leikata taikina siten, että pellin ja taikinareunan väliin jää muutaman millin rako ”valumisvaraksi”.

Kulhoja on yhtä hauskaa koristella kuin piparkakkutalojakin. Oma koristeluni on hillitty, mutta karkkien, kaulittavien massojen ja pursotettavien kuorrutteiden avulla voi saada aikaan vaikka mitä. Kulho on helpointa koristella nurinpäin käännettynä.

3 kappaletta

Ainekset:
500 g Myllyn Paras piparkakkutaikinaa
valkoista sokerimassaa
sokerikuorrutetta (tuubissa)
karkkeja


Ota piparkakkutaikina sulamaan huoneenlämpöön.

Aseta paistonkestävä kulho (tässä tilasivuus n. 6 dl) nurinpäin pellille leivinpaperin päälle. Peitä kulhon pinta foliolla ja painele se mahdollisimman sileäksi kulhon pintaa vasten.

piparikulho-vaihe piparikulho-vaihe-2

Kauli taikina leivinpaperin päälle levyksi (paksuus 2-3 mm). Kumoa leivinpaperin avulla kulhon päälle. Vedä leivinpaperi irti. Painele taikina kulhoa vasten. Leikkaa ylimääräinen osa alareunasta.

piparikulho-vaihe-3 piparikulho-vaihe-4
piparikulho-vaihe-5 piparikulho-vaihe-6

Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia. Paistoaika voi vaihdella riippuen uunista, taikinan paksuudesta ja käytetystä kulhosta. Laita paistoajan loppuvaiheessa suojaksi alumiinifolio. Näin piparikulho ehtii kypsyä alareunaa myöten, eikä pala päältä. Anna kulhon jäähtyä. Poista sitten folio.

piparikulho-vaihe-7

Kulhon sisäpinnan voi vuorata sokerimassalla. Kauli sokerimassa tomusokeroidulla alustalla levyksi ja nosta kulhon sisään. Painele kulhon sisäpintaa vasten ja leikkaa ylimääräinen osa kulhon reunaa myöten.

piparikulho-vaihe-8 piparikulho-vaihe-9

Jäljelle jäävän sokerimassan voi kaulia uudelleen ja leikata reunamuotilla koristeellisiksi suikaleiksi. Kiinnitä sokerikuorrutteen avulla kulhon ulkoreunaan. Liimaa reunan päälle koristerakeita tai makeisia koristeeksi.

piparikulho-vaihe-10 piparikulho-vaihe-11

Täytä kulho esimerkiksi konvehdeilla tai piparkakuilla.

Yhteistyössä Myllyn Paras

mp_logo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan maaliskuun arvontaMaaliskuun arvonnassa palkintona Bonne Maman -merkkisiä marmeladeja ja tahnoja sekä Städterin irtopohjavuoka. Osallistu kertomalla minulle, mikä leivonnan raaka-aine olisit ja perustele vastauksesi. :)

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat