Piparkakkutaikinasta tehtävä kolmiulotteinen, pyöreä muoto on kiinnostanut minua siitä lähtien, kun joitain vuosia sitten eräs lukija kertoi tekevänsä joka jouluksi iglutalon. Halusin testata tekniikkaa syötävään kippoon, jonka voi täyttää konvehdeilla tai pikkupipareilla. Tuoksuva piparikippo sopii lahjaksi tai tarjoiluastiaksi.

Vaikka tekniikka saattaa kuulostaa haastavalta, se ei suinkaan sitä ole. Isoin haaste lienee uunin kestävän astian löytäminen. Jos omasta kaapista ei löydy sopivaa ”muottia”, kannattaa suunnata marketin tai tavaratalon keittiöosastolle. Omat teräskipponi olen hankkinut kirpparilta superedullisesti.

Yhden huomion tein kokeillessani erilaisia taikinoita: jos laktoosittomuus ei ole välttämätöntä, suosittelen tavallista taikinaa. Laktoositon taikina valui hieman paiston aikana, kun taas perustaikina pysyi täysin muodossaan. Jos kipon on oltava laktoositon, kannattaa leikata taikina siten, että pellin ja taikinareunan väliin jää muutaman millin rako ”valumisvaraksi”.

Kulhoja on yhtä hauskaa koristella kuin piparkakkutalojakin. Oma koristeluni on hillitty, mutta karkkien, kaulittavien massojen ja pursotettavien kuorrutteiden avulla voi saada aikaan vaikka mitä. Kulho on helpointa koristella nurinpäin käännettynä.

Anna lahjaksi joulutunnelmaa ja makoisia makuja!
Paketoi piparinen karkkikulho läpinäväkyvään kääreeseen ja yllätä ystävä!
Ihanaa Joulua! 🎁🧡