Sokerimassapioni

Ainekset ja tarvikkeet:

valkoista tai valmiiksi värjättyä sokerimassaa tai marsipaania
(pastavärejä)
pyöreäpäinen työkalu
ruusunterälehtimuotti
reunamuotti
(vihreää) sokerimassaa/marsipaania
vihreää pastaväriä
tomusokeria
foliota


Värjää sokerimassa/marsipaani halutun sävyiseksi: tässä on käytetty Wiltonin Rose-sävyä ja valkoista. Muotoile marsipaanista ohut pitkula ja kauli se hyvin ohueksi nauhaksi. Lopputulos on sitä aidompi, mitä ohuempi nauha on.

Muotoile marsipaaninauhan toiseen reunaan ulokkeita veitsellä tai esimerkiksi kuvan kaltaisella reunamuotilla. Korkeammat kohdat tuovat valmiiseen kukkaan terälehtien kaltaista vaikutelmaa.

Ohenna ja kuvioi reuna pyöreäpäisellä marsipaanityökalulla.

Leikkaa nauha pätkiksi.

Muotoile pätkistä pieniä sykeröitä. Sykeröstä tulee aidompi, jos et kieritä nauhaa vain keskiosan ympärille vaan teet poimuja moneen suuntaan.

Valitse kuivatusalustaksi pieni, matalareunainen astia ja vuoraa se alumiinifoliolla. Ripottele päälle tomusokeria. Laita kupin keskelle sokerimassa/marsipaanimöykky, johon lähdet kiinnittämään erillisiä sykeröitä sitä mukaa, kun niitä valmistuu. Lopputuloksena on yksi iso kukka. Kuvassa tämä ei tule hyvin esille, mutta marsipaanimöykky saa olla isokin ja pallomainen muodoltaan. Sykeröt tarttuvat kiinni möykkyyn ihan vaan painamalla, ”liimaa” ei välttämättä tarvita. Mitä tiheämmin sykeröitä laitat, sitä näyttävämpi pionista tulee. Tässä valmiin pionin halkaisija oli n. 10 cm.

Vinkki: marsipaanin kovettuminen kestää sen verran kauan, että sykeröt saattavat valahtaa hieman alaspäin – kukka ikään kuin nuukahtaa. Voit tökkiä sinne tänne kukan lehtien lomaan pieniä foliopötköjä pitämään kukan muodossaan.

Nuppuja varten pyörittele pienestä sokerimassan-/marsipaaninpalasta pallo (sama väri, josta pionikin oli tehty). Kauli samaa väriä ohueksi levyksi ja ota siitä ruusunterälehtimuotilla terälehtiä tai muotoile terälehdet leikkaamalla levystä leveän pisaran muotoisia paloja. Kieritä n. 3 terälehteä pallon ympärille. Kauli tummanvihreästä marsipaanista levy ja ota siitä n. 2 terälehteä. Kieritä ne nupun ympärille niin, että vihreät lehdet peittävät nupun alaosan.

Lehdet tehdään vihreästä sokerimassasta/marsipaanista, joka kaulitaan ohueksi levyksi ja leikataan lehden muotoisiksi suikaleiksi. Veitsenkärjellä voi vetää lehtiin ohuita lehtisuonia.