Kesällä Hesarin ruokasivuilla silmiini osui jäätelökakkuresepti, jonka aineksina käytettiin maapähkinöitä ja kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia. Tällaista ohjetta en voinut ohittaa ilman, että ajatus olisi lähtenyt pyörimään oman jäätelökakkuversion ympärillä. Omassa ohjeessani maapähkinän maku tulee levitteestä, joka on sekoitettu vaniljajäätelön kanssa. Maapähkinäjätskistä tuli sellaisenaankin aika ihanaa… suolainen pähkinä ja makea jäätelö ovat hyvä pari. Kinuskin lisäksi kakussa maistuu myös suklaa. Halusin tehdä ohjeestani täytekakkumaisen pohjakerroksineen. Pikkuoravan kakkua voi siis vallan hyvin tarjota kesäisissä juhlissa täytekakun tilalla. Kannattaa kuitenkin huomioida, että jäätelökakun menekki on aina tavallista kakkua suurempi!

Pähkinä-kinuski-jäätelökakku

Pohja:
1 tumma levykakkupohja

Täyte:
1 tlk (397 g) kondensoidusta maidosta keitettyä kinuskia
1 l suklaajäätelöä
1 l vaniljajäätelöä
2 dl maapähkinälevitettä

Pinnalle:
suolapähkinöitä


Paista levykakkupohja erillisen ohjeen mukaan. Leikkaa kääretorttupohjasta yksi ehjä, vuoan halkaisijan (24 cm) kokoinen ympyrä. Leikkaa lopuista paloista toinen ympyrän muotoinen pohjakerros.

Keitä kondensoitu maito kinuskiksi pitämällä avaamatonta tölkkiä kiehuvassa vedessä noin kaksi tuntia. Lisää vettä tarvittaessa. Säästät aikaa ja vaivaa, jos ostat kinuskin valmiiksi keitettynä.

Vuoraa irtopohjavuoan pohja leivinpaperilla. Kierrä sisäreunan suojaksi reunakalvo. Jos et omista reunakalvoa, voit vuorata koko vuoan leivinpaperilla (tällöin tavallinenkin vuoka käy). Tämä helpottaa jäisen kakun irroittamista.

Paloittele jäätelöt eri kulhoihin ja sekoittele niitä, kunnes jäätelö on sulanut notkeaksi.

Nosta toinen pohjalevy vuokaan (huom: pohjaa ei kostuteta, koska kostutettu pohja on leikattaessa kivikova). Levitä päälle suklaajäätelö ja lusikoi sen päälle 2/3 kinuskista.

Laita päälle seuraava pohja. Sekoita vaniljajäätelön joukkoon maapähkinävoi ja levitä seos vuokaan.

Lusikoi loput kinuskista raidoiksi tai renkaiksi jäätelön päälle ja suorita ”marmorointi” vetämällä veitsellä pinnan poikki edestakaisin.

Heiluta vuokaa saadaksesi pinnan tasoittumaan.

Laita kakku pakastimeen jäätymään. Irrota vuoasta ja siirrä kakkulautaselle hetki ennen tarjoilua.