26.11.2011   54 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Joulu,  Pikku-Kinuskit,  Pikkuleivät
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Pikkuleipätehtaan parhaat


Jos minulla olisi oma pikkuleipätehdas, nämä kuuluisivat tehtaan bravuureihin. ”Parhaaseen” taikinaan on leivottu suosikkimausteideni top 3: kardemumma, kaneli ja vaniljasokeri. Myös ruokosokeri/siirappi antaa oman aromilisänsä. Nämä elementit tekevät taikinasta hienostuneen, mutta kuitenkin riittävässä määrin tavallisen sopimaan moneen makuun.

Minulta kyseltiin vähän aikaa sitten, mitä keksitaikinaa suosittelisin pikkuväen kanssa leivottavaksi. No vaikkapa tätä! Näitä pikkuleipiä voisi kuvitella vaihtoehdoksi perinteisille joulupiparkakuillekin. Joulunalusajan leipomistalkoissa ovat lapset usein mukana, joten taikinan leivottavuus on tärkeä juttu, jotta pienimmätkin voivat onnistua.

Huomioksi vielä, että – vaikka se makuasia onkin – minusta olennainen asia pikkuleipien onnistumisessa liittyy niiden pehmeyteen. Tämä saavutetaan kahdella keinolla. Taikina saa kaulittaessa jäädä paksuhkoksi, 3 – 4 mm on hyvä. Ja paistettaessa tuotokset uunista ulos reilusti ennen kuin keksit ovat muuttuneet kullanruskeiksi ja koviksi. Vaikka pikkuleipä onkin kypsä, pehmeys tuo siihen aavistuksen taikinaisuutta.

Vinkki: Jaa taikina kahteen osaan ja pakasta toinen puolikas vaikkapa jouluaatoksi. Puolikkaastakin taikinasta tulee pikkuleipiä 4 – 5 pellillistä.

Kardemummapiparit

Pikkuleipätehtaan taikina:
200 g huoneenlämpöistä voita tai margariinia
2 ½ dl ruokosokeria
1 ½ dl ruokosiirappia tai vaaleaa siirappia
2 munaa
1 litra vehnäjauhoja
4 tl leivinjauhetta
1 ½ rkl kardemummaa
2 tl kanelia
2 tl vaniljasokeria


Paloittele huoneenlämpöinen voi isoon kulhoon (jääkaappikylmää voita voi pehmentää hieman mikrossa). Mittaa joukkoon ruokosokeri.

Kuumenna siirappi kiehuvaksi ja kaada margariinin ja sokerin joukkoon. Sekoita tasaiseksi.

Lisää joukkoon munat.

Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos pienissä erissä taikinaan ensin puulastalla ja lopuksi kädellä sekoittaen.

Muotoile taikinasta litteä möykky ja kääri kelmuun. Anna kovettua jääkaapissa seuraavaan päivään.

Kauli jauhetun pöydän päällä levyksi ja ota muotilla kuvioita.

Nosta kuviot pellille leivinpaperin päälle.

Paista 200 asteessa uunin keskitasolla, kunnes pikkuleivät ovat saaneet hieman väriä (n. 5 min).

Pikkuleipätehtaan apurit työnsä touhussa:

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
Ei vielä tassutuksia
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan kaupan loka-arvonta

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat