11.11.2014   17 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Joulu,  Leivät, sämpylät ja rieskat,  Syksy
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön

Pikkujoulusämpylät


pikkujoulusampylat

Tämä resepti lähti muhimaan tutustuttani Kinuskileipomo suklaapisaran kehittelemään omenaleipään. Leivoin omenan, puolukan ja hunajan maut sämpylöiksi. Käytin gluteenitonta jauhoseosta, mitä ei olisi lopputuloksesta arvannut. Vain pinta jäi hieman kuivan näköiseksi – ehkä siihen olisi voinut sivellä hieman vettä ennen paistoa. Taikinan sisältämät kaurahiutaleet ja hyvä jauhoseos auttoivat onnistuneen rakenteen kanssa ja omena toi mehevyyttä. Kaupoista saa myös gluteenitonta kauraa, mutta jos sekin on pannassa, voi tilalla käyttää esimerkiksi hirssihiutaleita.

Kun toinen tyttäristäni kuuli, että sämpylät sisältävät puolukkaa, oli reaktio sitä luokkaa, että nyt hänet oli pahan kerran petetty. Olin siis aiemmin päivällä kertonut leipovani sämpylöitä ja odotuksissa oli jotain tavallisempaa. Kun kyyneleet oli pyyhitty, suostui hän kuitenkin maistamaan. Lopulta näistä sämpylöistä tuli hitti ja tyttö popsi niitä enemmän kuin kukaan meistä. Eli tämä resepti opetti jotain ennakkoluulojen voittamisesta. 🙂

Gluteenittomat sämpylät

12 kappaletta

Taikina:
2 omenaa
¼ pkt hiivaa
2 ½ dl vettä
1 tl suolaa
½ tl anista
½ tl fenkolia
1 rkl hunajaa
¼ dl öljyä
2 dl (gluteenittomia) kaurahiutaleita
4 dl karkeaa gluteenitonta jauhoseosta, esim. Semper grov mix (tai vehnäjauhoja)
½ dl puolukoita

Koristelu:
voita


Kuori ja raasta omenat karkeaksi raasteeksi.

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää mausteet, hunaja, öljy, kaurahiutaleet ja omenaraaste. Sekoita joukkoon jauhoseos muutamassa erässä. Lisää lopuksi puolukat.

Annostele taikina muffinssipellin voideltuihin koloihin tai silikonisiin muffinssivuokiin. Älä käytä paperivuokia paiston aikana, sillä taikina tarttuu niihin kiinni. Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia.

Laita sämpylät tarjolle paperivuokiin ja koristele voiruusuilla. Vuole kylmästä voista lusikan avulla ”lastuja”. Kierrä lastut yksi kerrallaan toistensa ympärille ruusun muotoon. Lusikka kannattaa pyyhkiä muutaman käyttökerran jälkeen (ja varata useita lusikoita homman nopeuttamiseksi). Nosta ruusut jääkaappiin jähmettymään.

pikkujoulusampylat-vaihe pikkujoulusampylat-vaihe-2
pikkujoulusampylat-vaihe-3 pikkujoulusampylat-vaihe-5

Avainsanat:
Vehnätön

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
3 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat