Anis on yksi monista lempimausteistani. Sitä olen käyttänyt leivonnassa turhan vähän. Usein anis on mukana maustekakuissa, pipareissa tai limpussa yhtenä maustekimaran osasena, mutta harvemmin sitä näkee resepteissä yksistään. Siihen tulee nyt muutos, ainakin Kinuskikissan resepteissä. 🙂 Tämän oivaltavan koristelutekniikan esitteli maris lokakuussa julkaisemissaan kurpitsa-lakritsimuffinsseissa. Minulle tuli noiden muffinssien muodostamasta kokonaisuudesta jotenkin mieleen Marimekon Puketti-kuosi. 😀 Mariksen käyttämät täytelakritsit olivat hyvin näyttäviä kellertävän vaniljamassan kanssa. Nämä punaiset täyte”lakritsit” valitsin pikkujoulukautta ajatellen. Lisätkää ihmeessä galleria-välilehdelle kuvia omista versioistanne! Näin saisimme herkutella ideoillanne!
Anismuffinssit
n. 15 kappaletta (isoja)
Taikina:
100 g voita tai margariinia
2 tl kokonaisia aniksia
3 munaa
2 ½ dl sokeria
4 ½ dl vehnäjauhoja
2 tl vaniljasokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
1 dl maitoa
200 g puolukoita
Koristelu:
200 g vaaleanpunaista vaniljamassaa
täytelakritseja tai vastaavia hedelmäkarkkeja
Sulata voi ja anna sen jäähtyä. Hienonna anikset morttelilla jauhemaiseksi.
Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseosta nuolijalla käännellen muna-sokerivaahtoon vuorotellen voisulan ja maidon kanssa.
Sekoita taikinaan puolukat. Säästä hieman puolukoita muffinssien pinnalle. Laita muffinssipellin koloihin paperivuoat ja täytä taikinalla. Ripottele pinnalle puolukoita.
Paista 200 asteessa noin 20 minuuttia. Anna muffinssien jäähtyä ennen koristelemista.
Leikkaa karkeista hyvin ohuita viipaleita. Tarkoitus on, että karkit uppoavat kuorrutteen sisään, joten niiden tulee olla ohueampia kuin kaulittu massa. Kauli vaniljamassa levyksi (jätä hieman lopullista paksuutta paksummaksi, sillä levy ohenee vielä).
Asettele levyn päälle karkkiviipaleita. Upota karkit sormilla painellen ja kaulien levyyn kiinni. Leikkaa piparimuotilla kuvioita. Nosta kuviot muffinssien päälle.
ninni: Vaniljamassa säilyy hyvänä niin kauan kuin muffinikin. 😉
Säilyykö vanilijamassa miten kauan hyvänä muffinin päällä, jos säilyttää jääkaapissa?
Aamuriemu
Voi miten ihanat ja upeat värit! Ihastuin silloin myös mariksen hienosti toteutettuihin leivoksiin, kun kuvan näin!
maris: minullekin kieltämättä jäi kipinä kytemään tästä tekniikasta ja mietin, voisiko sillä kuorruttaa/koristella kokonaisen kakun. Jatketaan harjoituksia! 😊
maris
Voi kun kauniita olet tehnyt! Nyt heräsi itsellekin taas ihan valtava himo päästä koristelemaan vaniljamassalla ja karkeilla! No, onneksi ensi kuussa on serkun poikien synttärit, niin ajattelin josko sinne tekisin fantasiapikkuleipiä tällä tekniikalla. Saisin pahimman näpertelyhimoni sammutettua.
Minulle tuli myös mieleen Marimekko jo niitä valmiita fantasiapikkuleipiä katsellessani! Tosin Puketti-kuosiin en osannut yhdistää ennen kuin nyt kävin ihan katsomassa miltä se näyttää. Ja kieltämättä yhdennäköisyys on huomattava! Ja ei, en ole plagioinut. En ainakaan tunnusta. 😀
Minä olen viimeaikoina innostunut useampaan kertaan maustamaan siemenleipää aniksella. Makeassa leivonnassa en ole anista tainnut ikinä käyttää. Näitä muffinsseja pitääkin kokeilla. 🙂