02.12.2012   30 kommenttia Kategoria: Joulu,  Piparkakkutyöt

Pienet piparirasiat


Alun alkaen lähdin suunnittelemaan tälle joululle aivan erilaista piparkakkurasiamallia. Vaikka rakastan pipareiden leipomista ja koristelua, huomasin pohtivani, voisinko jättää osien liimaamisvaiheen väliin. Näin syntyi ajatus kuppimaisesta ”korurasiasta” ja muffinssipellin hyödyntämisestä. Yhden lässähtäneen koe-erän jälkeen tajusin täyttää taikinakupit riisillä ja tällä menetelmällä kupit pitivät muotonsa paiston ajan. Muffinssipelti oli oivallinen keino tehdä sarjatuotantona iso määrä rasioita.

Näiden puuhailu oli oikeasti kivaa! Tekemiseen sisältyi monta eri vaihetta, mutta mikään ei ollut ylivoimaisen työläs tai isosti sotkua aiheuttava. Rasioista voi tehdä samanlaisiakin, mutta minusta tekeminen on mielenkiintoisempaa, kun saa tehdä erilaisia. Jos et jaksa paneutua moniin eri malleihin tai keksiä omaa, valitse näistä jokin ja tee omat rasiasi sen mukaan.

Vinkit:

  • Kommenteissa Eeria mainitsi hienon käyttötarkoituksen rasialle: sitä voisi käyttää astiana palasokereille. Mikäli rasian antaa lahjaksi, voisi sen täyttää valmiiksi palasokereilla, jotka olisi nekin koristeltu kauniisti koristerakeilla.
  • Piparirasioiden valmistuksessa on hyötyä pyöreästä muottisarjasta, jossa muottien halkaisijat kasvavat 1 cm välein. Tässä käytettiin muoteista kolmea kokoa: 11 cm, 8 cm ja 7 cm. Muottien sijaan voit käyttää myös nurinpäin käännettyä lasia tai lautasta.

10 kappaletta

Piparkakkukoriste-rasiat

Ainekset:
750 g piparkakkutaikinaa
erivärisiä marsipaaneja (esim. pieni koristelusetti)
valkoista sokerimassaa
sokerikuorrutetta
valkoisia Candy melts -nappeja (tai pikeeriä)
sokerihelmiä ja koristerakeita


Kauli piparkakkutaikina levyksi. Ota siitä ympyröitä isolla muotilla (halkaisija 11 cm).

Voitele muffinssipellin kolot. Vinkki: voitelun teet nopeasti vuokasprayn avulla. Nosta ympyrät muffinssivuokiin.

Painele taikina tiiviisti vuoan pohjaa ja reunoja myöten. Muotoile myös yläreuna tasaiseksi.

Revi alumiinifoliosta paloja ja painele palat tiiviisti taikinakupin pintaa vasten. Täytä vuoat riisillä. Riisin voi ottaa talteen ja kierrättää uudelleen vastaavassa käytössä.

Paista taikinakuppeja 200 asteessa 10 minuuttia. Ota pelti uunista ja poista alumiinifoliot riiseineen. Jatka kypsentämistä vielä 5 minuuttia.

Anna piparikuppien jäähtyä hetken aikaa. Nosta sitten vuoasta.

Tee kannet kaulimalla jäljelle jäänyt piparkakkutaikina levyksi ja ottamalla siitä ympyröitä muotilla, jonka halkaisija on 8 cm. Mikäli taikinaa jää vielä hiukan jäljelle, voit pyöritellä siitä pieniä palloja käytettäväksi nuppina, josta kanteen voi tarttua kiinni.

Paista kansia 200 asteessa, kunnes pinta on saanut kevyen ruskean sävyn. Jäähdytä osat ennen koristelua.

Voit tasoittaa kuppien reunat veitsellä kevyesti raaputtaen.

Kauli eri värisiä marsipaaneja (tai sokerimassaa) levyksi ja ota niistä haluamiasi kuvioita. Valkoisesta sokerimassasta voi tehdä ympyrän ja laittaa sen päälle muita värejä. Tässä käytetty valkoisiin ympyröihin 7-senttistä muottia. Liimaa sokerimassa/marsipaanikuviot kiinni sokerikuorrutteella.

Sulata Candy meltsit mikrossa miedolla lämmöllä ja laita pursotuspussiin, jossa on pieni pyöreä tylla (1 mm). Pursota lenkkejä kuppien kylkiin.

Koristele karkkisulalla myös piparirasioiden kannet. Liimaa sen tai sokerikuorrutteen avulla päälle sokerihelmiä tai koristerakeita.

Täytä rasiat suklaakonvehdeilla tai muilla makeisilla ja anna ystäville ja muille tärkeille ihmisille! 🙂

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
Ei vielä tassutuksia
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat