03.03.2009   56 kommenttia Kategoria: Lapset,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Peukaloisen ristiäiskakku


lummekakku1lummekakku3lummekakku4lummekakku5lumme

Sain kunnian tehdä kakun naapurimme poikavauvan ristiäisiin. Toteutukseen annettiin muuten vapaat kädet, mutta täytteeksi toivottiin jotain raikaista. Marjatäyte oli vahvana ehdokkaana mielessäni, mutta päädyin kuitenkin neutraalimman sävyiseen appelsiinitäytteeseen, joka sopi paremmin koristelussa käytettyihin väreihin. Mustikkakin olisi voinut olla kiva vaihtoehto, mutta tällä kertaa näin.

En ole aiemmin tehnyt ristiäiskakkuja ja marsipaanivauvan muotoilukin oli uusi, mielenkiintoinen haaste. Mallia otin Eben ristiäiskoristeista. Olisi ollut kiva tehdä jokin perinteisempikin ristiäiskakku kehtoineen ja muine vauvamaisine rekvisiittoineen, mutta minulle tyypillisesti luontoteema hiipi tähänkin kakkuun. Luonto taitaa olla minulle niin vahva inspiraation lähde, että muista aikeista huolimatta ideani pulpahtavat sieltä. Lumpeenlehdellä kelluva peukaloinen mahdollisti sinisen värimaailman ympäröivän veden kautta.

Appelsiinikakku

20 hengen kakku

Pohja:
6 munan sienikakkupohja

Kostutus:
2 ¼ - 2 ½ dl persikka-appelsiinimehua

Täytteet:
600 g (ilman lientä) säilykeappelsiineja tai -mandariineja
400 g (ilman lientä) säilykepersikoita
1,5-kertainen annos appelsiinituorejuusto-kermatäytettä

Kuorrutus:

1,5-kertainen annos sokerikreemiä
1 ½ tl sitruuna-aromia
500 g sokerimassaa
350 g marsipaania

Koristelu:
marsipaanivauva
lumpeenkukat ja -lehti


Valmista sienikakkupohja ohjeen mukaan 26 cm:n vuokaan. Anna jäähtyä.

Ota säilykkeiden liemi talteen. Soseuta appelsiinit ja persikat karkeaksi survokseksi. Valuta sosetta jonkin aikaa (n. 5-10 min). Toinen vaihtoehto olisi olla valuttamatta ja jättää kostutus pois.

Valmista appelsiinitäyte linkistä löytyvän ohjeen mukaan (huom: täytevaihtoehdoista kyseessä tuorejuusto-kermatäyte). Tein täytettä itse kaksinkertaisen annoksen, mutta sitä jäi reilusti yli, joten 1,5-kertainen annos riittää varmasti hyvin.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan. Kokoa kakku kostuttamalla kumpikin väli säilykemehulla, valelemalla pinta sitten appelsiini-persikkasurvoksella ja levittämällä päälle appelsiinitäytettä. Muista kostuttaa myös ylimmäisen pohjalevyn pinta.

Levitä kakun pinnalle peittävä kerros sitruuna-aromilla maustettua sokerikreemiä. Suorita kakun kuorruttaminen marsipaaniohjeen vinkkejä noudattaen. Koristele valitsemasi teeman mukaan. Koristeluvinkkejä löydät Koristeet-osiosta.

***

Vauva on muotoiltu marsipaanista, joka on värjätty keltaista, vaaleanpunaista ja ruskeaa pastaväriä käyttäen. Ensin muotoilin pään, johon tuli hiuskiehkura ruskeaksi värjätystä marsipaanista. Painelin silmien kohdalle pienet kuopat ja tein nenän ja korvat pienistä erillisistä palasista. Vartalon ja kädet muotoilin myös erikseen ja painoin kiinni toisiinsa. Vauvan päälle tulevan peiton ja päähineen tein sokerimassasta muotoilluista terälehdistä. Annoin koristeen kuivahtaa seuraavaan päivään. Sitten lisäsin silmäluomet, maalasin suun, kulmakarvat ja silmäripset erittäin ohuella pensselillä ja sävytin pienokaisen poskia vaaleanpunaisella tomuvärillä.

lummekakku_1 lummekakku_2
lummekakku_3 lummekakku_4

Sekoitin kakun kuorrutteen marsipaanista ja sokerimassasta. Päädyin ratkaisuun, koska tilaaja ei välittänyt marsipaanista, mutta pelkkä sokerimassan käyttökään ei houkutellut. Sekoituksessa marsipaanin ominaismaku oli laimeampi, mutta myös sokerimassan aavistuksen teollinen makuvivahde peittyi. Sokerimassa oli vaaleansinistä sävyä, jonka yhdistin valkoiseen marsipaaniin. Vahvistin sävyä sinisellä pastavärillä. Lumpeenlehden ympärille tein laineita marsipaaniruiskulla tehdystä kolmion muotoisesta nauhasta.

lummekakku_5 lummekakku_6

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
2 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat