Tämän kiillereseptin esittelin suklaisen sitruunajuustokakun yhteydessä ja ajattelin nostaa sen vielä esiin omana ohjeenaan rohkaistakseni kokeilemaan suklaakuorrutusta muihinkin juustokakkuihin. Idea lähti siitä, eikö juustokakullakin voisi olla suklaakuorrutetta tavallisten mehu- ja marjakiilteiden sijaan. Voimakkaan kaakaoinen pinta tuo kivasti tasapainoa makeisiin täytteisiin. Kun kuorrute jähmetetään kiilletyyliin liivatteella, on pinta tasainen ja kiiltävä – melkein näyttävämpi kuin täytekakkujen aidosta suklaasta tehdyt kuorrutteet. Monelle on tullut mausta ja rakenteesta mieleen Jacky Makupala -suklaavanukas.
3 liivatelehteä
1 dl tummaa kaakaojauhetta
¾ dl sokeria
3 dl kevyt- tai rasvatonta maitoa
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kaakaojauhe, sokeri ja maito kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi. Ota liedeltä, kun seos on tasainen.
Purista liivatelehdistä ylimääräinen vesi ja sekoita suklaakastikkeeseen. Jäähdytä seos kylmässä vesihauteessa haaleaksi. Kaada sitten vuokaan täytteen päälle. Hyydytä jääkaapissa 2-3 tuntia. Irrota vuoan reunus ja siirrä kakku tarjoilualustalle.
Pikkubebe: makuasia varmasti! Jos täyte on tehty vaikkapa maitosuklaasta, voisi tumma kiille toimia ihan hyvin. Mutta sopii hyvin myös hedelmäisiin ja raikkaisiin täytteisiin, kuten nalamuru mainitsi.
nalamuru
Pikkubebe: Tätä kuorrutetta olen kerran tehnyt ja on tummansuklaavanukkaan makuinen ei makea. En ole varma sopisiko tämä suklaiseen juustokakkuun hieman epäilen. Hyvin sopi mangotäytteen kanssa, joka oli raikas ja kinuskikissa on yhdistänyt tämän kuorrutteen sitruunaiseen täytteeseen.
Sopisikohan tämä suklaakuorrute suklaajuustokakkuun?
Kakkurakkautta: tässä efektikuorrutteessa on käytetty suklaata, miten olisi se? 😊
http://www.kinuskikissa.fi/efektikuorrute-mirror-glaze
Onnistuuko myös pelkällä suklaalla? Jos onnistuu niin miten 😅
sojan kotikeittiö
Raimi: kyllähän kiilteen voi tehdä mistä vaan periaatteessa, kun laittaa sopivasti liivatetta suhteessa nesteeseen. Itse tekisin ehkä sellaisen latte- maisen, eli puolet maitoa, puolet kahvia? ja sopivasti sokeria?
Voisikohan kiilteen tehdä kahvista? Joko kokonaan toisella reseptillä tai korvata maidon kahvilla?
Jos päällinen on tiivis, kuten hyydykekakussa, niin sitten toimii. 🙂
Anna
Hhhm aivan joo!
http://www.kinuskikissa.fi/?attachment_id=40336 Oon tosiaan tekemässä tollasta kakkua taas kerran juhliin, mut tajusin et toi päällikerroshan on suklaamoussea, nii siihenhän voi laittaa kiilteen? 😮 🙂
Bakedwithloove: hieman ongelmallisena näen tämän kahdesta syystä: 1) ainakin minun uunijuustokakuissa pinta halkailee, joten kiille valuisi kakun sisään 2) kakku saattaa irrota vuoan sisäreunasta paiston aikana (ainakin jos reunatkin muodostuvat keksistä), jolloin kiille valuisi täytteen päältä pois. Mutta ilman näitä tekijöitä ei varmaan mitään ongelmaa.
Anna
Mitä mieltä ootte, voiko juustokakkuun, mikä tehdään uunissa laittaa kiilteen? :-O
iira: en usko, sillä tämä on kuitenkin nestemäistä litkua ennen hyytymistä. Alla täytyy olla siis aivan tiivis pinta. Normaali suklaakuorrute olisi varmin vaihtoehto.
Onko tätä mahdollista saada jäämään täytekakun päälle, jos laittaa ensin ohhuen kerroksen esim. marmeladia?
sojan kotikeittiö
joo, kyllä polkakakulle käy =)
Minä ainakin kokeilisin tätä polka-kakun päälle. Se kuitenkin kuulostaa melkoisesti juustokakulle ja löytyy juustokakut-kategoriasta täältä sivustolta.
Kyse onkin tuosta Polka-kakusta.. Kermaa, suklaata, valkuaista ja liivatetta.
sojan kotikeittiö
käsittääkseni ei ainakaanm sokerikakkupohjan päällä pysy?
Heitän saman kysymyksen tänne kuin tuonne Polka-kakun alle..
Voiko tämän kiilteen tehdä em. kakun päälle vaikkei se juustokakku olekaan? Hirvittää kokeilla, jos koko kakku porautuukin rikki 😀
Tuli kokeiltua. Käytin kaakaojauhetta vain puoli desiä koska minulla oli hyppysissäni erittäin voimakkaan makuista jauhetta.
Minulla ei ollut reunakalvoja saatavilla eikä leivinpaperi pysynyt missään muodossa, joten käärin vuoan sponttaanisti elmukelmuun. Hyvin muuten onnistui, mutta vuosihan tuo kiile vähän. 😉
liinamaija: voi käyttää muitakin maitoja. 🙂
Britsku: pahoittelen, että uuden vuoden hässäkässä oli jäänyt sinun viestisi huomaamatta. Syy epäonnistumiseesi oli se, että tämä kuorrute on tarkoitettu juustokakulle. Sen voi mieltää kiilteeksi. Alla ei voi olla hötöistä kakkupohjaa, kuten sinulla ilmeisesti oli, koska se imee kiilleliemen itseensä ennen kuin liivate ehtii alkaa kiillettä jähmettää (mihin voi mennä toista tuntia jääkaappiaikaa). Taustoja on selitetty reseptin alussa, mutta jatkossa väärinkäsitysten välttämiseksi lisään otsikkoon ”juustokakulle”.
Ohjeessa on että kevyt tai rasvatonta maitoa. Onko siinä joku idea vai toimiiko ihan millä maidolla vaan esim. täysmaidolla?
Vielä: (anteeks etten yhteen viestiin saa aikaseks näitä), niin pohjan tein sun ohjeesi mukaan, se levypohja. Väliin tuli kaupan suklaamoussea (tosi jämäkkää, hyvä et lusikasta irtos), sekä kermavaahtoa, samaisesta levyistä tein kannetkin leivoksille, kun ensin olin kaiken kostuttanut maitokahvilla.
SYY miks hermot meni: se litku ei jämähtänyt ollenkaan, ja se imeytyi leivospalojen läpi, sitä on nyt pöydälläkin (onneks tajusin peitellä pöydän muovilla ennen leivosten päällystämistä ritilän päällä). Ne on nyt ulkona jäähtymässä, vaikka seos oli jo ihan kylmää, kun lusikoin sen leivosteni päälle. Tuskin tuosta paranevat. Mitä mä niille nyt teen? *Nyyh* 🙁
Hermot meni. Ikinä en enää tee mitään, mihin tulee liivatetta. Mä tein koko puoli yötä töitä niien suklaaleivosteni kanssa ja sit tuo päällinen epäonnistu. :`(
Ja kaikki ainekset millilleen oikein, kaikki just niinku ohjeessa sanotaan. Minä ilmeisesti en sitten ole liivate-ihminen, ei ollu ekakerta nimittäin. 🙁
RIKE:
Oikein toimit. Täytteen pitää olla kunnolla hyytynyt, ettei se helposti puhkea kiilteestä. Ja kiilteen riittävän hyvin jäähtynyt, ettei se ala sulattaa allaolevaa täytettä. Samaa tietoa löytyy sivulta:
http://www.kinuskikissa.fi/kuukauden-vinkki-juustokakun-kiille
Tein yhden kakun, jonka päälle laitoin juuri tämän kiilteen. Aiemmin kakun täytettä on hieman sulanut joukkoon ja jättänyt hyytyneeseen pintaan pienen raidan. Mutta tällä kertaa laitoin ruokalusikan täytteen päälle ja kaadoin siihen kiilteen, jolloin kiille valui sulattamatta täytettä kakun päälle. Kiille oli myös jäähdytetty kunnolla.
SYLIKISSA:
Arvasit oikein, kiilteen päälle maalaus ei onnistu. Tummia kuorrutteita ovat esim. suklaamarsipaani ja suklaamassa.
voiskohan tämän kiilteen päälle maalata tomuvärillä vai sulaako?haluaisin jonkun tumman kuorrutteen päälle maalata tomuväreillä!
Kyllähän se toimi. 🙂 ja oli muuten hyvää! 😛 koe-erä pikku-pojun 1-vuotiskakkua varten. harmillisesti vaan ”välikerrokseen”, jonka tein vaniljasta, tuli liian vähän liivatetta..
sojan kotikeittiö
ei ole kokemusta, mutta uskoisin, että onnistuu. Miksipä ei?
Riisijuoma otetaan myös huomioon,soija pois suljettu..
Voiskohan maidon korvata kaurajuomalla….? Onko kokemusta? Kenen vaan vastaus kelpaa… 🙂
SANNULI:
Oma kokemukseni on ollut hyvä, kun joitain kiillekakkuja, tai kiillekakun palasia, olen pakastanut. Tästä kyseisestä kakusta ei ole kokemusta, ei myöskään Kinuskikissalla. Kinuskifoorumilla näkyy parhaillaan olevan sama kysymys kuin sinulla. Siihen tulleen kommentin perusteella pakastaminen voi hyvinkin onnistua. Käypä vilkaisemassa Foorumin Pulmapalstaa tai klikkaa ko. kohtaa tuossa oikealla.
Kestääkö kiille pakastusta?
IINEZ62:
Kiillemäiset kuorrutteet sopivat lähinnä juustokakkuihin, joiden täyte on liivatteen ansiosta riittävän kiinteä. Kermavaahto- tai täytekerros ei aja samaa asiaa, vaan kiille pääsee imeytymään kakkuun.
Täytekakkuun voisit käyttää tavallista suklaasta ja kermasta tehtävää suklaakuorrutetta. Ja sikarivohvelit reunoille. Hieno ja herkullinen kakku. Voisit tehdä kakun valmiiksi hyvissä ajoin edellispäivänä, että maut ehtivät tasoittua. Eikä sinun tarvitsisi yöpyä työpaikalla! 😉
Haluaisin laittaa kiilteen täytekakun päälle. Vien työpaikalle kaksi isoa kakkua yht. 60:lle hengelle ja haluaisin päällisestä helpon ja varman. Suklaapohjaiseen kakkuun tulee vadelma-dajm -täyte sekä Baileys-täyte. Mitä voisi käyttää eristeenä, että kiille varmasti pysyy pinnalla? Kermavaahtoa? Vaiko täytettä? Reunoille mietin sikarivohveileita tai suklaaristikkoa. Kaiken pitää kuitenkin olla sellasita, että kestää kuljetuksen työpaikalle. Tai muuten pitää jäädä edellisyönä työpaikalle koristelemaan 😉
HERKUTTELIJA:
Hyvin kuorrute kestää. Tuolla kuorrutteella kakusta tulee kyllä houkuttelevan herkullinen. Toivottavasti kukkaroiden nyörit aukeavat ja luokkasi saa kassaan kunnon potin! 🙂
Anteeksi!! ”Kysymyksestä” taisi tulla aika epäselvä eli siis tarkoitin sitä, että kestääkö kuorrute noin tunnin vähän viileämmässä huoneenlämmössä?
Koulussani on luokkani järjestämät myyjäiset ja sinne kahvioon kakun päälle ajattelin tehdä tällaisen suklaakuorrutteen. Kuorrutteen pitäisi kestää vähän alle tunti viileässä huoneenlämmössä.
En ole vielä varma teenkö tällaisen, mutta nyt tämäkin ongelma selviää kun siihen vastataan… 🙂
Tein Kinuskikissan ohjeilla Irish Dream-juustokakun ja ainakin minulla pysyi kuorrute vuoassa ja onnistui hyvin.. Niin hyvin että tein kerran tällä ohjeella suklaavanukkaan jälkiruokamaljoihin ja laitoin mariannerouheella maustettua kermavaahtoa ruusukkeet päälle.. 🙂 Maistui aivan Jacky-makupalalle! 🙂
Tuohan oli niin lirua, ettei mulla ainakaan pysynyt minkään kakkuvuoan sisällä! 😮 valuu vaan joka suuntaan… 🙁
Joo, tarkoitinkin että käyttäisin jotain eristettä 🙂
Nakkisormet: ei ainakaan suoraan kakkupohjan päälle, se imaisee nesteen sisäänsä.
Mariel: olisiko harmaus johtunut siitä, että kaadoit kiilteen täytteen päälle liian lämpimänä ja sulanutta täytettä olisi noussut kiilteen pinnalle?
Kiitos Mangomisu!
Voiko tän tehdä täytekakun päälle? 😀
Tämä on todella ihana ja klassisen kaunis kuorrute!
Hyvin onnistui ensimmäiset kolme kertaa kun tein, mutta mikähän on vikana kun neljännen kerran tein, jäi kuorrute osittain vähän ”harmahtavaksi”/ei niin kiiltäväksi ja kuplia/vaahtoa ilmestyi pintaan?
Mahtava resepti! Siis sulla on kyllä välähtänyt taas! :))
Niin helppo ja supertyylikäs!
Kiitos!!!!!!
Kiitos kaikille kommenteista!
Sara O.: valitettavasti en ehtinyt vastata sinulle kovin ripeästi ja juhlasi taitavat olla jo ohi. Toivottavasti löysit mukavan täytekakkureseptin ja tuli onnistuneet kemut!
nore: aivan varmasti sopisi, kuulostaa hyvältä!
milla: uskon, että oli mahtava kokonaisuus tuo raitakakku suklaakiilteellä täydennettynä. Hyvä idea!!
CremeVanilla: kiille + pursotukset on ok!
Hei osaako joku PIKAISESTI kertoa pikaisesti kestääkö tämän kiilteen päällä kermapursotukset normaalisti vai alkaako ”sulaa”. Ajattelin huomiseksi tehdä kakun, johon laittaisin tämän kiilteen ja kermapursoitukset, siksi kiire!
hei.
kuorrute oli todella helppotekoinen ja maistui hyvälle. kokeilin sitä normaaliin täytekakun päälle ja hyvin onnistui. annoin täytteen ensin hyytyä hieman jääkaapissa, niin että siihen oli tullut muutamia paakkuja. sekoitin sen sitten tasaiseksi ja kaadoin täytekakun päälle. hyvin pysyi ja tasainen oli. laitoin reunalle kakkuvuoan, ettei kuorrute valunut yli. 🙂
moi
testasin tätä kiillettä vielä neljäntenä kerroksena juhlapöydän raitakakun päälle!
..tuli todella upean näköinen kakku ja mielettömän hyvä.
tarkoitus oli säästää kakku vieraille seuraavaan päivään, mutta ei maltettu olla maistamatta ja lopulta siinä kävikin niin etten viitsinyt tuoda sitä pientä palaa mikä siitä enää oli jäljellä vieraiden saapuessa, edes pöytään:)
mulla oli pikkuisen isompi vuoka eli halkaisijaltaan 26cm ja kerroksista ei tullut liian paksuja eikä mikään maistunut liian voimakkasti, kaakao ja marjat. päinvastoin minusta se pehmensi kakun makua vielä entisestään ja valkosuklaa-kerros tuli esille paremmin, muttei kuitenkaan liikaa.
suosittelen kaikkia kokeilemaan, sairaan hyvää ja helppoa tälläiselle tumpelo-leipurillekin;)
kiitos taas!