Tässä tosi herkullinen suklaakeksien resepti (kiitos Annalle!), johon saa vaihtelua eri suklaalaaduilla (kts minttusuklaaversio). Suosikkini on tämä tumman ja maitosuklaan yhdistelmä (puolet kumpaakin). Onnistuneen lopputuloksen juju on riittävän lyhyt paistoaika. Keksejä kannattaa pitää uunissa vain niin kauan, että taikina on juuri ja juuri kypsynyt (ei siis missään nimessä kovettunut!). Näin keksit jäävät ihanan pehmeiksi!
Kookos-suklaakeksit
Taikina:
250 g voita tai margariinia
5 ½ dl vehnäjauhoja
2 rkl kaakaojauhetta
3 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
1 ½ dl sokeria
1 ½ dl fariinisokeria
2 tl vaniljasokeria
2 munaa
100 g tummaa suklaata rouheena
100 g maitosuklaata rouheena
1 dl kookoshiutaleita (korvata voi kaurahiutaleilla, mantelirouheella/lastuilla tai muilla rouhituilla pähkinöillä)
Sulata voi/margariini kattilassa. Yhdistä keskenään vehnäjauhot, kaakaojauhe, leivinjauhe ja suola. Sekoita hieman jäähtyneeseen margariinisulaan sokerit. Lisää joukkoon munat vispilällä sekoittaen. Lisää jauhoseos, rouhittu suklaa ja kookoshiutaleet. Sekoita taikina tasaiseksi. Nostele lusikalla tai sormilla pyöritellen lihapullan kokoisia nokareita pellille. Jätä leviämisvaraa. Paista 175 asteessa n. 10 min.
Pikkukokki12: juuri näin – sinulla on kyllä loistoasenne! 🙂
Nami! Ihana resepti! Tein näitä toiselle kaverilleni synttärilahjaksi ja suklaan ystävänä hän piti näistä paljon. Minäkin pidin. Jauhojen määrää pienensin 5 dl ja laitoin lopuksi vielä 1/4 dl, koska taikina oli liian juoksevaa ja kun laitoin nämä uuniin, niin jo kahden minuutin kohdalla nämä alkoivat leviämään. Niin kuin huomasitte kommenteistani Chocolate chip cookies-ohjeessa, keksini eivät levinneet uunissa. Samalla sain selvitettyä syyn, miksi ne eivät levinneet. Syy oli se, että Chocolate chip cookieissa käytin liikaa jauhoja, samalla niistä tuli kivikovia muutamaa päivää niiden säilömisen jälkeen, mutta ei se mitään. Pienennetään seuraavalla kerralla jauhojen määrää, niin eiköhän ne siitä lähde leviämään. Tätähän se kokin työ on, joskus menee huonosti, mutta seuraavalla kerralla menee paremmin. Ei vain pidä antaa periksi. 😉
Korjaus äskeiseen piti olla Ksantaani!
Kiva kuulla, sesse! Näitä voi siis suositella noilla muutoksilla, jos kysellään ideoita gluteenittomiksi kekseiksi.
Tein puolikkaan annoksen gluteenittomista seperin FIN MIX jauhoista, laitoin 1tl kantaania,eivätkä levinneet liikaa.olivat pehmeitä ja hyvän makuisia.Näitä tulee varmaan tehtyä uudelleen.
Näistä tuli superhyviä fazerin vadelmanmakuisella suklaalla!
Tuua: olisiko puoli senttiä halkaisijaltaan isoimmat palat. 🙂
Miun suosikki ohje täällä! Miten pieneksi silpuksi oikein silppuat tuon suklaan, kun minulla jo 175g tuntuu siltä, että pallot pysyy vain juuri ja juuri kasassa? Itse jätän melko isoiksi palat, niin maistuvat myös keksin seassa 🙂
Nosebleednougat: voisihan näitä koristella vähän joulupiparien tapaan vaikka pikeerillä + nonparelleilla tai itse suosin Candy melts -nappeja, joita saa eri väreissä.
Hei! Osaisitko sanoa, että voisiko näitä koristella jotenkin joulun alla lahjaksi? Jos voi, niin millä niitä kannattaisi koristella? 🙂
Sisal: kiitos, että tulit kertomaan kokemuksistasi, hyviä pointteja! Keksit ovat melko litteitä vehnäjauhoillakin, joten ei välttämättä ollut jauhojen vika. 🙂
Piece Of Helsinki
Tein juuri puolikkaan koe-erän gluteenittomina, eli vaihdoin jauhot Sunnuntain gluteenittomaan jauhoseokseen, ja aiempia kommentteja mukaillen laitoin teelusikallisen psylliumia, mutta heitin sen jauhojen sekaan ettei koko taikina hyytelöidy ennen aikojaan, siitäkin on huonoja kokemuksia kakkupohjan kanssa.
Leivinjauhetta laitoin puolikkaaseen reseptiin teelusikallisen edellisen kommentin mukaisesti. En tiedä johtuiko siitä, vai luultavammin gluteenittomuudesta, että kekseistä tuli aika litteitä, vaikka uuniin laitettaessa olivat lihapullan kokoisia kekoja.
Leivinjauheen vähentämisestä huolimatta kekseissä on vielä aika vahva leivinjauheen maku, toki se gluteenittomassa tuotteessa voi tulla esiin paremmin kuin vehnäjauhoilla tehdyssä, sillä gluteenittomat jauhot ovat (ainakin omasta mielestäni) aika mauttomia ja siten eivät myöskään peitä makuja alleen.
Koostumus on yllättävän hyvä gluteenittomaksi, hieman sitkeä jopa jota tällaiselta keksiltä odottaakin. Lapsille uskoisin uppoavan kuin kuuma veitsi voihin, varsinkin kun tarkoitus on laittaa keksien väliin täyte ja tehdä niistä whoopieseja.
sokerivarpunen: okei, jään kuulolle. 🙂
Kokeilin vähentää leivinjauhetta yhdellä teelusikallisella. Makuun vaikutti ehkä vähän. Vaikea sanoa kun viime kerrasta on aikaa. Koostumukseen ei ainakaan ollut pahoja vaikutuksia. Keksit kovettuivat ehkä hieman enemmän, mutta sisus jäi pehmeäksi kuitenkin. Sitä voisi ehkä kompensoida vielä hieman lyhyemmällä paistoajalla, mutta sitten keksit jäävät hieman pulleammiksi. Testit jatkuvat kun paistan loput nyt pakkasessa olevasta taikinasta 😀
sokerivarpunen: vaikea sanoa, olisiko sivumaku voinut johtua leivinjauheesta. Mutta varmasti voit kokeilua varten vähentää ainakin teelusikallisen!
Keksit ovat muuten herkullisia, mutta niissä on sivumaku, joka mahdollisesti tulee leivinjauheesta. Uskaltaisikohan kokeilla hieman pienemmällä määrällä vai voiko maku johtua jostain muusta?
Hienoa! Seuraavata satsista sitten osa pakkaseen! Kiitos. 🙂
HaLi
Henna80: Olen pakastanut taikinaa ja hyvin toimi.
Hei! Osaatko sanoa voisiko tätä taikinaa pakastaa? Tuli aika reippaasti ihan noin niinku yhdelle perheen päiväkahville. Mut ois hyvät jos vois tehä ns. pikaseen yllättäville vieraille. 🙂
Kakkuherttuatar
Hemminki: olethan muistanut vatkata munat vispilällä rasvan ja sokereiden joukkoon? Jos munat vain hämmentää, tällöin rasva jää kulhossa erilleen muista aineksista. Kun käsivispilällä kunnolla pyöräyttää, massasta tulee yhtenäistä ja rasva sekoittuu kunnolla tasaisesti taikinaan. Voisiko selitys löytyä siitä? Nämä ovat pysyneet meidän ehdottomina suosikkeina niin on tullut pyöritettyä taikinaa kerran jos toisenkin 😉 Ja viimeksi kiinnitin huomiota juuri tuohon vispaamiseen, vaatii aina kunnon vispauksen että saa tasaisen taikinan.
Paiston jälkeen keksit suorastaan sulavat suussa, mutta suuhun jää ikävä rasvaisuus. Kaikki joille keksejä olen tarjonnut, ovat todenneet että taitaa olla aika paljon rasvaa. Täytyypä kokeilla seuraavalla kerralla margariinia, josko se auttaisi asiaa 🙂
Gluteenittomat tosiaan leviävät täälläkin enemmän, jauhojen lisäys teki jauhoisen maun, joten mieluummin annan levitä kuin lisään jauhoja. Taisin joskus hätäisenä paistaa liian kuumassa leivinuunissa, silloin eivät levinneet niin paljon 🙂
Hemminki: miltä keksit ovat vaikuttaneet paiston jälkeen, ovatko silloinkin olleet vielä liian rasvaisia? Itse olen tainnut käyttää margariinia, voihan se hiukan vaikuttaa. En ole noteerannut rasvaisuutta, mutta toki se jossain määrin kuuluu asiaan eli ehkäpä en ole vain kiinnittänyt asiaan huomiota. 🙂
Olen nyt jo useammankin kerran tehnyt tällä ohjeella pikkuleipiä ja joka kerta kohtaan saman ongelman: taikina jää ERITTÄIN rasvaiseksi, taikina suorastaan lilluu rasvassa ja pellille nostamista nokareista rasva valuu pellille. Ällöä :/ Mitä mahdan tehdä väärin? Onko kyse siitä, että käytän margariinin sijasta voita? Ihanaa, jos pystyisit auttamaan epätoivoista 🙂
s4de :
12.11.2013 13:33
Näitä on useasti tullut tehtyä ja mielestäni resepti on cookie ohjeista paras!:) Näitä olen yrittänyt muuttaa gluteenittomaksi muuttamalla vaan jauhot gluteenittomaksi (määrä sama). Taikina on hyvän tuntuinen mutta uunissa leviää isoksi pellin kokoiseksi levyksi (?) Mikä voisi olla avuksi? Jauhojen vähentäminen? Keksien tekeminen muottiin? Jos joku osaa auttaa niin kiitos etukäteen:)!
Koita käyttää GL-taikinaan psyllium-kuitua! Itse muiden GL-taikinoiden kanssa painiessa luin tämän kuitulisän auttavan juuri ”valuvaan” lopputulokseen kunhan määrä on oikea. Aikas stydiä sidos-kuitu kyseessä, joten luulisin että pieni määrä tähänkin taikinaan riittänee, ehkä 2rkl..? Itse syön Psylliumia smoothieen sekoitettuna joka päivä, sillä tavalla tuttu tavara. Täytyisi testata ensin itse ko.taikinaa näin väänneltynä, mutta malttamattomana kirjustelin tästä Psylliumista heti 🙂
Tosi hyviä! Eivät tosin niinkään keksejä, vaan jäivät lihapullien näköisiksi 🙂 Tein melko pieniä 43 kpl
Omaan makuuni vieläkin herkummat keksit syntyvät korvaamalla ohjeen tumma suklaa 150-jopa 300g kermatoffeella!:3 sulaa uunissa ihanan siirappisiksi lätäköiksi/kuopiksi ja maku maitosuklaan kaverina ah niin samettinen!
Tämän ohjeen kaurahiutaleelliset versiot ovat valmina huomisia lastenkutsuja varten. Tein reilusta teelusikallisesta taikinaa aina pallukan ja lopputuloksena oli 64 kpl juuri sopivan kokoisia keksejä. Vähän jäi taikinaa pikkuleipureiden maisteltavaksikin. Ihanan pehmeitä ja herkullisia keksejä!
sojan kotikeittiö
joulusuklaa toimis varmasti hyvin =)
Niin ja piti vielä lisätä, että itsellä tuli 24 kpl. Laitoin 12/pelti, jolloin eivät levinneet toisiinsa kiinni.
Aivan huippuja nämä keksit! Itse jätin kookoshiutaleet vaan kokonaan pois ja vähän joitakin muita määriä vähensin ja super hyviä tuli, parhaita keksejä mitä oon tehnyt 🙂
Tuli tässä kans mieleen, että millaisiakohan tulisi, jos suklaaksi laittaisi fazerin joulusuklaata? Sopisikohan hyvin ja maistuisikohan joululta?
nää on ihan huikeita! ulkonäkö pettää. hitti tarjoilussa kun tarjoilussa.
Näitä on useasti tullut tehtyä ja mielestäni resepti on cookie ohjeista paras!:) Näitä olen yrittänyt muuttaa gluteenittomaksi muuttamalla vaan jauhot gluteenittomaksi (määrä sama). Taikina on hyvän tuntuinen mutta uunissa leviää isoksi pellin kokoiseksi levyksi (?) Mikä voisi olla avuksi? Jauhojen vähentäminen? Keksien tekeminen muottiin? Jos joku osaa auttaa niin kiitos etukäteen:)!
Tehtiin näitä RiikkaKo:n kanssa uudestaan, 40 kpl tuli tällä kertaa. Ilmeisesti tuli hiukan pehmeämpi taikina kun nyt levisivät sopivasti.
ALMAKOIRA:
Tuosta ei Kinuskikissa ole tainnut tehdä muistikirjaansa merkintöjä. Jokaisella se lihapullakin on vähän erikokoinen. 😉 Vähintäänkin yksiä kutsuja varten tulee riittävästi, jos ei kovin isoista juhlista ole kyse. Jos jää yli, niin sitten se pakastin tulee jelppimään. 😉
Uskon, että kommenteissa voi löytyä kappalemääriä.
Nyt pommitan kysymyksillä mutta mietin vielä, että montako kappaletta näitä noin suurinpiirtein tulee? 🙂
ALMAKOIRA:
Voi tehdä pari päivää aikaisemmin. Jos pidemmän aikaa pitäisi säilyä tuoreen veroisina, niin pakastamalla onnistuu. 🙂
Kuinka kauan nämä keksit ”säilyvät” hyvinä? Voiko tehdä esim pari päivää aikaisemmin, ennen kuin pääsevät tarjolle? 🙂
ruskamarja: ohjeideni lämpötilat ovat aina tavalliselle uunille tarkoitettu. Huoneenlämmössä säilytän, pari päivää nyt ainakin.
Kiitos mukavasta palautteesta leksa ja RiikkaKo!
Onko uunisi kiertoilma vai tavallinen? Jos iertoilma, niin mikä lämpötila tavalliselle uunille olisi oikea?
Kauanko nämä keksit säilyvät ja säilytätkö jääkaapissa?
Täytyy kokeilla näitä viikon päästä..
leksa
Taivaallisen hyviä tuli, erinnomainen kiitos erinnomaisesta ohjeesta. Ongelmiakin tuli kun hyvän makuun oli päässyt, oli vaikeaa lopettaa mässäilyä. Käytin Pandan 130g tumman ja vaaleen levyn kokonaan ja sormilla napsuttelin pieniksi paloiksi. Lisäksi tein kekseistä paksuja, ne sitten vaativatkin kaksin kolmin kertaisen paistoajan.
Tehtiin tällä ohjeella pikkuleipiä. Kookos vaihdettiin mantelijauheeseen. Tehtiin aika pieniä kökköjä melkein 50 kpl, eivät levinneet oikeastaan ollenkaan vaan jäivät kasamaisiksi mutta maku oli järjettömän hyvä. Tätä tehdään taatusti toistekin!
WUGEZU:
Kinuskit ovat vaihtaneet joissain resepteissä vehnäjauhot päittäin gluteenittomiin jauhoihin ilman isompaa ongelmaa. Rakenteesta sattaa kyllä tulla hiukan hajoavamman tuntuinen. Alta saattaa mahdollisesti löytyä ”gluteenittomia” kommentteja.
Tietävät Kinuskit, haluaisitteko tulla kertomaan mielipiteenne? 🙂
wugezu
Onnistuukoha nämä, gluteenittomista jauhoista? Jos ihan vaan korvaa vehnäjauhot samalla määrällä gluteenittomia jauhoja, vai tarviiko lisätä jotain sidosaineita?
NOMOM:
Ilman kananmunaa siis selvitään! Kiitos tiedosta! 🙂
Itse kokeilin tätä ilman kananmunaa ja kananmunalla, onnistui kummatkin. Itse lorautin vähän maitoa nesteeksi kananmunan tilalle.
NITU:
Varmuudella ei osaa sanoa, koska tuota Kinuskikissa ei ole kokeillut. Miellään jotain nestettä kuitenkin kananmunan tilalle. Usein neuvotaan korvaamaan muna makeissa leivonnaisissa hedelmäsoseella, omena-, banaani- jne. Vai kokeilisitko kananmunankorviketta? Sitä myydään apteekeissa ja luontaistuotekaupoissa. Googlesta saattaa löytyä lisää vaihtoehtoja.