
Pappilan hätävaran ideana on koota jälkiruoka kaapista löytyvistä aineksista, kuten pullanjämistä, kakkupohjasta, hillosta ja kermasta. Arkisen taustansa takia jälkiruoasta tapaa hyvin erilaisia muunnelmia. Arkisesti minä itsekin Pappilan hätävaraan tutustuin; työpaikan ruokalassa. Silloin jälkkäri oli koottu juuri tässä kakussa esiintyvistä elementeistä: kekseistä, kermavaahdosta, marengeista ja puolukoista. Mikään muu muunnelma ei olekaan sille sittemmin vetänyt vertoja.
Kun jälkiruoasta tehdään kakku ja se koristellaan yksinkertaisesti mutta juhlavasti, ei herkkua voi enää kutsua alkuperäisellä nimellä. Olkoon tämä siis Pappilan parempi kakku.
Kakun tarjoiluhetki kannattaa ajoittaa johonkin 12 ja 24 tunnin välille sen valmistamisesta. Tällöin keksit ovat pehmenneet (leikkautumispehmeitä ne ovat kyllä jo hyydytysajan jälkeen), mutta täytteen sisään piilotetut marengit ovat vielä pitäneet muotonsa. Maun puolesta kakku vain paranee jääkaapissa: keksit pehmenevät entisestään ja puolukoiden kirpeys tasoittuu. Marengit voisi myös jättää pois täytteen seasta ja koota vasta ennen tarjoilua keoksi kakun päälle. Näin kakun voisi huoletta tehdä valmiiksi parikin päivää etukäteen.
Marenki-puolukkakakku
5 liivatelehteä
3,3 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
2 dl kuohukermaa
½ dl vettä
250 g digestive-keksejä
150 g puolukoita
70 g marenkeja
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vuoraa irtpohjavuoan (halkaisija 24-26 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille ruokaöljyä.
Mittaa vaahtoutuva vaniljakastike ja kuohukerma kulhoon ja vatkaa ne yhdessä vaahdoksi.
Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata liivatteet veteen. Sekoita liivatevesi ohuena nauhana kevyesti vatkaten kerma-vaniljavaahtoon.
Levitä kokonaisia digestive-keksejä vuoan pohjalle. Ripottele päälle puolukoita.
Levitä päälle puolet täytteestä ja marengeista. Murskaa sekaan keksejä ja ripottele puolukoita.
Kokoa seuraava kerros samaan tapaan.
Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle.
SANNII:
Kinuskikissan marengit olivat kotoisin kaupasta. Ison tähtityllan Kinuskikissa ottaisi käyttöön omia marenkeja tehdessä.
*millä pursottimen
Ootko tenhy marengit ite vai ootko ostanut kaupasta?Jos oot ite tehny niin missä pursottimesn suuttimella saa noin siistejä marenkeja?:)
sojan kotikeittiö
näinpä taidan tehdä, tosiaan aika makeehan toi muu setti tossa on, että eikun limetahna kehiin vaan. Tänään onkin tarkotus naapurin kanssa palaveerata vapun menusta =)
soja: voisi olla aika ihana niinkin, että tekisi tämän ohjeen, mutta vaihtaisi puolukat lime curd -nokareisiin? Limetahnaa saisi kyllä olla reippaasti, jotta makea-hapan-yhdistelmä toteutuu.
sojan kotikeittiö
hhmmm. tässä mietin mitä tekisin vapuksi, ja tavoitteena olisi käyttää viikonlopun juhlista jääneet marengit johonkin. Katsoin míelenkiinnolla tuota orvokkikakkuakin, se lemoncurd oli kivan kuuloinen. Onko jollain kokemusta, miten tätä ohjetta vois muokata, että saisin sekä marengit että kaapissa olevan limecurdin käytettyä? jos vaikka tekis vaniljarahka-kermayhdistelmän ja väliin limecurdia. Vieläkö se jotain makua kaipaisi? joku marja tai hedelmä? Nyt ei omt aivot vielä raksuta kun koitan toipua viikonlopun kaksosten 3v synttäreistä =)
Kiva juttu, fanikatti! Vanhoja ohjeita on hyvä nostaa aina välillä esiin. Jotkut jutut vaan jää paremmin mieleen ja tämä on omalla kohdallani yksi niistä. 🙂
Kiitos vinkistä, Kinuskikissa. :-)Olin juuri miettimässä, mikä meidän tiimin kakuksi naistenpäivänä. Tämä se on, suloinen, kaunis ja herkullinen. Ja vähän extra erilainen. Olen kerran aikaisemminkin jo tehnyt, joten varman päälle on valinta.
Jokin meni nyt pieleen… Luultavasti se, että piti ostaa vaniljakastikepurkki, joka on 3,3 dl ja löysin Valion vanhan ajan vaniljakastikkeen, joka on ”vain” vispautuva. Kerma ei sen kans millään vaahtoutunut kunnolla. Liivatteen jälkeen siitä tuli vähän kuin sitkeää. Se juuri ja juuri riitti kahteen kerrokseen ja koko ”kakku” jäi puoleen väliin vuokaa. Katotaan mitä tapahtuu yön aikana jääkaapissa. Seuraavalla kerralla siis tuo Floran Vanilla jos tää ei onnistu!
Tein eilen toistamiseen tätä ihanaa kakkua;) Laitoin puolukoiden sijaan pakastemustikoita, tuoreita mansikoita, sit ihan tavallisia kaurakeksiä digestivekeksien sijaan. Lisäsin myös tuorejuustoa ja rahkaa täytteeseen, purkin kumpaakin, jotta sain enemmän täytettä. Lisäksi tomusokeria hieman makeuttamaan mössöä sekä 1-2 liivatetta enemmän. Ainakin ekalla kerralla onnistui mainiosti! Lapsille ja äidille ainakin maistuu!
Tämä oli aivan ihanaa! Itse asiassa olen tehnyt tätä muutaman kerran ja aina ollut menestys ja saanut paljon kehuja. Täytyy myöntää, että viimeksi hieman oikaisin… Käytin silloin jääkaapista löytynyttä Flora vispiä, ihan vähäsen laitoin vaniljasokeria ja summamutikassa vaniljakreemijauhetta, että kermasta tuli jämäkämpää. Jätin liivatteet siitä pois kokonaan. Oli nimittäin liivatteet meidän keittiöstä loppu ja kuohukerma ja vaniljakastikekin kaupassa, joten täytyi hieman soveltaa. Ihan hyvin toimi ohje näinkin.
Itse sain ystävältäni kerran vinkin, jossa tällainen Pappilan hätävara tehdään korkeaan lasiseen maljaan. Vuorotellen kääretorttuviipaleita, päälle kerma-vanilja-mascarponevaahto, siihen vielä reilusti vadelmia, taas kerros uudelleen alusta niin kauan, mitä kääretorttua ja maljan reunaa riittää. Aivan upean näköinen ja makuinen kakku tulee. Ei tarvi liivatettakaan laittaa mukaan. Annostellaan sitten isolla lusikalla; näyttävää ja niin helppoa 🙂
Kannattaa kokeilla, myös tämä kannattaa tehdä edellisenä päivänä valmiiksi.
Olipa nopea, helppo ja ihana ohje! Tein itse pakasteesta löytyneistä mustikoista ja vadelmista ja hyvää tuli. Käytin gluteenittomia digestive-keksejä, jotka toimivat myöskin. Ainut miinus oli, että marengit sulivat ruman näköisisksi, varsinkin päälliosassa tämä oli hiukka miinus. Muuten on niin hauskan näköinen kakku! Mutta tein valmiiksi kylläkin jo vajaa vuorokausi ennen tarjoilua ja säilytin jääkaapissa kakkukuvun sisällä, eli olisko siinä syy. Mutta ehdottomasti teen vielä joskus toiste, kiitos ohjeesta!
Karvinen: muistathan, että diabetesta sairastavan tulee tosiaan laskea hiilihydraatteja, mutta myös syödä niitä. Diabetes ja karppaus eivät sovi yhteen. Tuossa linkissä olleessa reseptissä vehnäjauhot voi korvata luontaisesti gluteenittomilla jauholla = vehnätön ja gluteeniton ja vielä karpimman version saa kun korvaa sokerin makeutusaineella ja alentaa paistolämpötilaa hiukan.
Heips Safkaseireeni !
Joo eipä sen kinuskikissan tarvi alkaa karppaamaan.
Kuitenki karppaajien ohjeet eivät ole pelkästään karppaajille, vaan kyseessä saattaapi olla myöskin diabetesta sairastava jonka pitää niitä hiilihydraatteja laskiskella.
Tuossa ohjeessa jonka linkitit on tiettyjä asioita jota ei voi ehkäpä syödä mysö jonkun muun sairauden takia esim:vehnäallergia.
Terkuin EI KARPPAAJA !
MIROIN:
Kinuskikeittiössä ei ole kokeiltu, mutta ei noissa ohjeen aineissa ja valmistuksessa ole sellaista, mikä epäilyttää. Eli uskoisin onnistuvan. Itse tekisin kakun päällistä myöten valmiiksi pakkaseen.
Kestäisiköhän kakku pakastusta?
Tosi hyvää, kiitos taas hyvästä ohjeesta
Tää oli hyvää! Tarttee kesällä testata muillakin marjoilla, vadelma olis varmaan aikas ihana.
Vaikka leivonkin aika paljon ja yritän panostaa kauniiseen ulkonäköön, niin tästä ei yksi vieras meinannut uskoa, että on itse tehty 🙂 oli kuulemma sen verran näyttävä 🙂
Leivonta ja karppaus eivät oikein istu yhteen, makeisiin ja myös suolaisiin leivonnaisiin kun tuppaa tarvittavan sokeria ja jotakin jauhoa. Karppausblogejakin riittää ja niistä löytyy kyllä jälkkäriohjeitakin. Eli Kinuskikissan ei mielestäni tarvitse huomioida juurikaan karppausvillitystä. Todelliset erikoisruokavaliot ovat erikseen (gluteeniton jne), ja niihin Kissa onkin vinkkejä usein antanut.
Tässä vinkki yhdestä melko hyvin karppaajallekin istuvasta leivonnaisesta: http://safkaseireeni.blogspot.com/2011/10/lammin-juustokakku-ja-vadelmakastike.html
Krizu: sijoituksia ei sen kummemmin jaettu, ainoastaan voittaja.
touhupossu ja karvinen: Kinuskikissa pyrkii toki huomioimaan karppausvillityksenkin, vaikka karppaus tuntuukin Kinuskikissan näkökulmasta vähän etäiseltä. 😉 Kevään aikana, kevään aikana!
millimolli ja Tansku84: hienoa, että olitte jo ehtineet testailemaan. Ja tosiaan lisäänpä tuohon ohjeeseenkin, että tässä voi hyvin hyödyntää muitakin marjoja!
vaahtis: määrä on tosiaan tarkka. 🙂 Kyseessä on Flora Vanillan extra-iso purkki.
Kiinnostaisi vielä, kuinka monennen sijan Kinuskikissa sai Pauligin kisassa? 🙂
Huoh…perinteinen leivonta/kokkaus kunniaan! Ei joka paikkaan tarvitse tunkea karppausta. Oikeasti: karppausta on lehdet ym. pullollaan ja ihan omia foorumeita ja kirjallisuutta löytyy runsaasti. Erikoistumiset erikseen ja Kinuskikissa olkoon erikoistunut ”tavikseen” 🙂
Heipsan Kinuskikissalle !
Olisi pikku pyynti. Voisisitkos tehdä jotakin makeata ohjetta KARPPAAJALLE ? Olisin siitä sitten niin mielissäni ja varmaan moni muukin saattaisi tykätä.
Erinomaista sanoisin – myös tyrnien kanssa 🙂
Minä kokeilin puolukoiden sijaan tyrnimarjoja – kohta päästään maistamaan 🙂
Tein tästä maidottoman ja liivaatteetoman version ja namia tuli! http://my-blueberry-dream.blogspot.com/
Ihanan yksinkertainen ohje upeaan lopputulokseen nähden. Omasta tuotoksesta ei tullut kyllä yhtä nättiä mutta kiva silti.
Pappilan tyttärenä täytyy ehdottomasti testata 😉 Näyttää herkulliselta ja sinä jos kuka saat tällaisenkin hätävara-kakun näyttämään upealta!
MINTTUKARKKISI:
Puolukat ylläolevassa kakussa ovatkin pakkasesta kotoisin, kuulin juuri, joten jäiset terveiset sinulle Kinuskikissalta! 🙂
MINTTUKARKKISI:
Kakun sisään voi huoletta ripotella puolukat jäisinä. Vihreää valoa myös koristepuolukoille kakun päälle. Puolukat pysyvät niin hyvin kuosissaan sulaessaankin, ettei tuossa ole mielestäni ongelmaa. 🙂
Voisiko kakussa käyttää jäisiä puolukoita? ei tosin kyllä pysy niin kauniina kuin tuoreet..
Ttestaukseen menee huomenna 🙂 näyttää herkulliselta 🙂
Tämä ohje pitääkin laittaa korvan taakse, pidän juuri tällaisista kakuista, joita ei tarvitse paistaa.
Ihmettelen kuitenkin tuon vaahtoutuvan vaniljakastikkeen määrää. Kuulostaa vaan minun korvaani hassun tarkalta 3,3 dl 🙂
Kiitos kaikille kommentoijille, olette tosi tärkeitä!!
lillaluppa: kiitos luottamuksesta! 🙂 Piristit hauskalla viestilläsi kovasti iltaani. 🙂 Ulokkeella on tosiaan juuri tuo tarkoitus. Sen voi leikata pois sitten, kun kakku on onnellisesti tarjoilulautasella. Lisää kokoamisvinkkejä löydät muuten tästä ohjeesta:
http://www.kinuskikissa.fi/kakun-tayttaminen-esittelyssa-eri-vaihtoehdot/?ref=146
Korento: kiitos, että huomasit, liivatekohta oli tosiaan jäänyt ohjeesta mainitsematta, mutta nyt on lisätty.
Aivan ihanan näköinen! Ja varmasti vähintään yhtä hyvän makuinen! huh…
Hurmaavan herkullisen näköinen 🙂
Tuijotin pitkään vuoan ulkoreinassa olevaa paperinrepaletta, että mikä tuo on ja onko se jotenkin oleellinen, vai vahingossa kuvaan jäänyt, mutta koska tiedän Kinuskikissan olevan tarkka ulkoisista asioista, täytyi siis repaleelle olla jokin merkitys, Kunnes keksin sen!!! 🙂
Olet jättänyt sen tarkoituksella, koska siitä vetämällä, kakku on helppo siirtää toiselle tarjoilualustalle. Mahtavaa, koska itse en onnistu siinä KOSKAAN ilman vahinkoja ja jännityshetkiä. Enkä ole koskaan tajunnut tehdä noin. JEE!!!! 😀 ihminen on iloinen pienistä asioista.
Korennolle! On tossa Kinuskikissan ohjeessa ”liivatteen sulattaminen ja
lisääminen täytteeseen”. Ainakin mää löysin sen kohdan.
Ihanaa! Tuli ihan lapsuus mieleen – meillä tehtiin hätävara pippareista, puolukkahillosta ja kermavaahdosta. Njam!
Voi kun KAUNIS KAKKU ! IHANA! Testiin menee!
Kiitos taas ohjeesta!
Vaikka en ole mitenkään puolukoiden ystävä, mutta koristeena ne ovat kyllä tosi kauniita 🙂
Kaunis kakku!
Onpas nätti ja herkullisen oloinen. Pistän korvan taakse! Ohjeesta on tainnut unohtua kohta ”liivatteen sulattaminen ja lisääminen täytteeseen”, jonka nyt moni varmasti tajuaa tehdä ilman ohjeen mainintaakin, mutta voi sitä kai joku jäädä kaipaamaankin ja ihmettelemään… 🙂