20.08.2020   43 kommenttia Kategoria: Helpot ja nopeat,  Jälkiruoat,  Muut juhlapöydän kakut,  Täytekakut
Erityisruokavaliot: Pähkinätön

Pappilan parempi kakku


Vinkki:

Kakku kannattaa tarjota saman päivän aikana, mahdollisimman pian hyytymisajan täytyttyä, jotta marengit säilyttävät rapeutensa.

Pappilan hätävaran ideana on koota jälkiruoka kaapista löytyvistä aineksista, kuten pullanjämistä, kakkupohjasta, hillosta ja kermasta. Arkisen taustansa takia jälkiruoasta tapaa hyvin erilaisia muunnelmia. Arkisesti minä itsekin Pappilan hätävaraan tutustuin; työpaikan ruokalassa. Silloin jälkkäri oli koottu juuri tässä kakussa esiintyvistä elementeistä: kekseistä, kermavaahdosta, marengeista ja puolukoista. Mikään muu muunnelma ei olekaan sille sittemmin vetänyt vertoja.

Kun jälkiruoasta tehdään kakku ja se koristellaan yksinkertaisesti mutta juhlavasti, ei herkkua voi enää kutsua alkuperäisellä nimellä. Olkoon tämä siis Pappilan parempi kakku.

Kakun tarjoiluhetki kannattaa ajoittaa johonkin 12 ja 24 tunnin välille sen valmistamisesta. Tällöin keksit ovat pehmenneet (leikkautumispehmeitä ne ovat kyllä jo hyydytysajan jälkeen), mutta täytteen sisään piilotetut marengit ovat vielä pitäneet muotonsa. Maun puolesta kakku vain paranee jääkaapissa: keksit pehmenevät entisestään ja puolukoiden kirpeys tasoittuu. Marengit voisi myös jättää pois täytteen seasta ja koota vasta ennen tarjoilua keoksi kakun päälle. Näin kakun voisi huoletta tehdä valmiiksi parikin päivää etukäteen.

Ainesosat

Ainekset
  • 5 liivatelehteä
  • 3.5 dl vaahtoutuvaa vaniljakastiketta
  • 2 dl kuohukermaa
  • 1 vaniljatanko
  • 0.5 dl vettä
  • 140 g puolukoita (pakastettuja tai tuoreita)
  • 250 g digestivekeksejä
  • 90 g vaaleanpunaisia marenkeja

Valmistusohjeet

Vuoraa irtopohjavuoan (halkaisija 24 cm) pohja leivinpaperilla. Sivele reunoille ruokaöljyä tai suojaa reunakalvolla, jotta kakkua irtoaa siistimmin.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Mittaa vaahtoutuva vaniljakastike ja kuohukerma kulhoon ja vatkaa ne yhdessä vaahdoksi.

Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi sisältä siemenet vaahdon joukkoon.

Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sulata siihen liotetut liivatteet. Sekoita liivatevesi ohuena nauhana kevyesti vatkaten vaniljavaahdon joukkoon.

Jos käytät pakastepuolukoita, niitä ei tarvitse sulattaa ennen täyttämistä. Jäiset puolukat nopeuttavat hyytymistä.

Laita kokonaisia digestivekeksejä ja marenkeja vuoan pohjalle. Ripottele päälle puolukoita. Kaada vuokaan puolet täytevaahdosta. Tee seuraava kerros samaan tapaan. Säästä pari keksiä, muutamia marenkeja ja hieman puolukoita kakun koristeluun.

Anna kakun hyytyä jääkaapissa noin 3 tuntia. Irrota vuoasta ja siirrä tarjoilulautaselle. Koristele ennen tarjoilua.

Valmistusaika: 4 t

Vaikeusaste: Helppo

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
14 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat