04.10.2018   2 kommenttia Kategoria: Makuja maailmalta,  Pikkuleivät
Erityisruokavaliot: Liivatteeton,  Pähkinätön

Pan Banging Cookies


Löysin tämän houkuttelevan chocolate chip cookie -muunnelman selaillessani amerikkalaisia leivontasivustoja. Kerta toisensa jälkeen törmäsin näihin erikoisuuksiin, joita cookie-fanit leipovat nyt innokkaasti. Nimi viittaa keksien hauskaan valmistustapaan, jossa ne lässäytetään peltiä ravistelemalla tai pamauttamalla useaan otteeseen paiston aikana. Tämä saa aikaan aaltomaisen efektin keksin reunoille.

Nämä keksit ovat jättimäisiä – yksi edellytys tekniikan onnistumiselle. Mutta ei vain ulkonäkö, vaan myös rakenne! Näin paistettuina keksit leviävät ihanan ohuiksi. Reuna on rapea ja sisus hieman sitkeä – juuri niin kuin aidoissa amerikkalaisissa cookieissa kuuluu ollakin! Kekseistä voi leikata kapeita paloja, jos tarjolla on muutakin makeaa.

Pan Banging Cookiet ovat lähtöisin Sarah Kiefferin kirjasta The Vanilla Bean Baking Book. Testasin tekniikkaa hieman erilaisilla muunnelmilla nähdäkseni, miten tarkkaan alkuperäistä ohjetta kannattaa noudattaa. Lopputulos oli se, että ilman pakastustakin syntyy ihan kelvollinen efekti, eikä koko peltiä ole välttämätöntä pakastaa. Jos kuitenkin haluaa pelata varman päälle optimaalisen muodon aikaan saamiseksi, suosittelen noudattamaan ohjetta tipitarkasti. Alumiinifolion käyttö leivinpaperin sijaan on suositeltavaa, koska keksien lässäyttäminen on sen kanssa helpompaa: folio lennähtää hallitummin ylöspäin ja siitä saa myös napakamman otteen nostettaessa.

10 jättikeksiä

Taikina:
4 ½ dl vehnäjauhoja
½ tl ruokasoodaa
½ tl suolaa
225 g huoneenlämpöistä voita
3 dl sokeria
¾ dl fariinisokeria
1 iso muna
1 tl vaniljauutetta
2 rkl vettä
110 g tummaa suklaata


Leikkaa suklaa hienoksi rouheeksi. Yhdistä vehnäjauhot, ruokasooda ja suola keskenään. Vatkaa voita parin minuutin ajan. Lisää sitten sokerit ja jatka vatkaamista 2-3 minuuttia, kunnes seos on kuohkeaa. Sekoita joukkoon muna, vaniljauute ja vesi. Lisää lopuksi jauhoseos ja suklaarouhe.

Muotoile taikinasta 100 g:n kokoisia palloja (= 10 kappaletta). Keksien koko saa aikaan aaltoilevan ulkoreunan, eikä efekti ole yhtä näyttävä, jos jätät pallot pienemmiksi.

Vuoraa kolme uunipeltiä alumiinifoliolla, himmeä puoli ylöspäin. Useamman pellin käyttö on järkevää, koska keksipallot jäädytetään peltien kanssa ennen paistamista. Laita pellin päälle 3-4 keksipalloa (älä litistä palloja). Nosta pelti pakastimeen 15 minuutiksi ennen paistamista.

Lämmitä uuni 175 asteeseen.

Nosta pelti pakastimesta suoraan uuniin. Laita paiston aikana seuraava pelti pakastimeen. Keksien kokonaispaistoaika on 20-23 minuuttia.

Aloita 10 minuutin jälkeen pellin täräyttely parin minuutin välein. Avaa luukku ja ota pelti ulos. Ravista peltiä voimakkaasti, jolloin keksit lässähtävät. Voit myös laskea pellin uunin lukuun päälle, ottaa folion reunoista kiinni ja pudottaa keksejä sen päällä alaspäin tai ravistella folion reunoista. Itse tein vuorotellen kaikkea näistä.

Valmiit keksit ovat paistuneet reunoista rapeiksi ja saaneet jonkin verran väriä. Keskiosa saa jäädä hieman pehmeäksi. Anna keksien jäähtyä pellin päällä.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
13 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin lokakuun arvonta



Lokakuun arvonnassa on jaossa tuotepaketti, joka sisältää poro-lautasliinoja, salted caramel -makutomusokeria ja puolipallo-silikonivuoan.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit