06.03.2018   5 kommenttia Kategoria: Koristeet,  Pääsiäinen
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Maidoton,  Munaton,  Pähkinätön,  Vegaaninen

Pääsiäismunat


Innostuin tänä keväänä ajatuksesta tehdä itse pääsiäismunia. Alun perin tarkoitukseni oli tehdä munat suklaasta, mutta sitten värillisten massojen lumo vei mennessään. Vaniljamassasta tehdyt kuoret sisältävät syötävän yllätyksen. Voit käyttää näitä niin kakun koristeena kuin pöydän somisteena. Itse tehdyllä pääsiäismunalla ilahdutat myös ystävää tai juhlien emäntää/isäntää.

Pastellin väriset massat ovat ihanan hempeitä, mutta näitä voisi viedä enemmän suklaamunien suuntaan myös käyttämällä Toivepuodin uutuusmassoja: valkosuklaan ja maitosuklaan makuista muotoilumassaa.

Vinkit:

  • Jos haluat nopeuttaa massan kuivumista (esimerkiksi tehdessäsi isomman määrän munia, jolloin muotti täytyy saada nopeammin vapaaksi), sekoita 125 grammaan vaniljamassaa ½ tl CMC-jauhetta. Tämä kuivattaa massan nopeammin. Huomaathan, että ylimääräinen massa ei tämän jälkeen säily pehmeänä, joten käytä ainetta vain siihen määrään massaa, joka tulee kerralla käytetyksi.
  • Munanpuolikkaat voi liimata kiinni siten, että sisälle suljetun suklaamakeisen saadakseen muna on rikottava. Tällöin munat voi asetella pystyyn esimerkiksi munakuppeihin tai kakun päälle. Toinen vaihtoehto on jättää puolikkaat liimaamatta. Toisen puolikkaan voi koristella sokerimassasuikaleella pitämällä puolikasta pöytää vasten ja kun se on kuivahtanut, koristeltu puolikas laitetaan kanneksi toisen päälle. Näin tehtyjä munia voi käyttää toistuvasti namien jemmaamiseen ja ne säilyvät vaikka ensi pääsiäiseen!

Tarvikkeet:
erivärisiä vaniljamassoja (tässä valkoinen, turkoosi, vaaleanpunainen ja keltainen)
suklaamuotteja *)
kukkamuotteja
kukkakoristerakeita tai sokerihelmiä
elintarvikeliimaa tai sokerikuorrutetta
suklaakonvehteja tai -munia (sisälle)

*) Tässä käytetty sekä silikonisia että muovisia muotteja. Muotin kolojen koot ovat kuvan munien kohdalla 4 cm, 5 cm ja 8,5 cm.


Kauli vaniljamassa ohueksi levyksi (noin 2 mm). Ota ympyrämuotilla (tai nurin käännetyllä lasilla) levystä kuvioita. Mitoita ympyrän koko siten, että muottiin asetettuna se ulottuu hieman yli reunojen.

Mikäli käytät muovista muottia, siivilöi ympyrän toiselle puolelle tomusokeria. Tasoita tomusokeri sormilla levittämällä. Paina ympyrä muottiin tomusokeripuoli alaspäin. Jos muotin pinnassa on kuviota, älä liikuta levyä muotissa, vaan pidä se painelun aikana paikoillaan.

Leikkaa ylimääräinen massa muotin vaakapintaa myöten pois. Voit tasata reunan myös kääntämällä ylimääräisen massan kaksinkerroin muotin sisälle ja painella sen muottia vasten. Tai voit kääntää muotin toisinpäin pöytää vasten ja tasoittaa ylitulevan reunan tällä tavoin. Itse käytin vähän näitä kaikkia keinoja. 🙂 Reunan tasoittelu kannattaa tehdä huolellisesti, jotta puolikkaat saa aseteltua tiiviisti vastakkain.

Kun massan pinta on kuivahtanut ja asettunut muotoonsa (tapahtuu melko nopeasti), munanpuolikkaat kannattaa nostaa alustan päälle kuivumaan. Tämä nopeuttaa kuivumista. Auta irtoamista kuljettamalla veitsenkärkeä muotin ja massan välissä. Kuivumisnopeuteen vaikuttaa myös massan paksuus ja huoneilman kosteus. Varminta on antaa puolikkaiden kovettua yön yli.

Valmista munien kuivuessa päälle tulevat kukkakoristeet. Kauli sokerimassa hyvin ohueksi levyksi ja ota kukkamuoteilla (tässä koot 2,5 cm ja 1,9 cm) kuvioita.

Liimaa keskelle kukkakoristerae tai sokerihelmi. Muotoile isompaa kukkasta hieman koveraksi nostamalla terälehtiä ylöspäin.

Laita toiseen puolikkaaseen sisälle konvehti tai folioon kääritty suklaamuna. Sivele reunaan elintarvikeliimaa tai sokerikuorrutetta ja paina toinen puolikas päälle. Jos puolikkaiden väliin ja reilusti rakoa, voit paikata sitä liimalla. Anna liimauksen kuivua hetken aikaa.

Kauli massa ohuen ohueksi levyksi. Leikkaa kapeita suikaleita ja peitä suikaleilla munanpuolikkaiden liitoskohta. Isoissa munissa suikaleen voi liimata kahdesta pätkästä. Koristele pääty muotoilemalla suikaleista rusetti. Liimaa päälle kukkanen.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
5 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat