03.04.2020   14 kommenttia Kategoria: Pääsiäinen,  Täytekakut,  Yhteistyöreseptit
Erityisruokavaliot: Gluteeniton,  Liivatteeton,  Pähkinätön

Pääsiäisen Brita-kakku


Kaupallinen yhteistyö SAGAn kanssa.

Brita-kakku kulkee suomalaisten juhlissa vuodesta toiseen. Kakkutaikinan ja marengin yhdistelmä on ajaton ja mukautuu erilaisiin sesonkeihin. Kutsuvan keltainen ja hedelmäinen täyte tekee siitä pääsiäisherkun. Linnunpesät kakun koristelussa symboloivat uutta elämää, toivoa ja uskoa tulevaisuuteen. Sitä kaikkea tarvitaan näinä aikoina.

Tänä pääsiäisenä yksi kakku varmasti riittää oman perheen kesken nautittavaksi, mutta tarvittaessa pellillä paistettavaa kakkua on helppo skaalata isommallekin väelle. Tässä ohjeessa on reilu täyte ja sitä Brita mielestäni vaatii. Mikäli pidät paahdetusta mantelista, ripottele marengin pintaan mantelilastuja ennen paistamista. Brita-kakun pohjan voi pakastaa. Näin esimerkiksi isoja juhlia ajatellen yksi työvaihe on ennakolta hoidettu.

Vinkki: Jos haluat marengilla kuorrutetun pohjan päällimmäiseksi, tee täyte puolikkaana annoksena ja laita sitä vain yksi kerros kahden pohjan väliin.

n. 10 hengelle

Pohja:
150 g voita
3 dl vehnäjauhoja (tai gluteenitonta jauhoseosta)
1 ½ dl sokeria
1 ½ tl leivinjauhetta
3 keltuaista
1 ½ dl maitoa

Marenki:
3 valkuaista
1 ½ dl sokeria

Täyte:
5 dl kuohukermaa
2 rkl sokeria
2 prk säilykemangoa tai -persikkaa (tai fifty-fifty)
200 g sitruuna- tai appelsiinirahkaa
¾-1 dl vaniljakreemijauhetta

Linnunpesät (10 kappaletta):
4 valkuaista
3 dl sokeria
30 g tummaa suklaata
maitosuklaata
pieniä linnunmunamakeisia

Lisäksi:
tuoretta minttua
SAGA leivinpaperi 20 m


Linnunpesät kannattaa tehdä jo edellisenä päivänä. Laita valkuaiset ja sokeri kuumuutta kestävään astiaan, esimerkiksi teräskulho tai -kattila sopii hyvin. Sulata suklaa mikrossa miedolla lämmöllä (n. 200 W). Tee tämä juuri ennen seuraavaa vaihetta, jotta suklaasula ei ehdi jäähtyä liikaa muiden valmisteluiden aikana.

Laita toisen kattilan pohjalle vettä ja kuumenna kiehuvaksi. Aseta päälle valkuaisastia. Varmista, että astia on kosketuksissa vain vesihöyryn, ei kiehuvan veden kanssa. Sekoittele valkuaisseosta vesihauteessa käsivispilän avulla, kunnes seoksen lämpötila on kohonnut 60 asteeseen. Käytä apuna paistomittaria.

Nosta astia liedeltä. Jos käytit kattilaa, kaada valkuaisseos kulhoon, jossa vatkaaminen on helpompaa. Vatkaa seosta, kunnes se on jäähtynyt ja rakenteeltaan jämäkkää ja kiiltävää (noin 10 minuuttia). Sekoita joukkoon suklaasula ohuena nauhana rauhallisesti vatkaten.

Laita vaahto pursotuspussiin, jossa on tähtitylla. Pursota pieni nokare leivinpaperilla vuoratulle pellille ja tee sen ympärille päällekkäisiä marenkikierteitä. Huomioi, että marenki leviää jonkin verran uunissa, joten jätä keskelle riittävän iso tila.

Kuivata marenkeja 100 asteessa 1,5-2 tuntia. Anna jäähtyä. Tee pesien sisälle raastimen avulla maitosuklaasta hienoa rouhetta. Asettele päälle linnunmunamakeisia.

Sulata voi ja anna voisulan jäähtyä. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää keltuaiset, maito ja voisula ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi. Levitä taikina vajaan sentin paksuiseksi levyksi leivinpaperilla vuoratulle pellille (31 x 39 cm). Pohja leviää uunissa, joten taikinan ei tässä vaiheessa tarvitse ulottua reunaan saakka.

Mittaa valkuaiset kulhoon ja vatkaa kovaksi vaahdoksi (noin 5 minuuttia). Lisää sokeri pienissä erissä hyvin vatkaten. Annostele marenkivaahto nokareiksi pohjataikinan päälle ja levitä tasaiseksi.

Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 25 minuuttia. Anna jäähtyä. Leikkaa pohja keskeltä kahtia.

Vatkaa kerma ja sokeri vaahdoksi. Valuta ja soseuta säilykehedelmät. Sekoita kermavaahtoon hedelmäsose ja rahka. Lisää kreemijauhetta sen verran, että rakenne on selvästi jämäkkää. Näin se pysyy tukevasti pohjan päällä eikä pursua kakkua leikatessa. Nosta toinen pohjapuolikas tarjoilulautaselle ja levitä päälle puolet täytteestä (täytteen määrää ei pidä säikähtää!). Tee toinen kerros samaan tapaan.

Koristele pinta maitosuklaarouheella, linnunpesämarengeilla ja tuoreella mintulla.

Yhteistyössä SAGA

Suomessa valmistettu SAGA leivinpaperi on biohajoavaa ja kompostoituvaa ja se on valmistettu sertifioidusta puusta. Paperi on rasvatiivis ja lämmönsietokykyinen ja siinä on tarttumaton pinta. Leivinpaperi suojaa astioita/työtasoja, jolloin syntyy vähemmän tiskiä, mikä taas säästää aikaa ja resursseja. Lisäksi vuokaa ei tarvitse erikseen voidella.

Valmistusaika: 5 t

Vaikeusaste: Keskitaso

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
16 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat