08.07.2016   26 kommenttia Kategoria: Makuja maailmalta,  Täytekakut

Oopperakakku


oopperakakku

Oopperakakku (Gâteau Opéra) on ranskalaisten lahja herkkusuille. Se kutkuttelee samoja makuhermoja kuin oma juhlava klassikkomme, Ellen Svinhufvudin kakku. Mantelit ja kahvin makuinen kreemi ovat tässäkin kakussa tärkeässä roolissa. Olen muokannut alkuperäistä ohjetta hieman helpottaakseni valmistamista. Vaiheita riittää siitäkin huolimatta, mutta lopputulos on kokemisen arvoinen.

Vinkki: Klikkaa ainesluettelon otsikkoja päästäksesi ohjeessa oikeaan kohtaan!

Mantelipohja:
225 g kuorellisia manteleita
225 g (n. 3 ½ dl) tomusokeria
50 g voita
6 huoneenlämpöistä valkuaista
2 rkl sokeria
6 munaa
1 dl vehnäjauhoja

Kostukekahvi:
2 dl vettä
2 ½ rkl pikakahvijauhetta
2 ½ tl sokeria

Kahvikreemi:
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
1 vaniljatanko
1 rkl vettä
1 rkl pikakahvijauhetta
200 g huoneenlämpöistä voita

Suklaakreemi:
1 ¼ dl kevytmaitoa
½ dl kuohukermaa
240 g tummaa suklaata
60 g huoneenlämpöistä voita

Suklaakuorrute:
115 g voita
150 g tummaa suklaata



Mantelipohja

Murskaa mantelit jauhemaiseksi tehosekoittimessa. Yhdistä tomusokerin kanssa. Sulata voi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri pienissä erissä. Mittaa toiseen kulhoon mantelijauheseos ja munat. Vatkaa kuohkeaksi ja kevyesti vaahtomaiseksi. Lisää joukkoon jauhot rauhallisesti sekoittaen. Yhdistä vaahdot keskenään. Sekoita lopuksi joukkoon voisula.

oopperakakku-taikina oopperakakku-taikina-2
oopperakakku-taikina-3 oopperakakku-taikina-4



Paistaminen ja kostuke

Vuoraa kaksi peltiä (30 x 38 cm) leivinpaperilla ja sivele niille ohuelti öljyä. Levitä taikina peltien päälle levyiksi. Paista pohjalevyt erikseen 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa heti paistamisen jälkeen leivinpaperin päälle. Poista leivinpaperi pohjasta. Anna jäähtyä liinalla suojattuna. Kuumenna kostukkeen vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon kahvijauhe ja sokeri.

oopperakakku-paistaminen oopperakakku-paistaminen-2



Kahvikreemi

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon maito ja keltuaiset. Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa kahtia ja kaavi siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Ota liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pikakahvijauhe. (Voit valmistaa tässä välissä suklaakreemin.) Vatkaa voi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakiisseli ja vahva kahvi.

oopperakakku-kahvikreemi oopperakakku-kahvikreemi-2
oopperakakku-kahvikreemi-3 oopperakakku-kahvikreemi-4



Suklaakreemi

Mittaa maito ja kerma kattilaan. Kuumenna reilusti kädenlämpöiseksi, mutta ei kuitenkaan kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon paloiteltu voi. Anna kreemin jähmettyä jääkaapissa välillä sekoitellen, kunnes on muuttunut paksummaksi, mutta on yhä helposti levittyvää. Tarvittaessa nopeuta jäähtymistä pakastimessa.

oopperakakku-suklaakreemi oopperakakku-suklaakreemi-2

Kokoaminen

Leikkaa kumpikin pohjalevy kahteen osaan siten, että toinen osa on 1/3 ja toinen 2/3 levyn koosta. Näin kahdesta pellillisestä saadaan kolme pohjakerrosta, kaksi ehjää palaa ja yksi kahdesta palasta yhdistetty. Kokoa kakku tarjoilulautaselle. Yhdistä kahdesta kapeammasta palasta alin pohjakerros. Kostuta kahvilla. Odota, että kostuke imeytyy, jotta kreemi levittyy paremmin. Levitä päälle puolet kahvikreemistä. Tee vielä seuraavat kerrokset: pohja, kostutus, suklaakreemi, pohja, kostutus, kahvikreemi. Nosta kakku jääkaappiin ainakin tunniksi, jotta pinta jähmettyy.

oopperakakku-kokoaminen oopperakakku-kokoaminen-2



Kuorrute

Sulata voi kattilassa, mutta älä anna kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Nosta tarvittaessa kattila takaisin liedelle miedoimmalle lämmölle ja jatka sekoittamista, kunnes suklaa on sulanut. Levitä kuorrute kakun päälle. Kun kuorrute on jähmettynyt sen verran, ettei se ole valuvaa, leikkaa kakku leivoksiksi.

oopperakakku-kuorrute oopperakakku-kuorrute-2
oopperakakku-kuorrute-3 oopperakakku-kuorrute-4

Resepti on julkaistu Kinuskikissan leivontakoulussa Unelmien Talo&Koti -lehdessä numerossa 5/2016.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
60 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin marraskuun arvonta



Marraskuun arvonnassa on jaossa tuotepaketti, joka sisältää jättikokoisen kuusimuotin, poromukeja, porolautasliinoja sekä 2019-pallokoristeet kakkuun.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit