Yhteisö
Etusivu
Testit
Uutiset
Kirjat
Uusimmat kommentit
Kakkureseptit
Kakun osat
Muut makeat leivonnaiset
Suolaiset leivonnaiset
Muut reseptit
Koristelu
Teemat
Ohjeet ja vinkit
Kinuskikissa

Oopperakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Oopperakakku

8.7.2016

oopperakakku

Oopperakakku (Gâteau Opéra) on ranskalaisten lahja herkkusuille. Se kutkuttelee samoja makuhermoja kuin oma juhlava klassikkomme, Ellen Svinhufvudin kakku. Mantelit ja kahvin makuinen kreemi ovat tässäkin kakussa tärkeässä roolissa. Olen muokannut alkuperäistä ohjetta hieman helpottaakseni valmistamista. Vaiheita riittää siitäkin huolimatta, mutta lopputulos on kokemisen arvoinen.

Vinkki: Klikkaa ainesluettelon otsikkoja päästäksesi ohjeessa oikeaan kohtaan!

Mantelipohja:
225 g kuorellisia manteleita
225 g (n. 3 ½ dl) tomusokeria
50 g voita
6 huoneenlämpöistä valkuaista
2 rkl sokeria
6 munaa
1 dl vehnäjauhoja

Kostukekahvi:
2 dl vettä
2 ½ rkl pikakahvijauhetta
2 ½ tl sokeria

Kahvikreemi:
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
1 vaniljatanko
1 rkl vettä
1 rkl pikakahvijauhetta
200 g huoneenlämpöistä voita

Suklaakreemi:
1 ¼ dl kevytmaitoa
½ dl kuohukermaa
240 g tummaa suklaata
60 g huoneenlämpöistä voita

Suklaakuorrute:
115 g voita
150 g tummaa suklaata



Mantelipohja

Murskaa mantelit jauhemaiseksi tehosekoittimessa. Yhdistä tomusokerin kanssa. Sulata voi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri pienissä erissä. Mittaa toiseen kulhoon mantelijauheseos ja munat. Vatkaa kuohkeaksi ja kevyesti vaahtomaiseksi. Lisää joukkoon jauhot rauhallisesti sekoittaen. Yhdistä vaahdot keskenään. Sekoita lopuksi joukkoon voisula.

oopperakakku-taikina oopperakakku-taikina-2
oopperakakku-taikina-3 oopperakakku-taikina-4



Paistaminen ja kostuke

Vuoraa kaksi peltiä (30 x 38 cm) leivinpaperilla ja sivele niille ohuelti öljyä. Levitä taikina peltien päälle levyiksi. Paista pohjalevyt erikseen 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa heti paistamisen jälkeen leivinpaperin päälle. Poista leivinpaperi pohjasta. Anna jäähtyä liinalla suojattuna. Kuumenna kostukkeen vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon kahvijauhe ja sokeri.

oopperakakku-paistaminen oopperakakku-paistaminen-2



Kahvikreemi

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon maito ja keltuaiset. Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa kahtia ja kaavi siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Ota liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pikakahvijauhe. (Voit valmistaa tässä välissä suklaakreemin.) Vatkaa voi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakiisseli ja vahva kahvi.

oopperakakku-kahvikreemi oopperakakku-kahvikreemi-2
oopperakakku-kahvikreemi-3 oopperakakku-kahvikreemi-4



Suklaakreemi

Mittaa maito ja kerma kattilaan. Kuumenna reilusti kädenlämpöiseksi, mutta ei kuitenkaan kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon paloiteltu voi. Anna kreemin jähmettyä jääkaapissa välillä sekoitellen, kunnes on muuttunut paksummaksi, mutta on yhä helposti levittyvää. Tarvittaessa nopeuta jäähtymistä pakastimessa.

oopperakakku-suklaakreemi oopperakakku-suklaakreemi-2

Kokoaminen

Leikkaa kumpikin pohjalevy kahteen osaan siten, että toinen osa on 1/3 ja toinen 2/3 levyn koosta. Näin kahdesta pellillisestä saadaan kolme pohjakerrosta, kaksi ehjää palaa ja yksi kahdesta palasta yhdistetty. Kokoa kakku tarjoilulautaselle. Yhdistä kahdesta kapeammasta palasta alin pohjakerros. Kostuta kahvilla. Odota, että kostuke imeytyy, jotta kreemi levittyy paremmin. Levitä päälle puolet kahvikreemistä. Tee vielä seuraavat kerrokset: pohja, kostutus, suklaakreemi, pohja, kostutus, kahvikreemi. Nosta kakku jääkaappiin ainakin tunniksi, jotta pinta jähmettyy.

oopperakakku-kokoaminen oopperakakku-kokoaminen-2



Kuorrute

Sulata voi kattilassa, mutta älä anna kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Nosta tarvittaessa kattila takaisin liedelle miedoimmalle lämmölle ja jatka sekoittamista, kunnes suklaa on sulanut. Levitä kuorrute kakun päälle. Kun kuorrute on jähmettynyt sen verran, ettei se ole valuvaa, leikkaa kakku leivoksiksi.

oopperakakku-kuorrute oopperakakku-kuorrute-2
oopperakakku-kuorrute-3 oopperakakku-kuorrute-4

Resepti on julkaistu Kinuskikissan leivontakoulussa Unelmien Talo&Koti -lehdessä numerossa 5/2016.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 25 kappaletta 26

Kategoriat

Makuja maailmaltaTäytekakut

Tykkäsitkö?

(5)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (26)

maris6.1.2017 18:02

Elina: Itse ajattelen, että tässä kakussa on paloiksi leikkaamisen kannalta tärkeää se, että kakku on tarpeeksi kauan ollut kylmässä jähmettymässä. Sekä kreemien laittamisen että myös kuorruttamisen jälkeen.
Leikatessa kannattaa käyttää isoa, pitkää ja terävää veitseä ja terää voi välillä hieman lämmittää lämpimässä vedessä, jolloin se uppoaa siistimmin ja helpommin leivokseen. Ja itse usein pyyhkäisen terää välillä puhtaaksi paperiin, niin ei sottaannu täytteistä päällimmäinen kerros. Toivottavasti näistä olisi jotain apua. 🙂

Elina Lillstrang6.1.2017 16:24

Millaisella työkalulla tällaisen levyn saa leikattua nätisti? Huvittaisi kokeilla tätä parin viikon päästä juhliin, en jaksaisi tehdä koekakkua. Pohdin vain, miten onnistun tekemään kuvan kaltaisia siistejä paloja niin, ettei eteenkään ylimmäinen kerros tahmaannu tai palan reunat painu.

Kinuskikissa15.8.2016 19:55

rosamunda: tästä tuli ehkä 20 palaa. Minä tekisin sen kokoisena kuin on ainesten skaalaamisen kannalta helppoa. Pohjaan tulee 6 munaa ja koska niiitä on hankala jakaa, tekisitkö 1/6 annoksen? Vinkkinä, että 1 dl on noin 6 rkl.

rosamunda15.8.2016 16:01

Osaisitko yhtään neuvoa minkä kokoisena annoksena tekee jos tekisi testikakun niin että yhdelle riittäis muutamaan palaan. Haluisin testata reseptin ennen varsinaista kakkua, enkä viittis tehä hirmu paljoo koska ei oo syöjiä ettei mee hukkaan :–)

Aamuriemu1.8.2016 01:56

Tämä on kyllä upea!

Kinuskiemo25.7.2016 22:05

Jaana Heikkonen: Jos mahdollisesti satuit ottamaan kuvan kakustasi, niin olisi kiva nähdä se galleriassa. Voisit tallentaa kuvan heti tuosta kommenttikentän yläpuolelta, Kinuskigalleria-linkistä. Sieltä tulee myös tallennusohjeet.

Kinuskikissa25.7.2016 20:06

Jee, ihanaa Jaana! 🙂 Kiitos!

Jaana Heikkonen25.7.2016 10:27

Tein tämän kakun ja tarjosin eilen, päällisen suklaan tosin vaihdoin maitosuklaaseen, muuten seurasin ohjetta ja kyllä tuli niin hyvää, että kakun täytteitä aion kokeilla muihinkin täytekakkuihin! Ei siis pettänyt kinuskikissa tälläkään kertaa.. ☺

Kinuskikissa14.7.2016 15:42

maris: aina kannattaa kysellä, niin asiat selviävät sutjakkaammin. 🙂 Varmasti moni muukin on päätellyt tuon kategorian laajempana ja eihän se väärin ole. 🙂

MerZi82: vastasinkin mantelijauhoista tuossa alempana. Leivinpaperia ei tarvitse sokeroida. 🙂

maris13.7.2016 17:39

Kinuskikissa: kiitos selvennyksestä, vaikka asian vierestä nyt kyselinkin. 🙂
Samaan tulokseen minäkin päädyin, kun oikein ajan kanssa rupesin asiaa tutkimaan. Ja oikein loogiselta ja järkevältä jaottelulta tuo sinun tapasi vaikuttaakin. Itse olen näköjään maalaillut vähän isommalla pensselillä jaotellessani leipomoni tuotoksia. Ehkä jatkossa täytyy ottaa vähän tiukempi seula. 🙂

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa
Kinuskikissa

Oopperakakku

Kinuskikumppani

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_desk-1.gifhttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Luomutuotteet_2_Dansukker_Kinuskikissan_kumppani_mob-1.gif

Oopperakakku

8.7.2016

oopperakakku

Oopperakakku (Gâteau Opéra) on ranskalaisten lahja herkkusuille. Se kutkuttelee samoja makuhermoja kuin oma juhlava klassikkomme, Ellen Svinhufvudin kakku. Mantelit ja kahvin makuinen kreemi ovat tässäkin kakussa tärkeässä roolissa. Olen muokannut alkuperäistä ohjetta hieman helpottaakseni valmistamista. Vaiheita riittää siitäkin huolimatta, mutta lopputulos on kokemisen arvoinen.

Vinkki: Klikkaa ainesluettelon otsikkoja päästäksesi ohjeessa oikeaan kohtaan!

Mantelipohja:
225 g kuorellisia manteleita
225 g (n. 3 ½ dl) tomusokeria
50 g voita
6 huoneenlämpöistä valkuaista
2 rkl sokeria
6 munaa
1 dl vehnäjauhoja

Kostukekahvi:
2 dl vettä
2 ½ rkl pikakahvijauhetta
2 ½ tl sokeria

Kahvikreemi:
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
1 vaniljatanko
1 rkl vettä
1 rkl pikakahvijauhetta
200 g huoneenlämpöistä voita

Suklaakreemi:
1 ¼ dl kevytmaitoa
½ dl kuohukermaa
240 g tummaa suklaata
60 g huoneenlämpöistä voita

Suklaakuorrute:
115 g voita
150 g tummaa suklaata



Mantelipohja

Murskaa mantelit jauhemaiseksi tehosekoittimessa. Yhdistä tomusokerin kanssa. Sulata voi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri pienissä erissä. Mittaa toiseen kulhoon mantelijauheseos ja munat. Vatkaa kuohkeaksi ja kevyesti vaahtomaiseksi. Lisää joukkoon jauhot rauhallisesti sekoittaen. Yhdistä vaahdot keskenään. Sekoita lopuksi joukkoon voisula.

oopperakakku-taikina oopperakakku-taikina-2
oopperakakku-taikina-3 oopperakakku-taikina-4



Paistaminen ja kostuke

Vuoraa kaksi peltiä (30 x 38 cm) leivinpaperilla ja sivele niille ohuelti öljyä. Levitä taikina peltien päälle levyiksi. Paista pohjalevyt erikseen 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa heti paistamisen jälkeen leivinpaperin päälle. Poista leivinpaperi pohjasta. Anna jäähtyä liinalla suojattuna. Kuumenna kostukkeen vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon kahvijauhe ja sokeri.

oopperakakku-paistaminen oopperakakku-paistaminen-2



Kahvikreemi

Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon maito ja keltuaiset. Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa kahtia ja kaavi siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Ota liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pikakahvijauhe. (Voit valmistaa tässä välissä suklaakreemin.) Vatkaa voi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakiisseli ja vahva kahvi.

oopperakakku-kahvikreemi oopperakakku-kahvikreemi-2
oopperakakku-kahvikreemi-3 oopperakakku-kahvikreemi-4



Suklaakreemi

Mittaa maito ja kerma kattilaan. Kuumenna reilusti kädenlämpöiseksi, mutta ei kuitenkaan kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon paloiteltu voi. Anna kreemin jähmettyä jääkaapissa välillä sekoitellen, kunnes on muuttunut paksummaksi, mutta on yhä helposti levittyvää. Tarvittaessa nopeuta jäähtymistä pakastimessa.

oopperakakku-suklaakreemi oopperakakku-suklaakreemi-2

Kokoaminen

Leikkaa kumpikin pohjalevy kahteen osaan siten, että toinen osa on 1/3 ja toinen 2/3 levyn koosta. Näin kahdesta pellillisestä saadaan kolme pohjakerrosta, kaksi ehjää palaa ja yksi kahdesta palasta yhdistetty. Kokoa kakku tarjoilulautaselle. Yhdistä kahdesta kapeammasta palasta alin pohjakerros. Kostuta kahvilla. Odota, että kostuke imeytyy, jotta kreemi levittyy paremmin. Levitä päälle puolet kahvikreemistä. Tee vielä seuraavat kerrokset: pohja, kostutus, suklaakreemi, pohja, kostutus, kahvikreemi. Nosta kakku jääkaappiin ainakin tunniksi, jotta pinta jähmettyy.

oopperakakku-kokoaminen oopperakakku-kokoaminen-2



Kuorrute

Sulata voi kattilassa, mutta älä anna kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Nosta tarvittaessa kattila takaisin liedelle miedoimmalle lämmölle ja jatka sekoittamista, kunnes suklaa on sulanut. Levitä kuorrute kakun päälle. Kun kuorrute on jähmettynyt sen verran, ettei se ole valuvaa, leikkaa kakku leivoksiksi.

oopperakakku-kuorrute oopperakakku-kuorrute-2
oopperakakku-kuorrute-3 oopperakakku-kuorrute-4

Resepti on julkaistu Kinuskikissan leivontakoulussa Unelmien Talo&Koti -lehdessä numerossa 5/2016.

Kumppanit

https://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Valio_Kinuskikissa_1000x840px_2021.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/Kinuskikissa-maaliskuu-2021-Myllyn-Paras-Reseptiklubi.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpghttps://www.kinuskikissa.fi/wp-content/uploads/sini/saga-kinuskikissa-banneri.jpg
- - 25 kappaletta 26

Kategoriat

Makuja maailmaltaTäytekakut

Tykkäsitkö?

(5)

Lisää suosikkeihin

Muistiinpano

Tulosta

 
 

Kommentit (26)

maris6.1.2017 18:02

Elina: Itse ajattelen, että tässä kakussa on paloiksi leikkaamisen kannalta tärkeää se, että kakku on tarpeeksi kauan ollut kylmässä jähmettymässä. Sekä kreemien laittamisen että myös kuorruttamisen jälkeen.
Leikatessa kannattaa käyttää isoa, pitkää ja terävää veitseä ja terää voi välillä hieman lämmittää lämpimässä vedessä, jolloin se uppoaa siistimmin ja helpommin leivokseen. Ja itse usein pyyhkäisen terää välillä puhtaaksi paperiin, niin ei sottaannu täytteistä päällimmäinen kerros. Toivottavasti näistä olisi jotain apua. 🙂

Elina Lillstrang6.1.2017 16:24

Millaisella työkalulla tällaisen levyn saa leikattua nätisti? Huvittaisi kokeilla tätä parin viikon päästä juhliin, en jaksaisi tehdä koekakkua. Pohdin vain, miten onnistun tekemään kuvan kaltaisia siistejä paloja niin, ettei eteenkään ylimmäinen kerros tahmaannu tai palan reunat painu.

Kinuskikissa15.8.2016 19:55

rosamunda: tästä tuli ehkä 20 palaa. Minä tekisin sen kokoisena kuin on ainesten skaalaamisen kannalta helppoa. Pohjaan tulee 6 munaa ja koska niiitä on hankala jakaa, tekisitkö 1/6 annoksen? Vinkkinä, että 1 dl on noin 6 rkl.

rosamunda15.8.2016 16:01

Osaisitko yhtään neuvoa minkä kokoisena annoksena tekee jos tekisi testikakun niin että yhdelle riittäis muutamaan palaan. Haluisin testata reseptin ennen varsinaista kakkua, enkä viittis tehä hirmu paljoo koska ei oo syöjiä ettei mee hukkaan :–)

Aamuriemu1.8.2016 01:56

Tämä on kyllä upea!

Kinuskiemo25.7.2016 22:05

Jaana Heikkonen: Jos mahdollisesti satuit ottamaan kuvan kakustasi, niin olisi kiva nähdä se galleriassa. Voisit tallentaa kuvan heti tuosta kommenttikentän yläpuolelta, Kinuskigalleria-linkistä. Sieltä tulee myös tallennusohjeet.

Kinuskikissa25.7.2016 20:06

Jee, ihanaa Jaana! 🙂 Kiitos!

Jaana Heikkonen25.7.2016 10:27

Tein tämän kakun ja tarjosin eilen, päällisen suklaan tosin vaihdoin maitosuklaaseen, muuten seurasin ohjetta ja kyllä tuli niin hyvää, että kakun täytteitä aion kokeilla muihinkin täytekakkuihin! Ei siis pettänyt kinuskikissa tälläkään kertaa.. ☺

Kinuskikissa14.7.2016 15:42

maris: aina kannattaa kysellä, niin asiat selviävät sutjakkaammin. 🙂 Varmasti moni muukin on päätellyt tuon kategorian laajempana ja eihän se väärin ole. 🙂

MerZi82: vastasinkin mantelijauhoista tuossa alempana. Leivinpaperia ei tarvitse sokeroida. 🙂

maris13.7.2016 17:39

Kinuskikissa: kiitos selvennyksestä, vaikka asian vierestä nyt kyselinkin. 🙂
Samaan tulokseen minäkin päädyin, kun oikein ajan kanssa rupesin asiaa tutkimaan. Ja oikein loogiselta ja järkevältä jaottelulta tuo sinun tapasi vaikuttaakin. Itse olen näköjään maalaillut vähän isommalla pensselillä jaotellessani leipomoni tuotoksia. Ehkä jatkossa täytyy ottaa vähän tiukempi seula. 🙂

Kinuskigalleria (1)

Sosiaalinen media

Kinuskikissa
Verkkokauppa