Oopperakakku (Gâteau Opéra) on ranskalaisten lahja herkkusuille. Se kutkuttelee samoja makuhermoja kuin oma juhlava klassikkomme, Ellen Svinhufvudin kakku. Mantelit ja kahvin makuinen kreemi ovat tässäkin kakussa tärkeässä roolissa. Olen muokannut alkuperäistä ohjetta hieman helpottaakseni valmistamista. Vaiheita riittää siitäkin huolimatta, mutta lopputulos on kokemisen arvoinen.
Vinkki: Klikkaa ainesluettelon otsikkoja päästäksesi ohjeessa oikeaan kohtaan!
Mantelipohja:
225 g kuorellisia manteleita
225 g (n. 3 ½ dl) tomusokeria
50 g voita
6 huoneenlämpöistä valkuaista
2 rkl sokeria
6 munaa
1 dl vehnäjauhoja
Kostukekahvi:
2 dl vettä
2 ½ rkl pikakahvijauhetta
2 ½ tl sokeria
Kahvikreemi:
1 dl sokeria
1 rkl perunajauhoja
2 dl kevytmaitoa
2 keltuaista
1 vaniljatanko
1 rkl vettä
1 rkl pikakahvijauhetta
200 g huoneenlämpöistä voita
Suklaakreemi:
1 ¼ dl kevytmaitoa
½ dl kuohukermaa
240 g tummaa suklaata
60 g huoneenlämpöistä voita
Suklaakuorrute:
115 g voita
150 g tummaa suklaata
Mantelipohja
Murskaa mantelit jauhemaiseksi tehosekoittimessa. Yhdistä tomusokerin kanssa. Sulata voi. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sekoita joukkoon sokeri pienissä erissä. Mittaa toiseen kulhoon mantelijauheseos ja munat. Vatkaa kuohkeaksi ja kevyesti vaahtomaiseksi. Lisää joukkoon jauhot rauhallisesti sekoittaen. Yhdistä vaahdot keskenään. Sekoita lopuksi joukkoon voisula.
Vuoraa kaksi peltiä (30 x 38 cm) leivinpaperilla ja sivele niille ohuelti öljyä. Levitä taikina peltien päälle levyiksi. Paista pohjalevyt erikseen 225 asteessa noin 7 minuuttia. Kumoa heti paistamisen jälkeen leivinpaperin päälle. Poista leivinpaperi pohjasta. Anna jäähtyä liinalla suojattuna. Kuumenna kostukkeen vesi kiehuvaksi ja sulata joukkoon kahvijauhe ja sokeri.
Yhdistä sokeri ja perunajauhot kattilassa. Sekoita joukkoon maito ja keltuaiset. Leikkaa vaniljatanko pituussuunnassa kahtia ja kaavi siemenet veitsenkärjellä kattilaan. Kuumenna liedellä koko ajan sekoitellen, kunnes kiisseli pulpahtaa. Ota liedeltä ja anna jäähtyä huoneenlämpöiseksi. Kuumenna vesi kiehuvaksi ja sekoita joukkoon pikakahvijauhe. (Voit valmistaa tässä välissä suklaakreemin.) Vatkaa voi vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljakiisseli ja vahva kahvi.
Mittaa maito ja kerma kattilaan. Kuumenna reilusti kädenlämpöiseksi, mutta ei kuitenkaan kiehumispisteeseen. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Lisää joukkoon paloiteltu voi. Anna kreemin jähmettyä jääkaapissa välillä sekoitellen, kunnes on muuttunut paksummaksi, mutta on yhä helposti levittyvää. Tarvittaessa nopeuta jäähtymistä pakastimessa.
Kokoaminen
Leikkaa kumpikin pohjalevy kahteen osaan siten, että toinen osa on 1/3 ja toinen 2/3 levyn koosta. Näin kahdesta pellillisestä saadaan kolme pohjakerrosta, kaksi ehjää palaa ja yksi kahdesta palasta yhdistetty. Kokoa kakku tarjoilulautaselle. Yhdistä kahdesta kapeammasta palasta alin pohjakerros. Kostuta kahvilla. Odota, että kostuke imeytyy, jotta kreemi levittyy paremmin. Levitä päälle puolet kahvikreemistä. Tee vielä seuraavat kerrokset: pohja, kostutus, suklaakreemi, pohja, kostutus, kahvikreemi. Nosta kakku jääkaappiin ainakin tunniksi, jotta pinta jähmettyy.
Sulata voi kattilassa, mutta älä anna kiehahtaa. Ota kattila liedeltä ja lisää joukkoon suklaapalat. Sekoita, kunnes seos on tasaista. Nosta tarvittaessa kattila takaisin liedelle miedoimmalle lämmölle ja jatka sekoittamista, kunnes suklaa on sulanut. Levitä kuorrute kakun päälle. Kun kuorrute on jähmettynyt sen verran, ettei se ole valuvaa, leikkaa kakku leivoksiksi.
Resepti on julkaistu Kinuskikissan leivontakoulussa Unelmien Talo&Koti -lehdessä numerossa 5/2016.
Elina: Itse ajattelen, että tässä kakussa on paloiksi leikkaamisen kannalta tärkeää se, että kakku on tarpeeksi kauan ollut kylmässä jähmettymässä. Sekä kreemien laittamisen että myös kuorruttamisen jälkeen.
Leikatessa kannattaa käyttää isoa, pitkää ja terävää veitseä ja terää voi välillä hieman lämmittää lämpimässä vedessä, jolloin se uppoaa siistimmin ja helpommin leivokseen. Ja itse usein pyyhkäisen terää välillä puhtaaksi paperiin, niin ei sottaannu täytteistä päällimmäinen kerros. Toivottavasti näistä olisi jotain apua. 🙂