Kevään vihreä avokado ja valloittava lohenpunainen ovat tämän kalaherkun värit. Avokadon vihreä pilkistää esiin neliapiloiden lehdistä – tämä kakku ei juuri muuta koristelua vaadi. Reunuksen kurkut olivat kiva idea helituulin upeasta Kinuskigalleriaan lisäämästä voileipäkakusta.
Muistathan, että voileipäkakut kannattaa aina valmistaa tarjoilua edeltävänä päivänä!
Avokado-piparjuuri-lohivoileipäkakku
Leipäkerrokset:
520 g ruisvuokaviipaleita
320 g isoja täysjyväpaahtoleipäviipaleita
Kostutus:
2 dl maitoa
Avokado-kylmäsavulohitäyte:
3 avokadoa
½ dl sitruunamehua
200 g ruohosipulituorejuustoa
1 valkosipulinkynsi
mustapippuria
2 pkt (à 150 g) Chipsters kylmäsavulohiviipaleita
Piparjuuri-lämminsavulohitäyte:
½ (à 1 kg) Chipsters savukirjolohta (n. 300 g perattua lohta)
12 cm:n pala purjoa
250 g piparjuurituorejuustoa
100 g maustamatonta tuorejuustoa
valkopippuria
Koristelu:
1 kurkku
herneenversoja
Kuori avokadot, leikkaa paloiksi ja poista kivet. Soseuta avokadot yhdessä sitruunamehun kanssa. Yhdistä vatkaimella ruohosipulituorejuuston kanssa. Sekoita joukkoon murskattu valkosipulinkynsi ja mausta mustapippurilla. Leikkaa kylmäsavulohi pieniksi paloiksi ja lisää täytteeseen.
Perkaa savukirjolohesta tarvittava määrä. Hienonna purjo. Yhdistä tuorejuustot vatkaimella. Mikäli seos tuntuu hyvin jäykältä, voit notkistaa sitä tilkalla maitoa. Yhdistä kaikki täytteen ainekset keskenään.
Leikkaa leipäviipaleista ohuelti reunat pois. Tee neljään ruisvuokaviipaleeseen neliapilakuvio pienellä sydänmuotilla. Halutessasi voit tehdä leipiin muitakin kuvioita samalla tekniikalla.
Laita kuvioidut leipäviipaleet tuorekelmulla vuoratulle tarjottimelle. Kostuta maidolla (ruisviipaleita saa kostuttaa paahtoleipäviipaleita reilummin). Levitä päälle puolet avokadotäytteestä. Painele täyte huolellisesti kuviokohtiin. Lado päälle täysjyväpaahtoleipäviipaleita ja kostuta. Levitä päälle puolet piparjuuritäytteestä. Tee kaksi seuraavaa kerrosta samaan tapaan (ruisleivät – avokadotäyte – paahtoleivät – piparjuuritäyte). Jos täytettä jää hieman yli, se kannattaa säästää kakun reunoille. Laita päällimmäiseksi kerros ruisvuokaleipiä. Kostuta. Kääri ympärille tuorekelmua ja laita päälle kevyt paino. Anna olla jääkaapissa muutama tunti, mieluiten seuraavaan päivään, jotta maut ja kosteus ehtivät tasoittua.
Poista kelmu ympäriltä ja kumoa kakku tarjoilulautaselle. Poista kelmu päältä.
Leikkaa kurkku pätkiksi. Mitoita pätkät niin, että ne vastaavat kakun korkeutta. Puolita kurkunpätkät ja leikkaa juustohöylällä siivuiksi.
Levitä kakun reunoille yli jäänyttä täytettä tai tuorejuustoa (piparjuuritäytteestä jäi 100 g) tarttumapinnaksi kurkunsiivuille.
Painele siivuja kakun reunoille. Viimeistele koristelu herneenversoilla.
kiikkuri: omasta kokemuksesta sanon, että kestää pakastamista oikein hyvin. Tein tämän alkuvuodesta ja puolet meni silloin pakkaseen vanhemmilleni. Itse en tuota pakastettua kakkua enää maistanut, mutta juuri sain luotettavalta taholta tiedon, että syöjien mielestä kakku oli vaan parantunut pakastamisen jälkeen. 😊
Ja nyt huomaan, että enpäs näköjään ole tuolloin alkuvuodesta muistanut mitään kommenttia jättää. Mutta nyt käytän tilaisuuden hyväkseni ja kiitän herkullisesta ohjeesta! Täytteitä oli omaan makuuni hieman liian runsaasti, enkä ihan kaikkea edes laittanut. Silti kakusta tuli vähän turhan korkea. Mutta ne ylijääneet täytetahnat maistuivat ihanilta voileivän päällä. 🙂