Klassisten omenanyyttien uumenissa lymyilee herkullinen kaneli-sokeritäyte ja ympärille on kietoutunut voitaikinakuori. Omenanyytteihin liittyy mielestäni kolme olennaista seikkaa: täytettä, rapeaa taikinakuorta ja kastiketta on oltava riittävästi. Näiden syysherkkujen erikoisuutena on kastikkeen hienostuneen lakritsainen aromi.
Vinkit:
- Voit käyttää lehti- tai voitaikinaa kokonaisena levynä tai yhdistää keskenään pikkulevyjä. Isosta lehtitaikinalevystä tarvitset vain osan (myydään 600 gramman pakkauksessa). Vaihtoehtoisesti tee omenoita pari kappaletta enemmän.
- Muscovadosokerissa on aromikas, lakritsiin vivahtava maku. Voit korvata sen fariinisokerilla.
- Tavallisen vaniljakastikkeen saat jättämällä lakritsijauheen pois.
Omenanyytit:
400 g lehti- tai voitaikinaa
4 isoa omenaa
¾ dl muscovadosokeria
2 tl kanelia
4 tl voita
Voiteluun:
1 muna
Lakritsikastike:
2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria
3 dl kevytmaitoa
2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
1 rkl lakritsinjuurijauhetta, esim. Sokea Susi
2 tl vaniljasokeria
Ota pakastevoitaikina sulamaan huoneenlämpöön. Kauli isoksi neliön muotoiseksi levyksi. Leikkaa pikkuneliöiksi (noin 18 x 18 cm).
Kuori omenat ja poista omenankodat. Yhdistä keskenään muscovadosokeri ja kaneli.
Laita omena taikinaneliön keskelle. Lusikoi sisään sokeri-kaneliseosta. Painele seos sormella tiiviisti omenan sisään. Laita päälle nokare voita.
Nosta taikinalevyn kulmat omenan päälle ja nipistä tiukasti yhteen. Painele laskokset omenan ympärille. Nosta nyytit voideltuun uunivuokaan. Voitele munalla.
Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla, kun kuori on saanut kauniin ruskean sävyn.
Yhdistä maissitärkkelys ja sokeri kattilassa. Sekoita joukkoon maito, kerma ja keltuaiset. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli kiehahtaa. Siirrä kattila pois liedeltä.
Sekoita lakritsinjuurijauheeseen vaniljasokeri, se ehkäisee lakritsijauheen paakkuuntumista kiisselissä. Lisää seos kiisseliin hyvin sekoittaen. Anna kiisselin jäähtyä ja nosta jääkaappiin viilentymään.
Tarjoile omenat lakritsikastikkeen kera.
Uusimmat kommentit