01.10.2014   Ei kommentteja Kategoria: Helpot ja nopeat,  Jälkiruoat,  Muuta makeaa,  Syksy

Omenanyytit ja lakritsikastike


Klassisten omenanyyttien uumenissa lymyilee herkullinen kaneli-sokeritäyte ja ympärille on kietoutunut voitaikinakuori. Omenanyytteihin liittyy mielestäni kolme olennaista seikkaa: täytettä, rapeaa taikinakuorta ja kastiketta on oltava riittävästi. Näiden syysherkkujen erikoisuutena on kastikkeen hienostuneen lakritsainen aromi.

Vinkit:

  • Voit käyttää lehti- tai voitaikinaa kokonaisena levynä tai yhdistää keskenään pikkulevyjä. Isosta lehtitaikinalevystä tarvitset vain osan (myydään 600 gramman pakkauksessa). Vaihtoehtoisesti tee omenoita pari kappaletta enemmän.
  • Muscovadosokerissa on aromikas, lakritsiin vivahtava maku. Voit korvata sen fariinisokerilla.
  • Tavallisen vaniljakastikkeen saat jättämällä lakritsijauheen pois.


Omenanyytit:

400 g lehti- tai voitaikinaa
4 isoa omenaa
¾ dl muscovadosokeria
2 tl kanelia
4 tl voita

Voiteluun:
1 muna

Lakritsikastike:

2 rkl maissitärkkelystä
2 rkl sokeria
3 dl kevytmaitoa
2 dl kuohukermaa
2 keltuaista
1 rkl lakritsinjuurijauhetta, esim. Sokea Susi
2 tl vaniljasokeria


Ota pakastevoitaikina sulamaan huoneenlämpöön. Kauli isoksi neliön muotoiseksi levyksi. Leikkaa pikkuneliöiksi (noin 18 x 18 cm).

omenanyytit-vaihe omenanyytit-vaihe-2

Kuori omenat ja poista omenankodat. Yhdistä keskenään muscovadosokeri ja kaneli.

omenanyytit-vaihe-3

Laita omena taikinaneliön keskelle. Lusikoi sisään sokeri-kaneliseosta. Painele seos sormella tiiviisti omenan sisään. Laita päälle nokare voita.

omenanyytit-vaihe-4 omenanyytit-vaihe-5

Nosta taikinalevyn kulmat omenan päälle ja nipistä tiukasti yhteen. Painele laskokset omenan ympärille. Nosta nyytit voideltuun uunivuokaan. Voitele munalla.

omenanyytit-vaihe-6 omenanyytit-vaihe-7

Paista 200 asteessa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kypsää. Suojaa pinta tarvittaessa foliolla, kun kuori on saanut kauniin ruskean sävyn.

Yhdistä maissitärkkelys ja sokeri kattilassa. Sekoita joukkoon maito, kerma ja keltuaiset. Kuumenna liedellä, kunnes kiisseli kiehahtaa. Siirrä kattila pois liedeltä.

Sekoita lakritsinjuurijauheeseen vaniljasokeri, se ehkäisee lakritsijauheen paakkuuntumista kiisselissä. Lisää seos kiisseliin hyvin sekoittaen. Anna kiisselin jäähtyä ja nosta jääkaappiin viilentymään.

omenanyytit-vaihe-8

Tarjoile omenat lakritsikastikkeen kera.

Tykkäsitkö? Tassuta!

Tassuta
32 tassutusta

Kinuskikumppani

Kinuskikissa Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Toivepuodin marraskuun arvonta



Marraskuun arvonnassa on jaossa tuotepaketti, joka sisältää jättikokoisen kuusimuotin, poromukeja, porolautasliinoja sekä 2019-pallokoristeet kakkuun.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Kinuskikissa somessa

Tassutetuimmat

Kumppanit