Vinkit:
- Täyte on mitoitettu täytekakun (halkaisija 24 cm) kahteen väliin. Pikkukakkuun (halkaisija noin 19 cm) täytettä riittää kolmeen väliin.
- Valmista valkosuklaakastike mielellään edellisenä päivänä, jotta se on täysin kylmää ennen vaahdotusta.
- Omena-suklaakakun kostukkeeksi sopii esimerkiksi omenamehu.
Paahdettu valkosuklaa -vaahto:
275 g valkosuklaata
6 dl kuohukermaa
Kanelinen omenahilloke:
1 kg omenoita
1 dl fariinisokeria
1 rkl kanelia
1 rkl maissitärkkelystä
2 rkl sitruunamehua
Leikkaa valkosuklaa veitsellä rouheeksi. Levitä pellille leivinpaperin päälle. Paahda uunissa 175 asteessa noin 8 minuuttia, kunnes suklaapalaset ovat muuttuneet vaaleanruskeiksi.
Laita kattilaan suklaarouhe ja kerma. Lämmitä lieden keskiteholla rauhallisesti hämmentäen, kunnes suklaa on sulanut kerman joukkoon.
Kaada valkosuklaakerma kulhoon ja jäähdytä kylmässä vesihauteessa. Nosta sitten jääkaappiin. Kun valkosuklaakerma on täysin kylmää, vatkaa se vaahdoksi.
Kuori omenat ja poista omenankodat. Leikkaa paloiksi. Laita kattilaan omenanpalat, fariinisokeri ja kaneli. Keitä seosta, kunnes omenat ovat pehmenneet (noin 5 minuuttia). Sekoita maissitärkkelys ja sitruunamehu keskenään ja lisää kattilaan. Jatka keittämistä hetken aikaa. Anna hillokkeen jäähtyä.
Levitä kostutetun kakkupohjan päälle omenahilloketta ja valkosuklaavaahtoa.
Tommi: tykkään ohjeistaa tekemään edellisenä päivänä valkosuklaakastikkeen, jotta se ehtii varmasti jäähtyä ennen vaahdotusta. Vuosien saatossa olen paljon tehnyt tällaisia vastaavia reseptejä. Jos ohjeistaa ”jäähdyttämään jääkaapissa”, niin moni tulkitsee jäähtymisen liian aikaisin ja sitten tulee harmittavia epäonnistumisia, sillä vain ”umpikylmä” kermaseos vaahtoutuu. Eli koko prosessi onnistuu samana päivänä, mutta täytyy tietää mitä tekee. Itse toimin seuraavasti: jäähdytän ensin kylmässä vesihauteessa, siirrän sitten jääkaappiin toviksi ja sen jälkeen pidän vielä parikymmentä minuuttia pakastimessa. Sitten vielä ehkä hetki jääkaapissa, jonka jälkeen uskallan lähteä vaahdottamaan.
Moi. Mites tuon suklaatäytteen kanssa nyt oikein on – onko hyvä tehdä edellisenä päivänä vai ei? Ohjeet ja kommentiti hieman ristiriidassa, mielestäni…
Vai onko tuo vatkaaminen se merkitsevä tekijä – vatkaamattomana yön yli, valmiina heti kakkuun?
maris
Anna: ihan semmoisenaan en täytteitä jääkaapissa säilöisi, vaan mieluummin suosittelisin täyttämään kakun hyvissä ajoin. Täytekakun kun olisi hyvä antaa tekeytyä täytettynä vuorokauden verran ainakin, ja itse yleensä täytän jopa parikin vuorokautta aikaisemmin. 🙂
Katariinan kanssa olen samoilla linjoilla siinä, että omenahillokkeen voi varmasti tehdä jo aikaisemminkin, vaikka edellisenä päivänä. Ja myös valkosuklaakastike on hyvä tehdä edellisenä päivänä, jotta se vaahtoutuu.
Neitileipuri
Anna: Epäilisin että voit ainakin tehdä tuon omenahillokkeen valmiiksi, mutta sitten tuo valkosuklaatäyte on sellainen että se saattaa olla hiukan hankala tehdä etukäteen, sillä se suklaa jähmettyy kuitenkin jääkaapissa jonkun verran, niin että se soveltuisi lähinnä kuorrutteeksi. 🙂 Mutta toisaalta en usko sen olevan aivan mahdotontakaan, mutta itse en ehkä sitten sitä valkosuklaatäytettä kuitenkaan lähtisi tekemään etukäteen.
Heippa! Voiko molemmat kakun täytteet tehdä pari päivää ennen kakun kokoamista, jos säilyttää niitä jääkaapissa? 🙂
sojan kotikeittiö
tämän täytteen laitoin juuri kakun väliin. Nyt on kyllä herkkua tiedossa!
sininen
Krista Impilä: tällainen löytyi
http://www.kinuskikissa.fi/syyskakku/?hakusivu=1
Eli tumma levykakkupohja
Heippa, mikä pohja sulla ollut tässä käytössä?
Riikkalee: voi itku, tosi harmi juttu. 🙁 Yleensä juoksettumiseen löytyy kyllä selitys ja se liittyy valkosuklaakastikkeen lämpötilaan. Noudatitko tätä vinkkiä:
Valmista valkosuklaakastike mielellään edellisenä päivänä, jotta se on täysin kylmää ennen vaahdotusta.
Kaksi kertaa tehnyt ohjeiden mukaan ja molemmilla kerroilla kerma juoksettui eikä missään nimessä tullut vaahdoksi. 10-vuotiskakku jää sankarilta saamatta huomenna…😡
purple: ilman muuta kirsikoita kannattaa hyödyntää, jos niitä löytyy omasta takaa. Voitko tehdä kakkua varten hillon, jossa on vähemmän sokeria tai käyttää kirsikoita ihan sellaisenaan (ilman siemeniä toki)?
Kuinkahan hyvin tähän sopisi kirsikkahillo? Tuleekohan kakusta liian makea? Olisi noita kirsikoita puu pullollaan ja mielelläni niitä pojan synttärikakussa hyödyntäisin. Ajatuksena oli tehdä suklaakakku mihin tulisi tämä valkosuklaavaahto väleihin ja vielä pinnallekin, mutta epäilyttää tosiaan tuo makeus..
Koiruuksia
Essi77: Oletan, että tarkoitat tekeväsi valkosuklaavaahdon ja omenatäytteen toiseen väliin, raparperihillon ja vaahdon toiseen. Sellainen yhdistelmä kuulostaa kyllä todella raikkaalta, herkulliselta ja hyvällä tavalla erilaiselta. Omenoiden ja rapsujen hapokkuus varmastikin sopii yhteen, valkosuklaavaahto tasapainottaa ja pehmentää makuja. 🙂
Sopisiko omenahillokkeen kanssa toiseksi täytteeksi raparperi? Minulla on pakkasessa kirpeää raparperihilloa, joka pitäisi käyttää…
Annukka75: voi laittaa. Laita jauhetta sen verran, että näet täytteen muuttuvan paksummaksi. Myös valkosuklaa jähmettää täytettä, kun kakku seisoo jääkaapissa.
Voisikohan tuota vaahtoa paksuntaa kreemijauheella, jotta pysyisi kiinteämpänä yönkin yli? Paljonko laittaisit?
Hyvää oli vadelmahillon kanssa pullienkin täytteenä 😉
Misal83: loistoidea, suosittelen kokeilemaan! 🙂
Tässä mietiskelen olisikohan tää täyte hyvää laskiaispullan välissä ☺️
Baker With No Name: kiitos vinkistä, otetaan kokeiluun! 🙂
Tein viime viikonloppuna omenahyvemäisen version tästä kakusta. Muuten kuten ohjeessa, mutta tein kakun kuorrutteeksi Sveitsiläisen Marenkikreemin, jonka löysin Martha Stewartin leivontakirjasta. Kannatti tehdä, aivan jumalainen kuorrute, sulaa suussa, on maukas eikä ole liian makea. Kokeilkaa ihmeessä, peittoaa kermakuorrutukset ja voikreemit.
Namumaha: tässä täytyy ottaa valkosuklaakastikkeen viilentäminen jääkaapissa huomioon. Eli sinänsä täytteen valmistusvaiheet tuskin kestävät pidempään kuin 45 minuuttia, mutta kastikkeen on oltava yön yli jääkaapissa.
Onko minkäänlaista arviota miten pitkään tähän asti kakun teko kestää?
Ajattelin tehä huomenna mut pitäisi tietää millon tulee alottaa.
Mulla on nyt tätä valkosuklaatäytettä kakussa, jossa toisena täytteenä on sokeroimaton mansikkasose. Hyvin toimii!
katsu: vadelmat, puolukat ja karpalot natsaisivat kaikki hyvin!
Hei!
Haluaisin käyttää pelkästään tuota valkosuklaatäytettä. Onko sulla ehdotuksia mitä käyttäisin sen kanssa? Voisko laittaa vaikka pelkkiä pakastettuja vadelmia?
Anna-: hyvä kun tulit kertomaan, säästit vaivaa muilta samaa miettiviltä. Harmi juttu, ettei onnistunut!
En tiedä onko muissa ohjeissa tullut ilmi, mutta kantapään kautta opin, että maidotonta valkosuklaalla ei kannata kokeilla paahtaa. Siitä erosi rasvat uunissa ja olomuoto näytti sen jälkeen niin kamalalta etten viitsinyt enää kokeilla että paranee se siitä :/
Kissakissanen: onhan täytteessä kuitenkin omenaa, joten ei se nyt mahdoton yhtälö kermakuorrutteen kanssa ole. Siivutetut omenat voisi olla yksi kiva vaihtoehto ja antaa vihiä siitä, mitä sisältä löytyy. Omenat kannattaa suojata hyytelösokerista tehdyllä kiilteellä, sillä niiden pinta muuttuu huoneenlämmössä nopeasti rusehtavaksi.
Mitä kannattaisi laittaa kakun päälle, jos väleihin pelkästään tätä täytettä? Jos päälle tulee kermaa, meneekö liian kermaiseksi ja jos jotain kuorrutetta, niin liian makeaksi? En kauheasti tykkää noista kaulittavista massoista.
mjau: vaikkapa pelkällä maidolla. En laittaisi makeaa kostuketta, kun täyte on makea.
Olen tekemässä pelkkää valkosuklaatäytettä sokerikakkupohjien väliin. Millä kannattaisi kostuttaa pohjat?
Oukei! Pitää kokeilla seuraavalla kerralla. Nyt vaan ei ollut aikaa odotella seuraavaan päivään. Kiitos vastauksistasi ja ohjeista:)
Liisa: kermaseos kannattaa keitellä edellisenä päivänä ja laittaa jääkaappiin valmiiksi odottelemaan. Tässä tapauksessa kyse on kemiasta – ei välttämättä riitä, että seos tuntuu kylmältä. Nimim. kantapään kautta oppinut.
Valkosuklaakerma oli ulkona kiven päällä -0 asteisessa säässä n. 1,5 h ja tuntui ihan kylmältä. Rakeet olivat osin kermasta mutta myös valkosuklaasta oli tullut sokerirakeita sinne sekaan, vaikka suklaa oli aiemmin ihan sulanut seokseen muutamaa nokaretta lukuunottamatta?
Liisa: voi, ikävä juttu! 🙁 Miten pitkään olit pitänyt valkosuklaakermaa jääkaapissa ennen vaahdotusta?
Minulla ei valkosuklaakerma onnistunut ollenkaan. Tein ohjeen mukaan, mutta kun vispasin v-suklaakermaa, niin juuri kun se alkoi muuttua kermavaahdoksi, se muuttuikin aivan rakeiseksi, juoksettui. Käytin Ingmannin Kuohukermaa, laktoositonta.
Löysin sitten kaapista Vanilja-vispin, vähälaktoosinen ja lisäsin sitä ja lopuksipiti lisätä koko 2,25 desiä ja sitten rakeet ’sulivat’. Olin hyvillä mielin, että taitaa kuitenkin oonistua, mutta taas kun alkoi lähetyä vaahto-olomuoto, niin sama juttu. – Lopputulos oli hieman rakeista velliä, jota sitten hiukan saatoin laittaa kakun väliin. Kakku ei maistunut juuri miltään. Päivänsankari 9 v ja hänen sisarensa 10 v eivät saattaneet syödä koko kakkua, hiukan vaan maistoivat. – Parasta kakussa olikin mantelimassa päällys ja suklaajuttu päällä, sekä lasten tekemät koristeet. Omenahilloke ei siis yksinään maistunut juuri miltään. – Harmittaa myös hukkaan joutuineet suklaat ja kermat:(
InkeriV: yleisesti ottaen happamat omenalajikkeet sopivat hyvin leivontaan. Antonovka täyttää kriteerit eli anna mennä vaan. 🙂
Kuulostaa hyvältä! Mitä omenoita kannattaa käyttää? Onko antonovka sopivaa?