omena-karhunvatukkapaistos

Tämän ihastuttavan omenapaistoksen resepti on kotoisin ikivihreästä saarivaltiosta ja sen meille välitti Paula kertoessaan Kinuskit maailmalla -sarjassa elämästään Britannissa. Houkutuin itsekin kokeilemaan paistosta – ja samassa yhteydessä muuten ensimmäistä kertaa karhunvatukoita. Tätä leivon varmasti toistekin!


Vinkki:
Karhuvatukat voi korvata myös vadelmilla, muilla marjoilla tai jättää kokonaan pois.

Täyte:
500 g omenoita
250 g karhunvatukoita
2 rkl sokeria

Taikinakuori:
2 ¼ dl vehnäjauhoja
¾ dl kaurahiutaleita
1 dl sokeria
1 tl kanelia
½ tl muskottipähkinää
100 g voita

Maitokiisseli:

3 dl kevyt- tai täysmaitoa
2 keltuaista
1 rkl sokeria
1 vaniljatanko tai 2 tl vaniljasokeria


Leikkaa omenat lohkoiksi. Levitä omenanlohkot ja karhunvatukat pienen uunivuoan (halkaisija n. 24 cm tai pienempi ja korkeareunaisempi) pohjalle. Ripottele päälle sokeri.

omena-karhunvatukkapaistos-vaihe

Yhdistä vehnäjauhot, kaurahiutaleet, sokeri ja mausteet kulhossa. Nypi sekaisin voin kanssa.

omena-karhunvatukkapaistos-vaihe-2

Painele taikina täytteen päälle.

omena-karhunvatukkapaistos-vaihe-3 omena-karhunvatukkapaistos-vaihe-4

Paista 180 asteessa 35-40 minuuttia.

Mittaa maito kattilaan. Vatkaa joukkoon keltuaiset. Lisää sokeri ja vanilja. Jos käytät vaniljatankoa, halkaise tanko pituussuunnassa ja kaavi sisältä siemenet kattilaan.

Kuumenna seos kiehuvaksi koko ajan huolellisesti sekoittaen. Vähennä lieden lämpötilaa ja jatka keittämistä 6-7 minuuttia. Anna kiisselin jäähtyä.

Tarjoile paistos joko kylmänä tai lämpimänä, maitokiisselin kera.