Eräs uskomattoman ihana blogini lukija lähetti minulle yllätyksen: pari paketillista ehtaa nougat’ta uusien reseptien kehittelyyn. Tykkään tuunata tuttuja ohjeita, eikä nougat tehnyt yhtään pahaa tälle klassikolle. En ole muuten tainnut perustiikerikakkua koskaan ennen tehdäkään, noiden tavallisten kuivakakkujen tekijäksi kun minusta ei oikein ole. Yritin kissojen ja koirien kanssa etsiä tietoa oikeaoppisen kuvioinnin saloista. Jostain löytyi epämääräinen maininta kahdesta haarukasta ja siitä päättelemällä pääsin aika lähelle toivomaani lopputulosta. Ottakaa tästä ainakin se vinkki talteen (kts. vaihekuvat), vaikka ette itse reseptiä kokeilisikaan.
Tuhannet kiitokset vielä Jennille! <3
Taikina:
4 dl vehnäjauhoja
2 dl mantelijauhetta
1 ½ tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
250 g voita tai margariinia
3 dl sokeria
3 isoa tai 4 pientä/keskikokoista munaa
¾ dl maitoa
250 g nougat’ta (Maraboun Dubbel Nougat tai tässä Odense)
2 rkl kaakaojauhetta
Voitele ja korppujauhota 2-2,5 litran vetoinen kuivakakkuvuoka.
Sekoita kuivat aineet keskenään. Vatkaa voi ja sokeri vaahdoksi. Sekoita kananmunat vaahtoon yksitellen. Lisää joukkoon vuorotellen maito ja kuivat aineet. Sulata nougat mikrossa ja sekoita sekin taikinaan.
Erota kolmasosa taikinasta toiseen kulhoon. Sekoita siihen kaakaojauhe.
Lusikoi puolet vaaleasta taikinasta vuokaan ja tasoita pinta. Levitä sen päälle kaakaojauheella värjätty taikina ja sitten loput vaaleasta taikinasta.
Työnnä kaksi haarukkaa (mielellään puista – muutoin varo teflonpintaa) taikinaan siten, että ne uppoavat taikinaan reunojen läheltä ja yhtyvät toisiinsa vuoan pohjalla (haarukat muodostavat siis tietynlaisen kolmion). Vedä haarukat sitten samaa reittiä ylös ja nosta kunnolla pinnan yläpuolelle. Taikina tarttuu osittain haarukoihin. Irrota taikina haarukoista kyseiseen kohtaan ja jatka eteenpäin. Tee näitä pistoja mahdollisimman vieri viereen koko vuoan ympäri. Tasoita pinta lopuksi haarukalla.
Paista 175 asteessa uunin alatasolla noin 1 tunti. Suojaa foliolla, kun pinta on saanut hieman väriä. Kumoa pian uunista ottamisen jälkeen. Ripottele jäähtyneen kakun pinnalle koristeeksi tomusokeria.
Jester: jopas sentään! Olipa tosi ihailtavaa sinnikkyyttä sinulta ja mikä onni, ettet antanut periksi. Voi tosiaan olla, että liian pieni vuoka aiheutti sen, ettei kakun kypsyminen tapahtunut optimaalisesti. Voisin lisätä ohjeeseen hieman haitaria vuoan kokoon. Joskus ilmoitettu koko ja todellinen mitattu koko saattavat erota toisistaan. Asia kannattaa varmistaa täyttämällä litramitan kanssa vuoka vedellä. Mieluummin liian iso kuin liian pieni vuoka!