Norjalaiset ovat pullakansaa ja heidän ylpeytensä on tämä taivaallinen vanilja-kookospulla (skolebolle). Sille on tunnusomaista vanukasmainen vaniljatäyte, jota ympäröi kookoskuorrutus. Nimen taustalla on koululaisten tapa syödä pullia lounaan jälkiruokana. Vaniljapulliin ei voi olla törmäämättä Norjassa vieraillessaan. Niitä myydään kaikissa leipomoissa, ruokakaupoissa ja kahviloissa. Eikä ihme! Ne eivät ole nimestään huolimatta vain lasten herkkua, vaan kuuluvat kaikille pullan ystäville.
18 kappaletta
Taikina:
100 g voita
2 ½ dl täysmaitoa
25 g hiivaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pieni muna
7 ½ dl vehnäjauhoja
Vaniljakreemi:
2 ½ rkl sokeria
1 rkl maissitärkkelystä
2 ½ dl täysmaitoa
3 keltuaista
1 vaniljatanko
Voiteluun:
1 muna
Kuorrutus:
3 ¾ dl tomusokeria
2 ½ rkl vettä
Pinnalle:
kookoshiutaleita
Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut. Sekoita maitoon sokeri, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista desilitra kerrallaan ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Peitä taikinakulho liinalla ja kohota lämpimässä paikassa noin 45 minuuttia, kunnes taikina on kohonnut kaksinkertaiseksi.
Valmista taikinan kohotessa kreemitäyte. Yhdistä kattilassa sokeri ja maissitärkkelys. Lisää maito ja keltuaiset. Halkaise vaniljatanko pituussuunnassa ja kaavi sisältä siemenet kattilaan. Kuumenna liedellä sekoitellen, kunnes seos pulpahtaa. Anna jäähtyä.
Jaa taikina kahteen osaan. Leivo puolikkaasta taikinasta jauhoja apuna käyttäen pitkä tanko ja jaa se 9 yhtä suureen palaan. Pyörittele palat pulliksi ja laita pellille leivinpaperin päälle. Leivo toinen taikinapuolikas samaan tapaan.
Peitä pullat liinalla ja anna kohota vielä 20-30 minuuttia. Voitele pullat munalla. Paina pullien keskelle kolot jauhotetuilla sormilla.
Täytä kolot kreemillä. Paista 200 asteessa noin 13 minuuttia.
Yhdistä tomusokeri ja vesi tasaiseksi seokseksi. Levitä kuorrutetta ohut kerros pullan päälle vaniljatäytteen ympärille. Ripottele pinnalle kookoshiutaleita.
Ohje on julkaistu Kinuskikissan leivontakoulussa Unelmien Talo&Koti -lehdessä 8/2016.
jenniemilie: Itse tapaan tehdä tämän tyyppisiä ”kolopullia” niin, että kohotan pullat ensin. Sitten teen kohonneisiin pulliin sormilla painellen kolon. Koska joskus kolon pohja yrittää vetäytyä takaisin ylöspäin, niin ennenkuin laitan täytettä, painan vielä uudestaan sopivan kokoisen juomalasin pohjalla kolon reilusti pohjaan asti.Tämä on toiminut.
sojan kotikeittiö
Huomenna meillä tehdään korvapuusteja, ja taidanpa toisen puolen taikinasta tehdä näitäkin =)Kun eihän sitä nyt vähempää kuin puolen litran taikina kannata tehdä!
Hyvä vinkki Reipulilla. Yksi täytteen pysymisen salaisuus on myös työjärjestys: pullat kohotetaan ensin ja täytetään vasta sitten.
Kiva saada SaaraAnna sinun palautteesi! 🙂 Hauska mielleyhtymä kananmunasta! Enpä tullut itse ajatelleeksi, mutta tottahan se on: selvä keltuainen + valkuainen. Laitoinkin itselleni ylös, että muistutan tästä ohjeessa pääsiäisen alla. Sopisi hyvin pääsiäispullaksi.
Pullat kannattaa kohottaa ”yli”, niin silloin ei täyte kuohu uuniin. Hiivalla ei ole silloin enää niin paljon voimaa jäljellä.
Näistä tuli ihania, teen varmasti toistekin :-). Erityisesti 5-vuotias poikani ilahtui näistä ja ihaili kananmunaa muistuttavaa ulkomuotoa.
Kaapissa ei tällä kertaa ollut vaniljatankoa, mutta laitoin vähän vanillinisokeria. Meni niinkin, mutta marssin nyt tanko-ostoksille, vähän se idea kärsii, kun tuo ainesosa puuttui.
Täyte pysyi nätisti paikoillaan eikä kuohunut!
mari-johanna
Jenniemilie: Itse en voi sinua auttaa koska minulla on sama vika tällaisten Pullien kanssa. Täyte tursuaa uunissa yli….. 🙂 mutta halusin tulla kertomaan että samiksia ollaan pullan leipomisessa.
Jään siis myös innolla odottamaan pullataitureiden neuvoja!
Joskus olen itsekseni pohtinut, että enkö paina pullaan tarpeeksi syvää koloa tai onko vika siinä, että laitan koloon liikaa täytettä…. ehkä! Odotellaan mitä muut sanovat! Näin ole itse pähkäillyt! 🙂
Jenni-Emilia
Kokeilin kerran leipoa samankaltaisia pullia joihin tuli myös keskelle kolo ja siihen täyte. En vain ymmärrä miksi ne kohosivat uunissa niin paljon että kaikki täyte pursui ulos kolosta 😀 Hyviä olivat silti vaan ei kovin kauniita. Olisiko kellään vinkkiä miten saisin täytteen pysymään nätisti kolossa?
Hauskan näköisiä pullia. 🙂
Aamuriemu
Mmmm ja nami nami! Täällä yksi pullafani ilmoittautuu! Pitää pian laittaa lasten kanssa pullatalkoot pystyyn!