23.07.2013   23 kommenttia Kategoria: Pullat, munkit ja donitsit
Erityisruokavaliot: Liivatteeton

Nimipäivärinkilä


nimipaivarinkila

Löysin mökiltä vanhan keittokirjan vuodelta 1897. Kirjan nimi oli ykskantaan ”Keittokirja” alaotsikkonaan:

”Yksinkertaista ruuanlaittoa
varten kodissa ja koulussa
ynnä lyhyitä ohjeita talouden hoidosta”.

Kirjassa oli riemukseni myös jonkin verran leivontaa. Innostuin! Näitä alan leipoa aina mukavaksi välipalaksi. Ensimmäisenä kokeilin pullarinkilää. Hieman jouduin reseptiä muokkaamaan ainesten ja työvaiheiden osalta, mutta olennaisimmilta osiltaan resepti on suoraan kirjasta – rinkilän pinnan muotoilutekniikkaa myöten.

Paitsi aikamatkailumielessä, myös kirjan selailu kävi viihteestä. Löytyi erikoisia raaka-aineita, kuten vasikanaivomuhennosta (”Ota aivot keitetystä vasikan päästä…”), hauskoja sanavalintoja (”Pane vettä ja suolaa kastrulliin ja vispilöitse se hyvästi.”), huvittavia reseptin nimiä (”Omenaputinkia”) sekä eriskummallisesti nimettyjä lukuja (”Ruumiin tulot ja menot” sisältäen tietoa ravinneaineista ja aineenvaihdunnasta tai ”Raittius ja sen edistäminen” sisältäen erilaisia juomaohjeita).

Joidenkin reseptien yhteydessä oli huomaavaisesti laskettu raaka-aineiden aiheuttamat kustannukset. Tämän nimipäivärinkilän hinnaksi oli saatu 1 markka, 95 penniä.

Vanhan ajan pullakranssi


Taikina:

100 g voita
2 ½ dl maitoa
25 g hiivaa
1 dl sokuria
1 rkl kardemummaa
1 tl suolaa
1 pieni muna
7 ½ dl vehnäjauhoja

Kylvettäväksi rinkilälle:
75 g voita
½ dl fariinisokuria
2 tl vaniljasokuria
15 g (1 rkl) kanelia
1 dl mantelilastuja

Lisäksi:
1 muna


Sulata voi. Lämmitä maito kädenlämpöiseksi ja murenna joukkoon hiiva. Sekoita, kunnes hiiva on liuennut maitoon.

Sekoita hiivamaitoon sokuri, kardemumma, suola ja muna. Lisää noin puolet jauhoista ja vatkaa taikinaa hetken aikaa. Sekoita taikinaan vähitellen loput jauhoista kädellä vaivaten. Lisää loppuvaiheessa voisula. Alusta taikinaa, kunnes se on kimmoisaa ja irtoaa kulhon reunoista ja kädestä. Anna kohota liinalla peitettynä.

Kuin se on hyvästi noussut, ajele se sitte ohueksi, pitkähköksi neliökulmioksi
(tarkennus: leveys 80 cm).

Voitele se sulatetulla voilla, kylvä sille sokuria, kanelia ja hienoksi leikeltyä mantelia. Kääri kakku pitkäksi torveksi, pane se rinkiläksi pellille.

nimipaivarinkila-vaihe nimipaivarinkila-vaihe-2

Leikkele saksilla lehden muotoisia kielekkeitä ja käännä ne vuorotellen kummallekin puolelle. Anna rinkilän nousta, voitele sitte vispilöidyllä munalla ja kylvä sille hienoksi leikeltyjä manteleita sekä karkeata sokuria.

nimipaivarinkila-vaihe-3 nimipaivarinkila-vaihe-4

Paista 200 asteessa 15 – 20 minuuttia.

Tykkäsitkö? Tassuta!

TassutaTassutaTassutaTassutaTassuta
1 tassutusta
Loading...

Kinuskikumppani

Kinuskikissan marraskuun arvonta



Toivepuodin joulutuotteista marraskuun arvontaan pääsivät piparipojat-silikonimuotti pienten leivosten tai konvehtien valmistamiseen, jouluiset minimuffinssivuoat, kultaiset makeisvuoat ja Christmas time -kakkukoriste.

Uusinta Instagramissa

Something is wrong.
Instagram token error.

Liity Uutiskinuskiksi!

Kinuskikissalla on nyt oma uutiskirje, jonka kautta saat noin kerran kuussa ajankohtaisia reseptivinkkejä, tarjouksia Toivepuotiin ja tietoa uutuuksista.
Kinuskikissan  toivepuotiVerkkokauppa kinuskifanille!

Kumppanit

Kinuskikissan kirjojen palautepalstat

kirjat

Lisää tänne kuva, kun leivot jotain Kinuskikissan kirjoista. Tule myös kysymään ja antamaan palautetta!

Tassutetuimmat