Helppojen mansikkaleivosten resepti on elänyt Kinuskien keittiöissä ja olen ilolla lukenut kommenteista erilaisista muunnelmista, joita olette siitä kehitelleet. Mustikkaversiosta ennätti ensimmäisenä mainitsemaan masterchef, kiitos sinulle tästä ideasta! Myös vadelmia on onnistuneesti kokeiltu ja uskallankin luvata, että tähän täytteeseen voi rohkeasti pyöräyttää mitkä tahansa kesän marjat. Ehkäpä myös Neiti Herukka tai Neiti Puolukka saa pian oman kakkunsa? Toivon, että jatkatte vinkittelyä niin minulle kuin toisillenne. Kuviakin on aina kiva katsella, joten käyttäkää hyväksenne Kinuskigalleria-välilehteä kommenttiboksin ohella.
Sokerin määrä kannattaa aina maistaa itse. Aloittaa voi yhdellä desilitralla ja lisätä lopuksi tarpeen mukaan. Mansikoissakin on todella paljon lajikekohtaisia eroja. Minä tein taannoisen mansikkaversion yhdellä desilitralla, mutta mustikkakakkuun laitoin sokeria puolet enemmän. Happamien marjojen kanssa tarvitaan varmasti vielä enemmän lisämakeutta.
Vinkki: Pienennä ainesten määriä kolmanneksella, jos teet kakun normaalikokoiseen vuokaan (halkaisija 24-26 cm).
Mustikkakakku
Pohja:
270 g digestivekeksejä
110 g voita tai margariinia
Täyte:
14 liivatelehteä
6 dl vispikermaa
1 prk (à 750 g) vaniljavanukasta (esim. X-tra)
1 ½ dl sokeria
8 dl (n. 750 g) mustikkasosetta
Päälle:
(pensas)mustikoita
tomusokeria
Käytä vuokana leivinpaperilla vuorattua, korkeareunaista uunivuokaa (31 x 23 cm) tai reunavuokaa, jonka voi asettaa suoraan tarjoilulautasen päälle. Reunavuoan sisäpinta kannattaa sivellä öljyllä, näin kakku irtoaa siistimmin.
Murskaa digestivet tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Levitä keksiseos vuoan pohjalle.
Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.
Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljavanukas ja sokeri.
Soseuta mustikat. Laita 2 dl soseesta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon liotetut liivatteet. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa uudelleen. Sekoita liivate-mustikkaseos täytteeseen yhdessä lopun mustikkasoseen kanssa.
Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.
Nosta kakku vuoasta leivinpaperin avulla ja leikkaa ylimääräinen leivinpaperi ympäriltä. Mikäli käytit reunavuokaa, irrota kakku ensin reunoista ohuella lastalla ja nosta sitten reunus ympäriltä.
Laita päälle mustikoita ja ripottele pinnalle tomusokeria.
tonnikala: mari-johannan vastausta täydennän vielä siten, että 20 henkeä on tämän kakun viitteellinen riittävyys.
Oi kiitos paljon, kyllä oli apua! Vieraista puolet on lapsia ja olin ajatellut että jokainen saa oman palan leikata! Täytyy vielä miettiä uusiksi jos tekisin vaikka tämän puolitoista kertaisena ja kaveriksk jonkun toisenlaisen juustokakun. Helpoimmalla tietenkin pääsisin kun saisin yhdellä kakulla ruokittua koko jengin…
mari-johanna
Tonnikala: Jäin pohtimaan kysymystäsi siltä kantilta,että kuinka isoiksi leivos paloiksi tämän ajattelit leikata vai oliko sinulla idea,että jokainen leikkaa oman palansa? Entä onko sinulla käytössä samankokoinen vuoka kuin Kinuskikissalla? En tiedä,miten itse Kinuskikissa tämän on mitoittanut,mutta minä otin mittanauhan käteen ja laskin,että jos esim. leikkaat valmiit palat noin 7×7 cm leivoksiksi, niin eikös tästä koosta silloin tule 12 palaa.Ja jos vieraita on 35 sinun pitäisi tehdä 3 tällaista jotta jokaiselle olisi yksi. Joku voi ottaa yhden toinen ei ota ollenkaan ja joku ehkä mielellään ottaisi vielä toisenkin palan. Ja jos taas idea on,että vieraasi leikkaavat itse,voi jonkun pala olla isompi kuin toisen.
Yleisesti ottaenhan kuitenkin kun sinulla on tarjolla myös muuta syötävää tätä mustikkaherkkua tarvitsee suhteessa vähemmän kuin jos tämä olisi ainoa pöydän herkku. Onko tästä ajatuksen virrasta sinulle mitään hyötyä?
Hei kissat! Kuinka monta synttärivierasta tällä ruokkii kun lisäksi on vähän suolaista ja muffineja ja keksejä? Nyt olisi vieraslistalla 35 henkeä 🙂
Koiruuksia
valkovuokko: Vaniljarahka käy hyvin, mutta rahkan ominaismaku voi puskea esiin kakusta. Se ei välttämättä ole huono asia, makukysymys. 🙂
Toimisikohan esim. vaniljarahkalla, koska en usko löytäväni laktoositonta vaniljavanukasta (soijapohjaset ei myöskään käy valitettavasti)?
Kiitos tiedosta 🙂
hans: voi pakastaa!
Mitä tämä kakku tykkää pakkasesta?
Eela: uskon, että onnistuu oikein hyvin. Periaatteessa mitkä tahansa juustokakkutäytteet ovat sovellettavissa pinjata-kakuksi.
Luuletteko, että tämä täyte sopisi pinjata-kakkuun? Onko tarpeeksi kiinteää? Pikku-neiti haluaisi 4v. kakkuun mansikka-vadelmatäytteen ja äiti taas oli suunnitellut pinjata-kakkua, joten olisi mukavaa, jos toiveen saisi yhdistettyä äidin suunnitelmaan.
Kiitos vinkistä, tossavainen!
Kinuskikissa: Itse olen ostanut sitä täältä http://www.stm-markkinointi.fi/ (leivontatuotteet).
Uskoisin kyllä, että muualtakin saa 🙂
tossavainen: oho, enpä ole kuullutkaan, mutta kuulostaa mielenkiintoiselta. Mistähän sellaista saa?
Ja unohtui lumisokerista mainita, että se on aivan samannäköistä kuin tomusokeri.
Vinkkinä tuohon tomusokeriin… On olemassa myös sellaista, kuin lumisokeri. Se ei sula, kuten tomusokerilla on tapana tehdä. Se pysyy samannäköisenä kiilteenkin päällä vaikka seuraavaan päivään 🙂
ksifon: jos pellissä on riittävän korkeat reunat, niin miksipä ei. 🙂
Hei,
onnistuuko tämä pellillä? Vieraita olisi tulossa paljon ja säästäisi aikaa kun tekisi vain yhden ison satsin 🙂
SANTTURA-:
Irtopohjavuoassa on pohjan lisäksi irrotettava reuna, joka suljetaan ja avataan sivusta soljella. Reunavuoalla tarkoitetaan yleensä vuokaa, jossa on vain reunat, ei pohjaa. Kakkua tehdessä reunavuoka voidaan asettaa leivinpaperin päälle tai suoraan tarjoilulautaselle, esim. juustokakuissa. Reunavuoka voi olla muodoltaan pyöreä tai neliskulmainen tai esim. piparkakku- tai tähtikuvioinen. Neliskulmainen voi olla neliö tai suorakaide. Vuoka voi olla myös säädettävä, jolloin saa haluamansa kokoisen kakun.
sojan kotikeittiö
Santtura: joo, kyllä, usein kai reunavuoka nimeä käytetään neliskanttisesta tai säädettävästä vuuasta. Tai tarkalleen olisko reunavuoka irtoreuna ilman pohjaa =) Ei ollu tyhmä kysymys!
okei, kiitos 😀 Yksi hölmö kysymys 🙂 Onko reunavuoka sama-asia kuin irtopohjavuoka?
SANTTURA-:
Kyllä voit tehdä edellispäivänä. Kuitenkin mustikat voisit laittaa päälle vasta vähän ennen tarjoilua. Ja tomusokeri ihan viimeiseksi, ettei ehdi sulaa. Ihan viisas kysymys! 😉
Vähän hölmö kysymys mutta: Voiko tämän tehdä esellisenä päivänä valmiiksi? Ohjeessa lukee hyytymisaikana kolme tuntia, ja olen niin tumpelo leipuri että en viitsi ottaa riskiä juhlakakun kanssa :D:D
anuelina: voit tehdä pakastetuista mustikoista ilman lisäliivatetta. Sulatus ja soseutus. 🙂
Voiko mustikkasoseen tehdä pakastemustikoita vai tuleeko liian nestemäistä sosetta? Pitäiskö esim. Eka sulattaa ja valuttaa ja vasta sitten soseuttaa tai lisätä liivatetta täytteeseen ? Kiitos etukäteen vastauksesta!!!:)
Kanelitupa
Kiitos avustasi Pumppernikkeli! 🙂
Pumppernikkeli
Kanelitupa// itse olen gluteenittomana syönyt näitä tärkkelyksellisiä ruokia, ja oireita ei ole tullut. Jossain sanottiin, että vehnätärkkelyksessä on niin vähän vehnää, ettei sen pitäisi haitata. Toki jokaisella on erinainen gluteeniton ruokavalio, jolloin sopiva vaihtoehto löytyy vain kokeilemalla 🙂
Kanelitupa
Hei, osaako joku sanoa käykö tuo vaniljavanukas keliaakikon ruokavalioon? Siinä kun on kuitenkin tärkkelystä…
Hei!
Onkohan ohjeen kokoinen annos liian suuri pyöreään irtopohjavuokaan, jonka koko on 28cm. Tarvitsisin vastauksen mahdollisimman pian, sillä loppuviikon juhliin olisi tarkoitus kyseinen kakku leipoa. Kiitos 🙂
Kiitti kaikille kommenteista ja tosi kivasta palautteesta! Haluaisin kiittää myös sinua MiaSusi, että näit vaivaa mittojen laskemiseksi pienempään vuokaan. Varmasti hyödyllistä monelle!
LUPUS:
Sattumalta törmäsin kommenttisi luettuani Arla Ingmanin reseptisivulle ja siellä Brownie-mustikkakakkuun. Kakussa on mustikkaosassa käytetty keltuaisia ja reseptin luettuani tuli kommenttisi mieleen. Löytyisiköhän tuolta vinkkiä omaan versioosi mustikkakakusta, mikäli aiot vielä hioa ideaasi? Herkulliselta kyllä kuulosti jo nyt 🙂 Jäin vain miettimään, että pysyyköhän mustikkatahna sellaisenaan muodossaan tällaisessa kakussa (en ole tahnaa tehnyt, joten en tunne koostumusta).
Siis tämä oli meidän kutsuilla niin upea, että hoh-hoijaa. Kiva siinä oli olla emäntä ja kuunnella kiitoksia. Tunnustin, että omin käsin Kinsukikissan ohjeella! 🙂
Tein kakun MiaSusin valmiiksi laskemilla pienemmän vuoan mitoilla ja onnistui täydellisesti ja oli herkullista! Suosittelen 🙂
Ihanalta näyttää. Tykästyin täällä olevaan mustikkatahnaan ja mietin voisiko sitä jotenkin soveltaa tähän. Tässä kun ei kuitenkaan ole esim keltuaisia käytetty. Täytyypi miettiä josko tähän laittaisi vanilijakerroksen erikseen ja sitten mustikkatahnan päälle! 🙂 Tai toistepäin niin mustikka värjäisi vanilijaa vähemmän..
Kaunis sommitelma kuvassa ja ihana tuo tomusokerin ripottelu.
Tofferiina
Tämähän piti testata ja meidän testiryhmä ainakin tykästyi kovasti,on niin kesänmakuinen että 🙂 Tosi ihanaa ja seuraavan kerran laitan sekaan hieman vadelmia,niin on vielä enämpi namskis 😉
PURPLE:
Jotta liivatteet sulavat seokseen, anna seoksen kieHAHtaa. Ei kiehua. 🙂
Kiehautetaanko mustikkasose tosiaan uudestaan liivatteen lisäämisen jälkeen? Olen jotenkin käsittänyt ettei liivatetta saa kiehauttaa tai menee muuten se hyytymisominaisuus.. Oonko mie ollu aina väärässä? En kyllä ole mikään jauhopeukalo, teen vaan niinkun ohjeessa käsketään ja toivon että onnistuu 😀
NELLISI:
Ei ole väliä, missä järjestyksessä. Voisi ehkä olla selkeintä, jos sekoitat täytteen kaikki muut ainekset valmiiksi keskenään ja lisäät sitten viimeiseksi sen mustikka-liivate -seoksen. Hyvin kakku onnistuu! 🙂
Sekoitetaanko se liivatemustikkasoseseos siis ensin muuhun mustikkasoseeseen ja sitten vasta muuhun täytteeseen? Vai ensin mustikkasose ja sitten vasta liivatemustikkaseos? Ettei nyt vain mene pieleen mikään kakunteossa. Jos siinä nyt edes on mitään eroa, mutta haluaisin olla varma. 🙂
Jestas että on upeannäköinen kakku! 🙂
Namskis! Tätä pitää kyllä kokeilla joku päivä! Kuullostaa niin hyvälle! 😛
En raaskinut ostaa tuota vaniljavanukasta (valmistusmaa Saksa ja maitotuotteet haluan kotimaisina). Miten vaniljarahka sopisi sitä korvaamaan?
”Mä metsään aion mennä nyt…” ja toivottavasti yllätyn iloisesti mustikkasadon runsaudesta. Sitten on tämän kakun vuoro.
Kiitos MiaSusi :-), pyöreään vuokaan aion tehdä, kiva että on valmiit mitat.
Pinnukitta – normaalivuoan ohje näyttäisi menevän näin, jos vähennetään kaikesta kolmasosa:
180 g digestivekeksejä
70 g voita tai margariinia
Täyte:
9 liivatelehteä
4 dl vispikermaa
500g vaniljavanukasta (esim. X-tra)
1 dl sokeria
5,5 dl (n. 500g) mustikkasosetta
Korjatkaa jos olen väärässsä. 🙂
Tulin tähän tietsikalle tulostamaan mansikkajuustokakun ohjetta, mutta vaihdoinkin suunnitelmani sujuvasti tähän mustikkaiseen herkkuun. Mistä kummasta Kinuskikissa arvasit täällä tarvittavan juuri tätä reseptiä 😉
Saisiko tuon reseptin kirjoitettuna tuolle 24-26cm vuokamalliin??…Huonon matikan omaava 🙂
Minäkin olen ihastunut viimeistelemään tomusokerilla. Todellinen taikajauhe, jolla saa helposti herkistettyä ja juhlavoitettua leivonnaiset. Ja jos sattuu tulemaan ”tahmatassu”, niin sillä pystyy vähän hämäämään 🙂