mustikkakakku

Helppojen mansikkaleivosten resepti on elänyt Kinuskien keittiöissä ja olen ilolla lukenut kommenteista erilaisista muunnelmista, joita olette siitä kehitelleet. Mustikkaversiosta ennätti ensimmäisenä mainitsemaan masterchef, kiitos sinulle tästä ideasta! Myös vadelmia on onnistuneesti kokeiltu ja uskallankin luvata, että tähän täytteeseen voi rohkeasti pyöräyttää mitkä tahansa kesän marjat. Ehkäpä myös Neiti Herukka tai Neiti Puolukka saa pian oman kakkunsa? Toivon, että jatkatte vinkittelyä niin minulle kuin toisillenne. Kuviakin on aina kiva katsella, joten käyttäkää hyväksenne Kinuskigalleria-välilehteä kommenttiboksin ohella.

Sokerin määrä kannattaa aina maistaa itse. Aloittaa voi yhdellä desilitralla ja lisätä lopuksi tarpeen mukaan. Mansikoissakin on todella paljon lajikekohtaisia eroja. Minä tein taannoisen mansikkaversion yhdellä desilitralla, mutta mustikkakakkuun laitoin sokeria puolet enemmän. Happamien marjojen kanssa tarvitaan varmasti vielä enemmän lisämakeutta.


Vinkki:
Pienennä ainesten määriä kolmanneksella, jos teet kakun normaalikokoiseen vuokaan (halkaisija 24-26 cm).

Mustikkakakku

Pohja:
270 g digestivekeksejä
110 g voita tai margariinia

Täyte:

14 liivatelehteä
6 dl vispikermaa
1 prk (à 750 g) vaniljavanukasta (esim. X-tra)
1 ½ dl sokeria
8 dl (n. 750 g) mustikkasosetta

Päälle:
(pensas)mustikoita
tomusokeria


Käytä vuokana leivinpaperilla vuorattua, korkeareunaista uunivuokaa (31 x 23 cm) tai reunavuokaa, jonka voi asettaa suoraan tarjoilulautasen päälle. Reunavuoan sisäpinta kannattaa sivellä öljyllä, näin kakku irtoaa siistimmin.

Murskaa digestivet tehosekoittimella. Sulata voi ja sekoita joukkoon keksimurska. Levitä keksiseos vuoan pohjalle.

Laita liivatelehdet likoamaan kylmään veteen.

Vatkaa vispikerma vaahdoksi. Sekoita joukkoon vaniljavanukas ja sokeri.

Soseuta mustikat. Laita 2 dl soseesta kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Lisää joukkoon liotetut liivatteet. Nosta kattila takaisin liedelle ja anna kiehahtaa uudelleen. Sekoita liivate-mustikkaseos täytteeseen yhdessä lopun mustikkasoseen kanssa.

Kaada täyte vuokaan. Anna hyytyä jääkaapissa noin kolme tuntia.

Nosta kakku vuoasta leivinpaperin avulla ja leikkaa ylimääräinen leivinpaperi ympäriltä. Mikäli käytit reunavuokaa, irrota kakku ensin reunoista ohuella lastalla ja nosta sitten reunus ympäriltä.

Laita päälle mustikoita ja ripottele pinnalle tomusokeria.